Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Calcule pentru restructurarea Guvernului. Stratagema PSD pentru a trece de votul de incredere din Parlament

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 16:20
4910 citiri
Calcule pentru restructurarea Guvernului. Stratagema PSD pentru a trece de votul de incredere din Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Restructurarea anuntata de Viorica Dancila va putea trece de Parlament daca majoritatea parlamentarilor din numarul total de senatori si deputati voteaza pentru acordarea increderii in Executiv. Astfel, e nevoie de 233 de voturi.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, luni, ca va merge in Parlament, saptamana viitoare, pentru un vot de incredere acordat Executivului. Liderul PSD nu a decis daca votul va fi pentru restructurarea Guvernului sau pentru o simpla remaniere.

Potrivit articolului 103 din Constitutie privind investitura, alineatul 3 "Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

De asemenea, articolul 85 din Constitutie, privind numirea Guvernului, prevede, la alineatul 2 ca, "in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

Acelasi articol prevede, la alineatul 3 ca, "daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru".

Fostul judecator CCR Petre Lazaroiu a declarat ca in acest caz restructurarea Guvernului ar putea trece doar cu votul majoritatii absolute a parlamentarilor.

"Este de fapt o reinvestire a Guvernului. Iti trebuie o majoritate absoluta. Chiar daca nu scrie in Constitutie, se deduce ca de fapt este o reinvestire. La remaniere presedintele are prerogative, iar in al doilea caz Parlamentul, care trebuie sa-i dea acordul in plen cu majoritate absoluta", explica Petre Lazaroiu.

Astfel, este nevoie ca 233 de senatori si deputati, jumatate plus unu din numarul total de 465 de membri ai Legislativului, sa voteze pentru acordarea increderii in Guvern, ca in cazul motiunii de cenzura.

PSD forteaza Constitutia?

Surse din PSD au declarat ca exista posibilitatea ca social-democratii sa apeleze la o interpretare a Constitutiei privind numarul necesar de voturi pentru a trece noua varianta a Guvernului, in sensul in care ar fi nevoie doar de acordul majoritatii parlamentarilor prezenti la sedinta plenului reunit al Parlamentului.

De altfel, Marcel Ciolacu a afirmat, marti, ca este de parere ca restructurarea are nevoie de majoritate simpla pentru a trece in Parlament.

Intrebat de cate voturi are nevoie restructurarea pentru a trece in Parlament, presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu a raspuns ca este de parere ca este nevoie de jumatate plus unu dintre cei prezenti.

"Pai sunt mai multe discutii, nu sunt un expert in constitutionalitate, dupa cum bine stiti si multe persoane spun ca este o hotarare a Parlamentului asta inseamna ca se ia hotararea cu jumatate plus unu dintre cei prezenti, altii spun ca trebuie jumatate plus unu din numarul total. Daca vreti o parere dupa documentele pe care le-am studiat astazi trebuie jumatate plus unu dintre cei prezenti", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, marti, in Parlament.

Marcel Ciolacu a mai spus ca parerea sa se bazeaza pe mai multe legi, pe o hotarare a CCR in acest sens si pe cele trei puncte ale Constitutiei.

Presedintele Camerei Deputatilor a fost intrebat in ce decizie a CCR a fost data hotararea pe care a mentionat-o, in contextul in care Constitutia specifica faptul ca este nevoie de majoritate absoluta pentru restructurare.

"Niciodata nu am contrazis presa, repet, eu nu sunt un expert in constitutionalitate, din interpretarea facuta, umila facuta de mine parerea mea este ca vor trebui jumatate plus unu dintre cei prezenti, daca nu se vor face aceste voturi si se fac 233 sau se fac mai putine, se fac jumatate plus unu", a mai completat acesta.

PSD se poate baza pe voturile a 204 parlamentari care fac parte din grupurile parlamentare: 68 de alesi la Senat si 136 la Camera Deputatilor, potrivit informatiilor publicate pe site-urile celor doua foruri legislative.

In total, in Legislativ sunt 465 de parlamentari. Pentru a fi siguri ca votul de incredere va trece in Parlament, social-democratii mai au nevoie de 29 de voturi.

Prim-ministrul Viorica Dancila a declarat, luni, ca, in cazul in care social-democratii vor decide sa mearga pe varianta restructurarii, vor ramane doar 19 ministere plus premierul, cu zece portofolii mai putine decat actuala structura.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a declarat ca, daca Guvernul nu va primi votul de incredere al Parlamentului, Executivul va veni cu o alta varianta "pana convingem Parlamentul ca tara trebuie, totusi, sa fie guvernata".

PSD va avea o noua sedinta a CEx martea viitoare, in care Viorica Dancila va prezenta lista ce va cuprinde componenta noului Guvern si numarul definitiv de ministere, a anuntat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#calcule PSD Dancila vot incredere Parlament , #guvern