De ce intarzie remanierea

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 07:23
7537 citiri

Se vorbeste despre remanierea Guvernului de vreo trei saptamani. Nimeni n-a inteles de ce dureaza atat. Probabil ca nici Vioricai Dancila nu-i e foarte clar.

E clar ca sefa Cabinetului are serioase probleme de adaptare la cerintele functiei. Zilele trecute, ea s-a remarcat din nou prin cateva gafe incredibile: solicitata de presa sa spuna doua vorbe despre drama de la Colectiv, prima femeie care ocupa fotoliul de premier a vadit neputinta unui repetent scos la tabla de profesor.

Spre sfarsitul saptamanii, Dancila a citit de doua ori acelasi discurs in doua imprejurari diferite, fara ca gestul acesta unic in analele noastre politice sa fie explicat in vreun fel. Iar pentru ca totul sa fie si mai confuz, premierul a sters-o intr-o calatorie de sapte zile in Oman si Qatar...

Ministrii au parut sa faca tot ce e posibil pentru a nu ramane mai prejos decat sefa lor. Tudorel Toader a iscat un scandal grotesc in jurul lui Augustin Lazar, pe care il confunda, de fapt, cu un alt procuror cu acelasi nume.

Colegul sau Sova a declarat ca e "flatat" sa descopere ca e pe lista demnitarilor care ar putea fi schimbati. De la Educatie s-a anuntat ca introduce teste-grila la examenul de capacitate la romana. Ministrul Culturii a hotarat sa faca un comitet ca sa afle cine cerseste bilete la filme. Si tot asa.

Refuz sa cred ca PSD si ALDE nu au 13-14 ministeriabili mai rasariti pentru a forma un guvern care sa asume onorabil principala provocare din urmatoarele luni, si anume sefia Consiliului UE. E, insa, posibil ca partidele acestea sa nu fie dispuse sa trimita la Palatul Victoria niste persoane mai competente si mai oneste decat demnitarii de acum, pentru a gestiona prima presedintie romaneasca a acestei institutii europene.

M-a facut sa cred asta o declaratie a lui Codrin Stefanescu, care e un soi de comandant suprem al formatiunii sale, desi nu are o functie prea importanta in partid. Ipochimenul ii reprosa deunazi colegei sale Corina Cretu ca ar fi "mai mult pro-Bruxelles decat pro-PSD". Gura pacatosului adevar graieste: intre PSD si Europa s-a cascat o prapastie.

Acesta e motivul pentru care, de fapt, majoritatii nu-i pasa prea mult de remaniere. O vor trata mai curand ca pe o ocazie de a plati polite in sanul partidelor decat ca pe o sansa de a da tarii un guvern mai acatarii decat ce vedem la Dancila & co.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#remaniere Guvern Dancila , #guvern