Asimetriile din agenda doamnei Viorica Dancila

Miercuri, 01 Mai 2019, ora 19:24
23037 citiri
Asimetriile din agenda doamnei Viorica Dancila

Cu toate eforturile depuse ca sa para o persoana distinsa, manierata si neconflictuala, doamna Viorica Dancila si-a permis recent o necuviinta la adresa presedintelui tarii, cand i-a cerut in scris motivarea refuzului de a accepta numirea unor noi ministri, propusi de domnia sa.

Unde este necuviinta? In primul rand, o asemenea solicitare suna ca un fel de luare la rost a presedintelui, ceea ce contravine regulilor de condescendenta din orice ierarhie.

De altfel, am convingerea ca doamna Dancila, care a propus trei ministri noi, stie exact ce poate fiecare, cu ce s-a distins pana acum in domeniul respectiv si ce motiveaza punerea lui intr-o functie de mare raspundere, in baza excelentelor rezultate anterioare. Altfel nu-i propunea. Nu cred sa fie o noutate pentru dansa ca nicunul nu este omul potrivit la locul potrivit.

In al doilea rand, daca intr-adevar dorea sa cunoasca motivatia presedintelui, pentru o eventuala analiza, corect ar fi fost sa-i solicite o audienta sau macar o discutie telefonica pe aceasta tema si nu sa incerce spalarea rufelor murdare in inima targului si in vazul tuturor.

Daca a ales calea comunicarii prin presa inseamna ca doamnei prim-ministru nici nu-i prea pasa de motivatia presedintului pe cat isi doreste spectacol public, eventual chiar si un pic de scandal, ca sa vada Dragnea si camarila din jurul lui ca premierul n-a cedat de tot in fata presedintelui, intrucat chiar si acceptand interimatele, lupta nu s-a incheiat si continua pe cale epistolara, intr-o buna traditie damboviteana.

Normal ar fi fost ca, inainte de a-i cere preseditenlui motivele refuzului, sa-i fi argumentat sustinerea celor trei propusi, aratand ca - de exemplu si strict metaforic - Eugen Nicolicea a publicat un tratat de drept recunoscut international, Oana Florea gestioneaza de cativa ani probleme europene, iar Tit-Liviu Brailoiu este o personalitate marcanta in lumea diasporei romanesti.

Hai sa fim seriosi, CV-urile niciunuia din cei trei nu tradeaza merite de exceptie care sa-i faca mai dihai decat orice alt politruc al partidului, din orice domeniu.

Probabil insa ca Viorica Dancila nici nu si-a dat seama cat de asimetric procedeaza atunci cand ii cere presedintelui explicatii publice cu privire la refuzuri, dupa ce domnia sa niciodata n-a oferit publicului vreo explicatie nu numai cu privire la propunerile de revocare sau de numire, ci nici macar la remanierile pe care le tot prezinta.

Asta i-a dat domnului Iohannis prilejul sa declare imediat dupa primirea propunerilor: "mi se pare ca este aceasta remaniere neavenita".

De fapt, declaratia a fost mult mai dura, intrucat tot presedintele spunea cu acelasi prilej: "dupa parerea mea, aceasta remaniere este un fel de farsa, nu are absolut nimic de-a face cu imbunatatirea actului de guvernare, chit ca de asa ceva am avea mare nevoie, nu are nimic de-a face cu agenda romanilor sau cu agenda Romaniei. Este cauzata de o rafuiala mai degraba din interiorul PSD".

Acuzata grav in acest fel de presedintele tarii, Viorica Dancila ar fi trebuit sa nu se precipite cerandu-i acestuia motivarea respingerii, ci sa explice in public - intrucat in public a fost acuzata - pozitia domniei sale fata de toate acuzele grave, pe care niciun alt demnitar responsabil din nicio tara civilizata nu si-ar fi permis sa le treaca cu vederea, asa cum a procedat dansa:

  • Calificativul de "farsa" pus de domnul Iohannis asa-zisei remanieri.
  • Faptul ca remaniarea "nu are absolut nimic de-a face cu imbunatatirea actului de guvernare", desi tara are mare nevoie de asa ceva.
  • Faptul ca romanii nu au pe agenda problema remanierii si ca urmare, in opinia mea, aceasta este o falsa problema creata de PSD ca sa le plateasca politele unora, ca sa-i rasplateasca pe altii sau pur si simplu sa creeze in public iluzia ca partidul nu sta degeaba si ca lucreaza cu manecile suflecate, chiar daca lucrul respectiv este de tipul "doi incarca, doi descarca, noi cu drag muncim".

Repet, doamna Dancila ar trebui sa simta situatia cel putin jenanta cand se pozitioneaza atat de asimetric cerandu-i presedintelui Iohannis motivarea hotararilor sale, cand ea insasi nu si-a motivat niciodata propriile propuneri.

Intuitia imi spune ca, in convorbirea telefonica avuta cu acest prilej, domnul Iohannis i-a explicat premierului motivele pentru care refuza numirile. Si chiar daca nu i-a expus in convorbire motivele, ele rezulta din declaratia publica a presedintleui la conferinta de presa de saptamana trecuta:

"Persoanele propuse pur si simplu nu sunt pregatite, nu au tinuta necesara pentru a ocupa aceste posturi"

Chiar si un copil stie ce inseamna o persoana nepregatita. Este cineva care a lucrat, de exemplu, cativa ani buni ca inginer, a vazut ca nu da rezultate, si-a luat la repezeala o diploma de jurist prin invatamantul "la distanta" sau "fara frecventa" si s-a declarat brusc expert in Drept.

Este cazul domnului Eugen Nicolicea si ar fi imposibil ca doamna Dancila sa nu cunoasca aceste detalii, de vreme ce l-a propus ministru. Un ministru trebuie sa intruneasca multe conditii, inclusiv aceasta cu pregatirea si experienta, toate la un loc constituind o anumita tinuta.

N-as vrea sa ma opresc prea mult la ceilalti doi propusi, desi nu pot trece cu vederea o alta asimetrie din tinuta doamnei Dancila, atunci cand a stabilit renuntarea la serviciile doamnelor Plumb si Intotero in Guvern, ca fiind candidate la europarlamentare, iar in locul uneia dintre ele l-a popus pe domnul Tit-Liviu Brailoiu, candidat si el la aceleasi alegeri, pe aceeasi lista, a PSD! Una ca asta n-ar face-o nici clasicii Pacala sau mos Teaca si n-ar incerca-o nici contemporanul nostru Bula!

Ca a facut-o doamna Viorica, asta e treaba ei, dar ca-i cere explicatii presedintelui Iohannis, asta mi se pare prea de tot!

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Viorica Dancila remaniere, #Viorica Dancila restructurare, #Dancila scrisoare Cotroceni , #Klaus Iohannis