Ciudatul pelerinaj al doamnei Viorica Dancila in tara lui Ali-Baba

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 09:23
9359 citiri
Ciudatul pelerinaj al doamnei Viorica Dancila in tara lui Ali-Baba

Nu stiu daca doamna prim ministru a hotarat cu de la sine putere, daca au sfatuit-o altii sau a trimis-o jupanu' expres sa reprezinte Romania in tarile unde spera sa gaseasca factori interesati, doldora de bani si dornici sa-i plaseze in investitiile noastre: autostrazi, sanatate, turism, energie, plus tot ce ne mai lipseste pentru ca sa devenim cat mai europeni, cu ajutor cat mai asiatic.

Din capul locului, asta mi se pare "gandita" de doamna Dancila personal. Adica, dupa ce ai primit o scrisoare usturatoare de la o buna prietena, comisarul european Corina Cretu, dupa ce aceasta te acuza ca nu folosesti fondurile europene si ca apelezi la un parteneriat public-privat din alta parte, sa pleci hodoronc-troc in tara lui Ali-Baba, in cautare de comori, mi se pare neinspirat.

Exista bani europeni, dar noi nu-i vrem

N-as vedea alta explicatie decat fie dorinta de calatorie a doamnei Dancila, fie faptul ca n-a deschis scrisoarea doamnei Cretu sau eventual ca a deschis-o, a citit-o, dar n-a inteles-o, intrucat consilierul pe problema era plecat. Caci iata ce scria comisarul european in acea misiva:

"In cazul autostrazii Targu Mures - Iasi, Guvernul de la Bucuresti a decis recent ca tronsonul Targu Neamt - Iasi sa fie realizat in parteneriat public - privat, desi exista bani europeni pentru constructia acestuia, inclusiv pentru studiile de fezabilitate".

Stiti ce inseamna parteneriat public-privat? Inseamna sa construiasca partenerii asiatici pe banii lor si sa-i recupereze treptat din banii nostri, timp de multi ani de acum incolo.

Stiti ce inseamna bani europeni? Inseamna gratis. In opinia mea, doamna Cretu are dreptate. Tot in opinia mea, Guvernul doamnei Dancila merge pe linia minimei rezistente.

Ca sa accesezi bani europeni, trebuie sa intocmesti documentatii si sa obtii aprobarea lor. Adica sa transpiri si nu oricum, ci cu competenta. Ca sa mergi pe mana unui partener public-privati, nu transpira nimeni.

Este destul sa spui ce vrei, iar calculele si documentatiile si le fac ei singuri. Daca le convine, te iau in seama, daca nu, la revedere! Intrebarea mea este: daca lor nu le va conveni, atunci pe noi ne va mai lua in seama Europa cand ne vom duce cu coada intre picioare, fara sa spunem macar pardon, pentru ca noi nu dam socoteala?

La rechizitoriul doamnei Corina Cretu, doamna Viorica Dancila se face ca ploua

Nu pledez pentru o varianta sau alta, dar observ ca scrisoarea doamnei Corina Cretu - un adevarat rechizitoriu - a ramas fara raspuns din partea Guvernului roman.

Nu mi-a venit sa cred si mi-am inchipuit ca raspunsul n-a fost publicat in presa. Dar luni, comisarul european Corina Cretu revine cu o postare pe Internet, batand saua ca sa priceapa Dancila, in masura in care poate intelege ceva: "Ma doare sa vad ca unele neimpliniri ale statelor membre sunt puse pe seama Bruxelles-ului, a Comisiei Europene".

Este cu ochi si cu sprancene: cine altcineva decat doamna Dancila pune pe seama Bruxelles-ului propriile neimpliniri? Cine se plange ca europarlamentarii romani ar ponegri Romania? Cine si-a permis sa se prezinte in fata CE cu formula ireverentioasa "n-am venit sa dau socoteala"?

Si atunci imi este clar ce face doamna prim ministru. Se pretinde pro-europeana si pro-atlantica, dar sfideaza principiile europene sau atlantice, planuind actualul turneu asiatic, tratand Europa cu je m'en fiche in limbaj european, adica siktir in limbaj asiatic, si plecand intr-un mare pelerinaj.

Din pacate pentru doamna Vasilica, guvernele noastre au in domeniul parteneriatelor un bogat palmares, din care praful s-a ales.

Avem protocoale, memorandumuri, declaratii, intalniri de lucru. Nu avem investitii.

Va amintiti de repetatele intalniri cu partenerii chinezi, veniti aici sa ne faca autostrazi? S-a mai intors vreunul? Daca nu s-au intors, gandesc ca n-au fost interesati. Iar daca n-au fost interesati chinezii, cat de interesati ar fi turcii sau cei din Golf?

Dar va mai amintiti de delegatia japoneza, in frunte cu influentul premier al acestei respectate puteri economice, venit la Bucuresti, tot pentru autostrazi? Era chiar in ziua cand premierul Tudose si-a facut bagajul, PSD n-a propus un interimar, dlui Dragnea nu i-a cazut fisa deloc, iar japonezii au gasit la usa Palatului Victoria mesajul "closed". S-au dus oamenii sa-si petreaca timpul la Muzeul Satului.

Nu pot uita vizita in Turcia a premierului Ponta, din septembrie 2013, cand s-au incheiat doua protocoale, doua declaratii, un memorandum si un acord. De atunci, n-am mai auzit de ele.

Era cat p-aci sa se construiasca o moschee la Bucurersti si o catedrala la Istanbul, dar a ramas totul balta, intrucat noi suntem viteji la intentii, iar la razboi inapoi.

Stilul cum demareaza marea aventura itineranta a doamnei Dancila, plecata fara sa ne comunice programul oficial si obiectivele periplului, da o nota de neserioazitate, ca un fel de excursie, nu de misiune guvernamentala.

Ali Baba, speranta doamnei Dancila

Unii comentatori si-au exprimat opinia ca doamna Dancila si-a propus o misiune politica in Orientul Mijlociu, ca incearca sa faca pe mediatorul, ca ar incerca sa transmita mesaje intre rivali.

La asemenea observatie, un fost ministru de Externe a comentat ideea fara niciun echivoc: "Este nevoie de foarte multa experienta si de un nivel foarte mare de incredere pentru a juca un astfel de rol".

A vorbit cu menajamente diplomatul. Spus pe sleau, este nevoie de multa inteligenta, pe langa experienta, iar incredere in premierul Romaniei nu poate avea nimeni, dupa ce s-a aflat pe tot mapamondul ca este in stare sa nu stie unde i-a aterizat avionul, nu stie cum se numeste omologul din fata sa, confunda Afganistanul si Iranul cu Europa si se exprima atat de incorect in propria limba materna, incat te intrebi cat de corect gandeste, atunci cand hotaraste.

Cine are incredere intr-un asemenea partener, ca sa-i incredinteze respectivele mesaje catre rivali? Exclud varianta unei misiuni diplomatice si raman la ideea ca doamna Dancila alearga din alte motive pe taramurile lui Ali Baba si ale celor 40 de hoti.

Nu ca ar fi interesata de hoti - avem noi destui - dar este interesata de Ali Baba si de eventualele lui autostrazi. Nu stiu cum il va convinge dna Vasilica-Viorica pe Ali Baba ca isi poate recupera investitia intr-o tara cu o uriasa datorie externa, in continua crestere, nu pentru a investi, ci pentru a face shopping.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viorica Dancila vizita Turcia, #Viorica Dancila turneu, #Viorica Dancila primire presedinte Erdogan, #Corina Cretu scrisoare , #guvern