Liderii PSD cauta solutii la criza din Guvern, dar nu se grabesc sa dea testul Parlamentului. Dancila: Vom incerca sa cream o majoritate

Luni, 09 Septembrie 2019, ora 19:42
3137 citiri
Liderii PSD cauta solutii la criza din Guvern, dar nu se grabesc sa dea testul Parlamentului. Dancila: Vom incerca sa cream o majoritate
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Social-democratii s-au reunit in CEx, pentru a discuta despre blocajul din Guvern, dupa ce Klaus Iohannis a respins cele trei propuneri de ministri interimari si i-a transmis Vioricai Dancila sa mearga urgent in Parlament sa vada daca mai are legitimitate si primeste votul alesilor.

Viorica Dancila a ajuns, luni, la CEx PSD cu o intarziere de aproape 30 de minute. Intrebata daca PSD are majoritate pentru votul din Parlament privind restructurarea Guvernului, Dancila a raspuns: "Vom incerca sa cream o majoritate".

Anterior, liderii social-democrati au aratat, in raspunsurile date jurnalistilor, ca nu se grabesc sa isi testeze majoritatea din Parlament, dupa "divortul" de ALDE.

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat ca Guvernul va veni in Parlament cand premierul va considera ca este oportun, mentionand ca legea va fi respectata cu certitudine.

"De obicei se vine in Parlament cand vom avea voturile necesare. Cand vom avea voturile si totul este ok, vom veni in Parlament la solicitarea Guvernului. Momentan, nu trece nicio motiune. Cand o sa fie necesar, Guvernul o sa solicite acest lucru si o sa vina la Parlament. (...) Este atributul Guvernului. Cand prim-ministrul va gasi oportun, va veni in Parlament. Cu certitudine se va respecta legea", a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

PSD cere Opozitiei sa testeze prima majoritatea, cu motiunea de cenzura

Pe de alta parte, sunt si lideri PSD care ar prefera ca majoritatea sa fie testata la motiunea de cenzura, astfel ca au inceput sa faca apel la Opozitie sa depuna documentul.

Unul dintre ei e liderul PSD Arges Serban Valeca, cel pe care Viorica Dancila il propusese ministru al Educatiei, dar pe care Klaus Iohannis l-a respins.

Intrebat daca ar trebui amanat votul de incredere pentru Guvern in Parlament, vicepresedintele Senatului Serban Valeca a declarat: "N-ar fi mai bine sa fie votul privind motiunea de cenzura, ca sa nu se mai ascunda dupa deget? Au anuntat-o din iulie".

De asemenea, liderul PSD Dumitru Buzatu a declarat ca "formatiunile politice din fosta opozitie care acum pretind ca sunt majoritari" ar trebui sa initieze motiunea de cenzura sa testeze majoritatea pe care o are PSD.

"Daca vor evolua lucrurile in aceasta directie, nu este nicio obligatie ca PSD sa se afle in permanenta la guvernare", a mai spus Buzatu, citat de Mediafax.

"Dupa discutia de azi va trebui sa stabilim o procedura prin care Guvernul sa isi poata indeplini atributiile integral, dupa aceea sa-si verifice in Parlament si consistenta sub aspectul prevederilor constitutionale", a afirmat Dumitru Buzatu.

Amintim ca PNL a anuntat ca motiunea de cenzura este aproape gata si ca poarta negocieri cu toate partidele.

Legi prin care Guvernul sa se apere de Opozitie si Iohannis

O alta idee are primarul Sectorului 5 Daniel Florea, care sustine ca o solutie pentru sustinerea Guvernului ar fi ca Executivul sa supuna votului in Parlament un set de masuri "absolut necesare guvernarii". In acest caz, posibilitatea de a depune motiune de cenzura expira in trei zile de la prezentarea programului.

"Eu cred ca da. Eu as face in felul urmator. Mi-as asuma raspunderea pe un pachet de legi, dintre acelea absolut necesare guvernarii, pe care le blocheaza Opozitia sau dl presedinte si au trei zile sa depuna motiunea de cenzura. Daca nu depun, cred ca s-au clarificat doua probleme: problema sustinerii Guvernului si problema motiunii de cenzura. E propunerea pe care o voi face eu in CEx", a declarat Daniel Florea.

Totodata, acesta considera ca in maxim o saptamana poate fi rezezolvata criza politica.

"Cred ca trebuie sa mergem cu Guvernul in Parlament ca sa facem o restructurare dar toate aceste lucruri le vom disc la CEx. Avem solutii constitutionale pentru a rezolva criza repede, constitutional si repede. In maxim o saptamana", a mai spus Florea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dancila majoritate Parlament vot Guvern, #PSD majoritate Parlament fara ALDE , #guvern