Superbul program al doamnei Dancila, menit sa-i prosteasca pe romani

Sambata, 30 Iunie 2018, ora 17:00
23458 citiri
Superbul program al doamnei Dancila, menit sa-i prosteasca pe romani

Dupa ce a observat ca este aratata cu degetul din toate directiile pentru saracia de investitii strategice ale guvernarii, doamna prim ministru a aprobat joi in guvern un grandios program, prin care ne promite marea cu sarea, facut anume ca sa incante ochiul romanului. Pe hartie, bineinteles.

Asta inteleg din programul de opt puncte publicat in presa. Daca nu-l publica si ramanea pur si simplu ca o discutie la Guvern, ziceam ca e un document de lucru. Dar, daca il da publicitatii, inseamna ca documentul devine oficial, devine ceva cu care Guvernul se lauda in fata romanilor, in genul "iata ce vom face noi, iar cine spune altceva, acela minte".

Numai ca, in "program" nu vad decat o insiruire de deziderate, ceva de tipul "o sa facem, o sa dregem, o sa vedeti voi ce o sa facem noi".

Nu observ in "program" nici termene de incepere, nici de finalizare si nici vreo vorba despre miliardele de euro - nu de lei - pe care le implica obiectivele insirate cu pixul in lista.

Fireste ca, fiind vorba in principal de un parteneriat public-privat, guvernul nostru lefter conteaza pe banii partenerilor straini, tentati sa investeasca masiv in Romania si sa-si recupereze banii de-a lungul anilor. Dar unde sunt dansii? De unde vin? Cine sunt ei? Sunt chinezii care venisera in numar mare pe timpul guvenului Ponta si despre care n-am auzit nimic dupa ce au plecat?

Sunt japonezii care venisera si ei, dar nu i-a primit premierul Tudose pentru ca, in timp ce ei zburau cu avionul spre Romania, Tudose pleca spre Braila, ca sa-i lase scaunul cald doamnei Vasilica, preferata dlui Dragnea? Sunt francezii? Italienii? Sunt altii de care n-am auzit, dar care se inghesuie la poarta noastra, ca sa "bage bani" in noi?

Deduc din cuvantarile doamnei prim ministru ca mizeaza la sigur pe niste splendide parteneriate public-private, dar n-am vazut pana acuma nici picior de privat care sa se inghesuie la programul dumneaei.

De aceea, mi se parte mai mult decat hazardat superbul plan de opt puncte al Guvernului, intr-un partenierat fara alta speranta financiara, decat aceea ca investitorii privati vor da buluc in directia noastra.

Dar hai sa le luam pe rand si sa vedem cam ce si-a programat sa faca doamna Vasilica-Viorica, fara sa ne arate vreun termen, dar desigur in cei doi ani si jumatate cat mai are de guvernat, daca rezista pana atunci:

1. Construirea si operarea in parteneriat public-privat a unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem, in contextul in care in ultimul an Romania s-a confruntat cu dificultati in asigurarea derivatelor din plasma.

Hai sa fim seriosi. Ideea este mai veche, a mai vorbit doamna prim ministru despre ea, de fecare data a atras atentia ca asta este prioritatea noastra. Ei, si? - ma intreb - a mai facut cineva vreun pas, cat de mic, in aceasta prioritate zero?

Cand se vorbea pentru prima oara, aveam bani in buget nu pentru o banca. Pentru mai multe. Iata ce declara in martie ministrul Sanatatii, dna Sorina Pintea: "exista bani prevazuti in buget pentru patru banci de piele si tot atatea de sange". Aveam atunci si nu-i mai avem acum? Ne-am razgandit intr-o chestiune la care ne arde buza?

In tei luni, Guvenul n-a facut niciun pas, cat de timid, ca sa se observe ca nu doarme-n papuci. Nu tu studiu de impact, nu tu studiu de eficienta sau de fezabilitate, nu studii de specialitate, ca sa se pronunte in problema expertii, nu doar un inginer, specialist in forarea sondelor pentru gaze.

Iar, daca inca n-a pus nimeni mana pe condei sa faca un studiu, inseamna ca il cam doare-n cot pe respectivul inginer de respectiva prioritate zero si ne ia ochii doar cu ce hotaraste din cand in cand pe hartie, nu cu ceea ce ar trebui sa faca non stop. E cineva de alta perere? Se abtine cineva?

2. Spitalul Regional Timisoara, ce va deservi partea de vest a tarii noastre.

si

3. Spitalul Regional Braila-Galati, ce va avea 800-1.000 de paturi.

Sunt bune aceste doua spitale regionale, pe care le promite doamna prim ministru, dar se pare ca nu s-a pus de acord cu programul de guvernare, care prevede construirea a 8 spitale regionale, nu doua (pag. 96 din program).

Deci apare intrebarea legitima: construim numai doua in loc de opt? Sau deocamdata ne apucam de acestea doua, incluse fara termene in agenda doamnei Dancila, iar pentru celelalte sase vom face alta agenda, alta data, cine stie cand, caci la agende ne pricepem cel mai bine?

4. Amenajarea raurilor Arges si Dambovita pentru navigatie.

Lucrarea a fost deja proiectata si inceputa, pe timpul atot-specalistului Ceausescu, intrerupta pe timpul hidrotehncianului Iliescu, regandita prin zelul tele-prezentatoarei Firea, iar acuma repusa pe rol, ca initiativa, de inginerul Dancila.

Ma intreb retoric daca, reluand o idee veche, a facut cineva un studiu actualizat privind eficienta, impactul si fezabilitatea investitiei, sau totul a incoltit brusc pe circumvolutiunile doamnei Dancila, cu nadejdea ca, intr-o buna zi, va face o croaziera cu vaporul pe Dambovita, cum fac francezii pe Sena sau englezii pe Tamisa?

5. Construirea Aeroportului Bucuresti-Sud.

Poate doamna prim ministru n-a observat ca, in programul de guvernare (pag 176-178), nu figureaza un aeroport numit "Bucuresti-Sud". Programul prevede doar amenajari in patru aeroporturi deja existente si niciunul nou.

Iar daca nu prevede, inseamna ca nici nu s-a apucat cineva sa elaboreze studii sau alte socoteli privind necesitatea aeroportului. Suntem la zero. Si cand esti la zero, parca nici nu-ti vine sa te intrebi cand vor incepe lucrarile si - mai ales - cand se vor termina.

6. Canal Siret-Baragan.

Arhivele arata ca studiile pentru acest gigantic proiect au inceput in 1912, au fost intrerupte in Primul Razboi Mondial, reluate inainte de al doilea, intrerupte si iarasi reluate, nesocotite prin 1974 de Ceausescu, care avea alte planuri, si reluate in 1986, cand au demarat si unele lucrari.

Nici dictatorul nu si-a permis uriasa cheltuiala pe care o presupune realizarea acestui proiect, care ar regla zonele inundabile din sud-estul Moldovei si estul Munteniei, asigurand irigarea unor mari suprafete, indeosebi in Baragan.

Problema sta asa: cui ii da mana sa puna bani acolo unde n-a indraznit insusi statul, nici in timpul regatului, nici sub dictatura? Chinezii si japonezii sufla in iaurt cand aud de noi, iar pe altii nu cred ca i-ar tine curelele. Poate a purtat dna Dancila discutii cu martienii. Caci dansa, daca intelege engleza, inseamna ca vorbeste si martiana. Tot asa se spune: He-he!

7. Constructia unei fabrici de mijloace de transport electrice.

Bineinteles, si aici tot in investitorii privati este nadejdea. Numai ca ei nu se observa la orizont. Iar daca nici dna Dancila nu sufla vreo vorba despre cineva, mi-e teama ca tot la martieni s-a gandit. Cine ar investi in Romania, cand asemenea tehnologii sunt cautate in toata lumea?

Este ca in anecdota aceea, cam sexy, dar va rog sa ma scuzati - jumatate este rezolvat: eu vreau. N-a ramas decat sa rezolvam si jumatatea cealalta: sa vrea ea.

Mergem la sigur, atata timp cat Guvernul a aprobat. Sa pofteasca investitorii straini sa spuna ca nu vor ei!

8. Un nou complex turistic de schi in masivul Fagaras

Avem o tara frumoasa, avem munti superbi (pe care nu i-am facut noi, i-am gasit gata facuti), avem (inca mai avem) "codri verzi de brad si campuri de matasa", cum zice poetul. Pe scurt, avem aproape tot ce ne trebuie pentru un superb complex turistic de schi.

Dar nu avem autostrazi, nu avem statiuni imbietoare, nu avem drumuri atragatoare, avem servicii turistice deplorabile, iar romanii petrec mai ieftin concediul in Grecia, Turcia, Bulgaria sau Portugalia, decat in Romania. Cine vine sa ne inalte complexul turistic pe banii lui, dupa ce noi am facut praf banii nostri?

Nu zic ca este imposibil, dar partenerul nici nu se deranjeaza pana nu vede calculul privind recuperarea investiilor in cativa ani.

Intreb iarasi tot retoric: a discutat doamna Dancila cu vreun eventual partener privat, dornic sa faca un complex de schi, intr-o tara unde saracii n-au bani nici de paine, iar bogatii se duc in Austria si Elvetia, cu banii castigati in Romania? Sau - scuzati daca ma repet - conteaza ca, daca vrem noi, problema este pe jumatate rezolvata?

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Viorica Dancila program investitii, #Viorica Dancila parteneriat public privat, #Guvern program investitii, #Guvern parteneriat public privat, #Guvern banca de sange , #guvern
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Dom Pitzigoi a facut o lista cu alte cateva proiecte deschise de