Le Figaro, despre Cabinetul Dancila: Un nou guvern roman care vrea sa opreasca Justitia

Sambata, 27 Ianuarie 2018, ora 10:59
7988 citiri
Le Figaro, despre Cabinetul Dancila: Un nou guvern roman care vrea sa opreasca Justitia
Foto: Facebook/Viorica Dancila

Cotidianul francez Le Figaro a scris, vineri, la doar cateva ore dupa ce Vorica Dancila a anuntat componenta Cabinetului pe care il va conduce, ca "presedintele PSD, Liviu Dragnea, isi continua cruciada impotriva judecatorilor in ciuda avertismentelor de la Bruxelles".

"Acesta va fi al treilea guvern in decurs de treisprezece luni. Venita saptamana trecuta in echipa, Viorica Dancila -care va fi prima femeie care guverneaza Romania- nu poate sa puna capat instabilitatii guvernarii, cronica dupa ce Coalitia condusa de social democrati a castigat alegerile de la sfarsitul lunii decembrie 2013", mai scrie Le Figaro.

Autorul articolului mai spune ca acest "vals guvernamental" poate fi explicat "doar prin diferitele incercari de reformare a Justitiei asumata de inalti demnitari, in special din PSD, care doresc sa scape de urmarirea penala pentru coruptie, abuz de putere si deturnare de zeci de milioane de euro".

Autorul articolului din Le Figaro se intreaba daca decizia PSD de a-l debarca pe fostul premier Mihai Tudose nu a fost altceva decat vointa lui Liviu Dragnea care incearca, din nou, sa aiba controlul absolut al puterii deoarece timpul il preseaza in contextul in care acesta are probleme in Justitie. Liderul PSD si-a pus oameni fideli in noul Guvern si incearca sa forteze astfel aplicarea noilor legi ale Justitiei, conchide autorul articolului.

PSD si-a prezentat vineri noul Guvern, cel de al treilea din ultimul an. Social democratii au anuntat si un alt Pprogram de guvernare care trebuie respectat de Cabinetul Dancila. Documentul are 278 de pagini si a fost postat pe site-ul Camerei Deputatilor.

In privinta Justitiei, Guvernul Dancila isi propune sa modernizeze legislatia privind sistemul judiciar, pentru a impiedica "aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului".

"Avem in vedere modernizarea legislatiei privind sistemul judiciar, astfel incat acesta sa fie asemanator cu cele din statele membre ale UE, impiedicand astfel aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului. (...) Vom aplica de indata deciziile CCR care nu au fost preluate in legislatia romaneasca si vom transpune prevederile din directivele europene", se spune in Programul de guvernare.

Noul Executiv isi propune, de asemenea, sa instituie si un mecanism de dialog permanent intre reprezentantii celor trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca, iar pentru indeplinirea acestei masuri va fi semnat un memorandum "cu forme concrete de lucru".

Un alt obiectiv este si ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in actualul mandat al Comisiei Europene. Cabinetul Dancila mai promite si imbunatatirea conditiilor din penitenciare.

Miercuri, intr-o scrisoare adresata Parlamentului Romaniei, Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea cu privere la "independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia".

In scrisoarea comuna semnata de Jean Claude Juncker, presedintele CE, si de catre Frans Timmermans, prim-vicepresedintele CE, se mai arata ca "o conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la Mecanismul de Cooperare si de Verificare este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile."

C.S.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#guvern Dancila program guvernare , #guvern
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Inclusiv din strainatate se vede jocul murdar al alde-psd-istilor !
Poza Leana
Leana
rank 1