Cine e Camelia Gavrila, propusa ministru al Educatiei: Inspectoratul Scolar Iasi, amendat sub conducerea ei pentru segregarea romilor

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 21:15
10804 citiri
Cine e Camelia Gavrila, propusa ministru al Educatiei: Inspectoratul Scolar Iasi, amendat sub conducerea ei pentru segregarea romilor
Foto: site Camera Deputatilor

Camelia Gavrila, cea propusa miercuri de Viorica Dancila la conducerea Ministerului Educatiei, este profesor de limba romana si deputat PSD, iar activitatea sa nu e lipsita de controverse si erori.

Gavrila s-a nascut la 22 decembrie 1961, la Iasi. A absolvit Facultatea de Filologie, sectia engleza - romana, la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi (1980-1984) . A obtinut un doctorat in filologie, in 2001, cu lucrarea "Mitic si magic in opera lui Lucian Blaga", la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, potrivit Agerpres.

A obtinut definitivatul in 1987, in 1991 - Gradul didactic II, iar in 1995 - Gradul didactic I la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi.

In perioada 1984-1988 a fost profesor de limba si literatura romana si limba engleza, la Liceul "A. T. Laurian" Botosani. Din 1988 este profesor titular de limba si literatura romana la Colegiul National "Costache Negruzzi" din Iasi, al carui director a fost in perioada aprilie 2009-mai 2012. A fost inspector scolar general la Inspectoratul scolar Judetean Iasi (1997-2001; 2005-2009; 2012-2017).

A fost consilier local la Iasi (in mandatele 2000-2004, 2004-2008, 2008-2012, 2012-2016) si viceprimar al municipiului Iasi (2008) . Presedinte al Comisiei de Invatamant - Cultura a Consiliului Local (2000-2004, 2008-2016).

In prezent, este deputat PSD, fiind aleasa in 2016, in Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi. Din 4 septembrie 2019 este vicepresedinte al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor (pana la 4 septembrie 2019 a detinut functia de presedinte al comisiei).

Este si membra a Clubului Rotary, presedinte fondator al Clubului Rotary "Iasi 2000" si membra a Fundatiei Rotary Club "Iasi 2000", dar si membra in board-ul Fundatiei - "Iasi Capitala Culturala Europeana".

A fost decorata cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler (decembrie 2000).

Amenda de la Consiliul Discriminarii

In perioada in care ea se afla la conducerea Inspectoratului Scolar Iasi, institutia si inca o scoala din Iasi au fost amendate de CNCD, in baza unei sesizari depuse in aprilie 2016, pentru segregarea rasiala a copiilor de etnie roma, aminteste Mediafax.

Scoala Bogdan Petriceicu Hasdeu si Inspectoratul Scolar Judetean Iasi au fost in atentia CNCD dupa o sesizare a Centrului de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) din aprilie 2016 cu privire la faptul ca majoritatea elevilor de etnie roma inscrisi la acea unitate de invatamant au fost repartizati intr-un singur corp de cladire.

"Motivele specifice pentru depunerea plangerii au fost ca in cadrul acestei scolii elevii invata in 7 corpuri de cladire, insa majoritatea elevilor de etnie roma au fost repartizati in corpul C, ajungand potrivit datelor oferite de catre scoala la peste 50% din numarul total al elevilor din acel corp.

Un grup de parinti de etnie roma s-au plans de calitatea actului educational din corpul C, unde majoritatea copiilor chiar si dupa finalizarea clasei a IVa nu pot citi si scrie corect si de faptul ca majoritatea cadrelor didactice sunt suplinitori sau pensionare reincadrate.

Pentru acest motiv, parintii au incercat sa inscrie/transfere copii la alt corp scolar din cadrul aceleiasi unitatii de invatamant insa au fost refuzati", se arata intr-un comunicat al Centrului de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) din ianuarie 2017.

In urma acestei sesizari, CNCD a amendat atat scoala cu 3.000 de lei, cat si Inspectoratul Scolar Iasi cu 5.000 de lei. Potrivit sursei citate, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca separarea pe clase si asezarea copiilor romi intr-un singur corp de cladire, atunci cand scoala are mai multe cladiri, dar si faptul ca Inspectoratul Scolar a tolerat acest lucru reprezinta discriminare si incalcarea dreptului la deminitate.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean Scolar Iasi si cei ai Scolii Bogdan Petriceicu Hasdeu au contestat in instanta decizia CNCD, iar Curtea de Apel Iasi le-a dat, in mai 2017, castig de cauza si a anulat hotararea CNCD. Apelul facut de Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO) impotriva acestei decizii este pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Carmen Gavrila ministru Educatie propunere Dancila , #guvern