Vine remanierea. Este asta o necesitate sau o simpla fumigena?

Luni, 10 Septembrie 2018, ora 08:37
5315 citiri
Vine remanierea. Este asta o necesitate sau o simpla fumigena?

Vorbim asa mult si asa des despre remaniere, incat insusi cuvantul s-a bagatelizat. Si mai derizoriu a ajuns insa termenul "evaluare". Evaluarea cui de catre cine? A ministrilor de catre Dragnea, fireste. Acel Dragnea care, in conformitate cu legile in vigoare, nici nu are dreptul sa fie in Guvern.

Dar, intr-o logica pe care n-o gasesti decat la Kafka si poate la Eugen Ionescu, iata ca cel fara drept sa fie el ministru este pe deplin indreptatit sa-i judece pe altii, pe adevaratii ministri, sa-i evalueze, sa-i schimbe si sa se burzuluiasca rau daca cineva nu-i de acord cu el. Nu e mai intortocheat decat un dialog in teatrul absurdului?

Si, pentru ca aberatia sa fie perfecta, "evaluarea" ministrilor e pusa pe mana celui mai dovedit sfertodoct dintre toti, simpatica doamna Vasilica-Viorica Dancila, de la care am auzit vineri doua greseli de exprimare, mitraliate intr-o singura rostire:

"O remaniere o voi decide in urma evaluarilor care (pe care) le fac. Deja am inceput evaluarile pe fiecare minister in parte, raportata (raportate) la programul de guvernare".

Am marcat micile corecturi, ca la scoala, cu rosu, ca sa simta tot romanul cam cate parale face persoana capabila sa-i evalueze pe ministri, sa-i accepte sau sa-i propuna presedintelui inlocuirea lor, daca primeste OK-ul de la Dragnea.

Remanierea, un calcul pervers

Observ ca bate un oarecare vant de remaniere, dar asta nu cred ca are vreo legatura cu evaluarea. Vi-l aduceti aminte pe Grindeanu? Atunci, altii au fost evaluati, iar el s-a pomenit schimbat. Cel mai slab la evaluare iesise ministrul Economiei, Mihai Tudose, cu zero rezultate, dar, in loc sa fie remaniat, a fost recompensat si facut premier. Tot ca in Kafka.

Iar, daca evaluarea de atunci tintea demiterea lui Grindeanu, este normal sa ma intreb: ce tinteste oare evaluarea de acum? De doamna Dancila nici vorba nu poate fi, ea este bine insurubata in scaun si nu cred ca se rostogoleste de acolo decat cu Dragnea cu tot, cu Carmen Dan, cu Valcov, Shhaideh si altii cativa, daca nu cumva toti.

In opinia mea, evaluarea de acum nu tinteste remanierea. Eventual, remanierea ar putea fi un subsidiar, perdeaua de fum necesara pentru a mai distrage atentia de la cele petrecute la 10 august, de la cercetarea fara succes a acelor evenimente, de la scrisoarea doamnei Andronescu, opinia domnului Tudose, conflictul cu Gabriela Firea, scandalul cu scrisoarea lui Giuliani, trimisa la Bucuresti contra cost, de la scandalul cu pesta porcina sau cel cu rectificarea bugetara, cu care Guvernul spera sa poata plati pensiile si salariile, diminuand banii la siguranta nationala.

Calculul in fata acestor necrutatoare acuze mi se pare oarecum pervers: de ce sa dai din umeri, pur si simplu, cand poti promite ca schimbi ceva, poate chiar radical, daca muti doi-trei ministri de colo-colo?

Tragedia manualelor gresite

Care ministri si ce se va schimba? Sa fim seriosi! Daca nu ajung banii de salarii decat rectificand bugetul si diminuand de la siguranta nationala, il schimba cineva pe ministrul Finantelor? Daca stam mizerabil cu infrastructura, il schimba pe cel al Transporturilor? Daca bugetarii au primit un plus de 4% la salarii, in loc de 25% (+6% diferenta de impozit), o schimba cineva pe dna Olguta Vasilescu?

Nu mai vorbesc de gestionarea scandaloasa a evenimentelor din 10 august, pentru care nici nu se gandeste sa dea socoteala teleromaneanca Dan Carmen.

Dar analistii si-au facut previziunile lor. Daca ne luam dupa pronosticuri, remanierea - in masura in care se va face - va fi una strict cosmetica. Adica de ochii lumii. Nici gand sa plece cineva din cei care imping tara in prapastie, ci mai mult din cei care participa la dezastru in calitate de spectatori.

Nu zic ca ministrul Educatiei, Valentin Popa, primul de pe lista previziunilor, ar fi un simplu spectator, dar nu din cauza lui raman nefacute marile investitii. In curtea domniei sale s-au impotmolit manualele editate catastrofal.

Vina sa este insa ca nu avem alt manual in loc, intrucat a acceptat sistemul manualului unic, editat de stat, pagubos, antieducational, inventat de comunisti. Daca aveam manuale alternative, asa cum au toate tarile evoluate si cum am avut si noi pana la venirea PSDragnea la putere, problema era rezolvata in stilul economiei de piata: se opta pentru alt manual, iar cel gresit urma sa fie suportat pe spezele celor care l-au editat sau comandat. Dar, unicul manual fiind acum caduc, elevilor le ramane sa invete fara manuale: numai prin Internet.

O voce din ministerul condus de dl Popa si-a permis chiar sa afirme recent la televizor ca geografia se invata mai bine pe Google, decat din carti. Extrapoland, as intreba daca nu cumva se invata si alte discipline mai bine pe Internet decat din carti. Acesta ar fi primul pas pentru desfiintarea cartilor si, implicit, a editurilor.

Al doilea pas ar fi desfiintarea profesorilor, a scolilor, a examenelor si notelor, iar pana la urma chiar a ministrului, daca tot nu este de mare folos acolo unde se afla. Poate inventeaza intre timp Google un ministru pe Internet.

Se cauta tapi ispasitori

Pe lista remaniabililor intocmita de zvonisti si preluata rapid de analistii politici mai apar si altii in afara de domnul Valentin Popa de la Educatie, poreclit "Pamblica". Nu mi se pare insa ca este vreunul legat strans de problemele grave ale tarii.

Figureaza ministrul Tineretului si Sportului, ministrul Culturii, al Turismului si al Economiei.

Nu pretind ca turismul, educatia sau sportul ar merge perfect, nici ca economia n-ar avea problemele ei, dar nu din cauza respectivilor ministri am ajuns sa nu avem bani de pensii si salarii. Nu din cauza lor statul isi gazeaza populatia ca sa-si salveze conducatorii, nu din cauza lor am ramas fara autostrazi, ne pleaca tineretul din tara, statul se indatoreaza in banci, inflatia creste, iar leul scade.

Cauzele sunt altele, se vad cu ochiul liber, iar lumea murmura. Remediu contra murmurului din multime este ceata. Ne trebuie neaparat o ceata groasa. La nevoie, este buna o simpla remaniere, suficienta pentru ca doamna Viorica Dancila sa mai prinda o gura de oxigen.

Din pacate, o gura de oxigen nu vindeca boala. Prelungeste agonia si atat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Dancila Dragnea remaniere Guvern, #ministri Dancila propusi remaniere , #guvern