Ce capcane ii intinde Viorica Dancila lui Klaus Iohannis, inainte de intalnirea cu Donald Trump

Luni, 19 August 2019, ora 10:53
20477 citiri
Ce capcane ii intinde Viorica Dancila lui Klaus Iohannis, inainte de intalnirea cu Donald Trump
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

"Eu tin in primul rand cu tara mea". Este propozitia cu care Viorica Dancila si-a incheiat, duminica seara, pledoaria pentru ca ea, prim-ministrul Romaniei, sa ii dea mandat lui Klaus Iohannis pentru ce va pune pe masa discutiilor cu Donald Trump.

O fotografie cu Donald Trump a costat destul de mult Romania, a carei guvernare era manevrata de Liviu Dragnea. A costat-o credibilitatea in politica externa, legitimitatea de a-si asuma decizii pe plan international, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu tarile arabe si a periclitat chiar, ducandu-l in derizoriu, proiectul Israelului ca Ierusalimul sa fie recunoscut de statele democratice ca fiind capitala tarii, prin relocarea ambasadelor acestora din Tel-Aviv aici.

Liviu Dragnea nu a obtinut fotografia, oricat a pus Romania la mezat, prin instrumentul sau, Viorica Dancila, astazi prim-ministru autonom si care, iata, tine in primul rand cu tara.

Iubirea de tara este motivul pentru care ea, ca sef al Guvernului, ar fi cea indreptatita sa gestioneze relatia cu Statele Unite si sa ii dea lui Klaus Iohannis lista cu teme pe care acesta sa le discute cu presedintele SUA.

De fapt, mizele Vioricai Dancila sunt altele.

  • In primul rand, sa-i puna lui Klaus Iohannis in brate un cartof fierbinte: problema vizelor pentru SUA.

Daca tot se duce pana la Casa Alba, spune Dancila, atunci sa faca bine si sa rezolve chestiunea vizelor.

E o capcana parsiva si bine ticluita, pentru ca e singura tema de pe agenda intalnirii bilaterale Iohannis-Trump care poate fi tradusa in termenii interesului cetatenesc imediat. Sigur ca, in ordinea importantei, chestiunea relatiilor economice si energetice, mai ales cea legata de situatia Exxon, in contextul in care compania americana a transmis un avertisment privind OUG 114, este cap de agenda, dar tocmai asta incearca Dancila sa acopere.

  • In al doilea rand, Viorica Dancila, candidatul la prezidentiale al partidului aflat la guvernare si care, potrivit ultimului sondaj, nu ajunge sa piarda primul tur nici macar prima sub lista, pentru ca e in spatele lui Barna, Ponta si Tariceanu, incearca sa isi construiasca un profil de prezidentiabil.

Asa au gandit strategii de imagine si Viorica Dancila incearca sa abordeze teme externe si sa le prezinte ca si cum ar putea fi presedinte.

Strategia nu are nimic gresit, doar ca nu lucreaza cu materialul clientului.

  • In al treilea rand, Dancila, intoarsa dintr-un turneu in Moldova si Bucovina cu elicopterul, ca pe E85 merg temerarii, propune o retorica in care Klaus Iohannis face o vizita inutila si pe bani publici tocmai la Washington, pentru o fotografie.

Adica tot ce nu a putut sa obtina pentru Liviu Dragnea.

"E important cu ce vii din aceasta vizita, cu ce rezultate. Daca merge doar sa faca fotografie nu e in beneficiul Romaniei. (...) Eu cred ca la intoarcere ca domnul presedinte sa vina in fata romanilor si sa spuna: am obtinut pentru Romania asta, asta si asta".

Vizita pe care Klaus Iohannis o face la Washington este una bilaterala, negociata si stabilita, asa cum e procedura, de comun acord cu presedintele Donald Trump. Este cea de-a doua vizita din mandat, una importanta pentru relatia transatlantica si care, sigur, are si o miza electorala pentru presedinte.

Vizitele de acest tip nu sunt o negociere ca la targ, in urma careia presedintele sa scoata din geanta ce a obtinut, asa cum pretinde Viorica Dancila.

Ar fi insa util ca presedintele Iohannis sa isi asume pana la capat importanta acestei bilaterale si sa vorbeasca el despre temele de pe agenda, nu Viorica Dancila. A facut presedintele asta la o intalnire informala cu jurnalistii, dar e nevoie de mai multa prezenta publica, nu atat din postura de candidat, cat din cea de presedinte care are forta de a contrabalansa o agenda uzurpata de PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis SUA vize Trump Dancila vizita , #Klaus Iohannis