Guvernul Dancila a ramas fara ministrii ALDE. Este necesar un nou vot de incredere al Parlamentului?

Miercuri, 28 August 2019, ora 09:19
10929 citiri
Guvernul Dancila a ramas fara ministrii ALDE. Este necesar un nou vot de incredere al Parlamentului?
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Colaborarea stransa si de lunga durata dintre PSD si ALDE s-a incheiat, dupa ce formatiunea lui Calin Popescu Tariceanu a decis sa rupa coalitia de guvernare si sa faca o alianta electorala cu ProRomania lui Victor Ponta.

Totodata, ALDE a hotarat sa isi retraga ministrii din Guvernul Dancila. Viorel Ilie, Gratiela Gavrilescu si Anton Anton si-au ascultat liderul si au demisionat din functie. Singura care a ignorat decizia lui Tariceanu a fost Ramona Manescu, ministrul de Externe, abia numita in functie, care a anuntat ca va ramane in Executiv. Asta desi liderul ALDE a subliniat ca cei care nu vor respecta decizia vor suporta consecintele, respectiv excluderea din partid.

Ramona Manescu a spus insa ca isi asuma consecintele si ca nu va trece la PSD.

"Sunt conivnsa ca asa va fi (ca voi fi exclusa din partid - n.red.) . Nu trec la PSD, asta e clar, imi continui misiunea ca ministru de Externe si cred ca asta e suficient", a afirmat Manescu.

Ramasi fara ministrii ALDE, social-democratii au decis totusi sa isi asume in continuare guvernarea, guvernare de aceasta data minoritara.

Si pentru ca, odata cu plecarea celor de la ALDE, culoarea politica a Executivului s-a schimbat, se pune intrebarea: Este necesar ca noul Guvern Dancila sa mearga in Parlament pentru un nou vot de incredere?

Potrivit Constitutiei, noul guvern trebuie sa primeasca votul Parlamentului

Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a declarat pentru Ziare.com ca, potrivit Constitutiei, este necesar ca noua formula a Guvernului sa fie supusa votului deputatilor si senatorilor.

Si asta pentru ca, subliniaza el, vorbim despre un guvern bazat pe o alta majoritate parlamentara.

"In mod normal, tine de faptul ca nu mai exista reprezentare ALDE in guvernare si ar fi necesar ca aceasta noua formula sa fie supusa votului Parlamentului. Acesta este si sensul Constitutiei.

Dupa parerea mea, este necesar fiindca este un alt guvern, bazat pe o alta majoritate si este nevoie ca aceasta noua arhitectura politica sa isi afle legitimitatea intr-un vot al Camerelor", a precizat Ioan Stanomir.

Codul Administrativ ii da voie lui Dancila sa numeasca interimar, dupa interimar...

Totusi, potrivit Codului Administrativ, intrat in vigoare la inceputul lunii iulie, dupa cele 45 de zile de interimat al unui ministru, premierul poate propune un nou ministru interimar in locul acestuia.

Mai exact, articolul 46, care face referire la "interimatul functiei de membru al Guvernului", spune asa:

" (1) Daca prim-ministrul se afla in una dintre situatiile de incetare a functiei de membru al Guvernului, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, presedintele Romaniei desemneaza un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile prim-ministrului, pana la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor inceteaza daca prim-ministrul isi reia activitatea in Guvern in cel mult 45 de zile.

(2) Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea prim-ministrului, pentru o perioada de cel mult 45 de zile.

(3) In situatiile prevazute la alin. (2), inauntrul termenului de 45 de zile, prim-ministrul initiaza procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului in calitate de ministru interimar".

Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir spune insa ca, pana la urma, este nevoie de numirea acestor ministri si, indiferent de termenul la care se ajunge pentru desemnarea acestora, in cele din urma, tot se va ajunge la votul Parlamentului.

Iar daca Viorica Dancila va prelungi aceasta situatie, este posibil sa se ajunga la un conflict intre presedinte si guvern, ce va fi arbitrat de Curtea Constitutionala.

"Problema este ca, pana la urma, este nevoie de inlocuirea acestor ministri si, indiferent la termenul la care se ajunge, este nevoie in cele din urma de un sprijin politic.

Daca doamna Dancila va refuza sa treaca prin Parlament noua formula guvernamentala, probabil ca se va ajunge la un conflict intre presedinte si guvern, iar acest conflict va fi arbitrat de Curtea Constitutionala. Este o supozitie pe care o fac acum", a explicat profesorul Ioan Stanomir.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#ministri ALDE demisie guvern, #guvern Dancila vot Parlament , #guvern