Dancila imparte sedinta de guvern in doua. Ii va cere lui Iohannis sa plece?

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 16:17
4802 citiri
Dancila imparte sedinta de guvern in doua. Ii va cere lui Iohannis sa plece?
Foto: captura video Privesc.eu

Premierul Viorica Dancila a anuntat ca sedinta de guvern de azi, la care participa si presedintele Klaus Iohannis, va fi impartita in doua.

"Sedinta de astazi va avea loc in doua etape. O prima etapa in care vom face referire la cele 3 domenii: aparare, ordine publica si politica externa si a doua etapa care cuprinde actele normative referitoare la domenuiul economic", a declarat premierul la inceputul sedintei.

Precizarile lui Dancila vin dupa ce, marti, i-a trimis o scrisoare lui Iohannis, ca raspuns la anuntul sefului statului ca va participa la sedintele de guvern, in care il informa ca poate lua parte doar daca se discuta proiecte de acte normative referitoare la "probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice".

"In cazul in care pe agenda sedintei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la 'probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice', in conformitate cu textul constitutional invocat, va vom semnala acest lucru si va asigur de toata deschiderea in situatia in care veti decide sa participati la sedinta de guvern.

De asemenea, in cazurile subsumate de textul constitutional sintagmei "alte situatii", caz in care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Presedintelui Romaniei ("Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului (...) la cererea primului ministru, in alte situatii"), va voi adresa, cu celeritate, invitatia de a participa la sedinta de Guvern, daca voi considera necesara participarea dumneavoastra", i-a spus Dancila lui Iohannis.

Insa seful statului a informat-o pe Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern, de legile care ii dau dreptul sa fie acolo si a explicat ca prezenta sa nu poate fi nici ingradita, nici limitata doar la momentele in care se discuta cateva domenii.

"In art. 86 se statueaza ca presedintele poate sa consulte Guvernul, fara sa se specifice unde il consulta. CCR statueaza ca participarea la sedinte de guvern e forma de consultare a Guvernului.

Foarte multi specialisti si interpreti s-au referit doar la art 87, unde se specifica domeniile de interes direct pentru presedinte: e vorba de externe, ordine publica si securitate nationala.

Prezenta presedintelui nu poate fi nici ingradita, nici limitata in timp, fiindca in art. 87 vedem foarte clar ca sunt sedinte pe care le prezideaza. Nu le prezideaza partial, ci le prezideaza, punct!", a spus seful statului, la inceputul sedintei de guvern.

Ordonanta lui Toader s-ar putea afla azi pe masa Guvernului

Ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, care va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019, ar putea fi discutata totusi, azi, in Guvern.

Actul normativ nu se afla pe ordinea de zi transmisa inca de ieri de Palatul Victoria, dar potrivit ministrului Muncii, Marius Budai, citat de Digi24, probabil va intra pe ordinea de zi suplimentara.

"Sigur, e un atribut al oricarui ministru sa ceara, orice act normativ pe care il considera important, sa ceara pe ordinea suplimentara. Probabil ca va fi cerut", a spus Budai.

Pentru ca o ordonanta de urgenta se fie adoptata de Guvern, trebuie sa aiba avizul Consiliului Economic si Social, care este consultativ, dar obligatoriu.

De altfel, plenul CES s-a reunit azi la ora 13:00, iar pe ordinea de zi s-a aflat si ordonanta lui Teodorovici.

In mod normal, CES face sedinte doar martea, insa acum a fost chemat in mod exceptional joia special pentru aceasta OUG.

Ramane insa de vazut daca actul normativ doar va fi discutat de membrii Executivului sau va fi si adoptat, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis a criticat in termeni foarte duri miercuri ordonanta si a cerut Guvernului sa nu o adopte in aceasta forma.

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019

Marti seara, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a sustinut o declaratie de presa in care a anuntat ca pana la finalul anului va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va cuprinde mai multe masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.

Una dintre masuri prevede majorarea taxelor pentru firmele din energie si telecom.

"In energie si telecomunicatii, se majoreaza taxele ANCOM si ANRE la 3%", a precizat Teodorovici.

Mai exact, aceasta taxa este de 3% din cifra de afaceri realizata de firmele din domeniul energiei electrice si termice, precum si de firmele din telecomunicatii.

In plus, Executivul va impune un nivel minim pentru licitatiile 3G, 4G si 5G, incepand de anul viitor, care este corelat si cu numarul de ani pentru care se solicita acea licenta.

O alta masura este taxa pe activele bancilor, pe care ministrul Finantelor a spus ca nu se sfieste sa o numeasca "taxa pe lacomie". Teodorovici a explicat ca bancile vor fi taxate diferentiat, in functie de nivelul ROBOR la 3 si la 6 luni, precizand ca spera sa obtina suplimentar 3,6 miliarde de lei in anul 2019.

Totodata, ministrul de Finante a anuntat ca se va stabili un plafon al pretului la gaze naturale.

O alta masura importanta vizeaza Pilonul II de pensii, care va deveni optional pentru cei care au cotizat macar 5 ani.

Citeste pe larg despre fiecare masura propusa prin OUG de Ministerul Finantelor:

Zeci de modificari fiscale si financiare de la 1 ianuarie 2019 - a fost publicat proiectul de OUG

Iata si reactiile dupa anuntul lui Teodorovici:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis sedinta guvern , #Klaus Iohannis