Ziare.com

Dancila si-a facut bilantul: Mandria nationala de a salva doua rase de porci, ajutor de stat pentru Hollywood, cifre umflate si promisiuni

de Alexandra Sandru
Luni, 23 Iulie 2018, ora 14:35

   

Dancila si-a facut bilantul: Mandria nationala de a salva doua rase de porci, ajutor de stat pentru Hollywood, cifre umflate si promisiuni
Viorica Dancila si-a prezentat, luni, bilantul la jumatate de an, intr-o insiruire citita in viteza de promisiuni din campanie, masuri care au produs haos, dar pe care le-a expus ca benefice pentru romani si economie, precum si planuri de viitor.

Din ultima categorie fac parte ajutorul de la stat pentru firmele de la Hollywood ca sa promoveze Romania in filmele lor sau deja cunoscutele proiecte realizate prin parteneriat public-privat privind autostrazi, spitale, un nou aeroport si zeci si sute de kilometri de canal navigabil, de irigatii sau partii.

Cel de-al treilea premier PSD-ALDE intr-un an si jumatate s-a laudat si cu "mandria nationala" de a fi salvat doua rase de porci. Dancila a prezentat si ca benefice masuri care au dus la scaderea veniturilor pentru multi romani, precum Legea Salarizarii sau trecerea contributiilor de la angajator la angajat, pentru care a fost nevoie de numeroase ordonante de corectie ca sa nu se ajunga la situatii catastrofale precum greva generala in Sanatate.

Totodata, a trecut la capitolul realizari chiar si reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori, asta in conditiile in care tot PSD-ALDE decisese introducerea supraaccizei la carburanti in toamna anului trecut si transportatorii au amenintat ca blocheaza tara.

Bilantul facut azi de Dancila a fost anuntat duminica seara de Liviu Dragnea, la Romania TV. Seful PSD a motivat necesitatea demersului prin faptul ca "mahnirea" sa si a premierului Dancila e ca ministrii Cabinetului fac multe lucruri bune, dar nu-si fac si timp sa le comunice cetatenilor. Asadar, pentru romanii care nu au vazut aceste realizari cu ochiul liber, Dancila le-a facut o prezentare.

Dragnea a anuntat si ca al treilea premier e cu noroc: Fata de cei doi predecesori ai sai - Sorin Grindeanu si Mihai Tudose -, Dancila nu doar ca e inca in functie la 6 luni de la numire, dar pare ca nici nu a iesit din gratiile coalitiei.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE Text, principalele puncte din bilantul la 6 luni al Guvernului Dancila:14:03 - Dancila incepe sa citeasca direct bilantul, fara alte introduceri:- Din ratiuni de timp ma voi referi doar la cele mai relevante masuri din programul de guvernare. Voi incepe cu principalii indicatori macro-economici care au definit guvernarea.

- Veniturile la bugetul de stat au fost in primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. In vistieria statului au intrat, lunar, 530 de milioane de euro. Acest surplus a fost folosit pentru a sustine cresterile de venit ale populatiei, precum si cresterea investitiilor.

- Transferul contributiilor a adus la buget 12,6 miliarde de lei.

- Daca vom cumula plusul de 12,6 miliarde din contributii cu minusul de 3,1 din impozitul pe venit constatam ca avem un beneficiu net la buget fara a-i afecta nici pe angajati, nici pe angajatori.

- Reducerea deficitului la bugetul de pensii: Avem 3,1 miliarde lei care au ramas disponibili in bugetul de stat.

- Am fost acuzati ca nu atragem suficiente fonduri europene. Sa ne uitam la cifre: Avem o crestere de 19,7% fata de anul trecut, dar o diferenta de 10 ori mai mare fata de primul trimestru din 2016.

- La fel de bine se vad diferentele si daca vom compara procentele de absorbtie. Pentru finalul acestui an ne-am propus sa atingem nivelul de 25%.

- Investitiile publice reprezinta un capitol vizat de critici. In semestrul I 2017 investitiile erau de 6 miliarde de lei. Acum sunt de 9,1 miliarde de lei. Graficul ne arata cat de lipsite de temei au fost aceste critici.

- Investitii straine directe - ne arata ca din fericire investitorii nu se lasa influentati de stirile false si alarmiste lansate de criticii Guvernului. Sa ne uitam la cifre: Investitorii nu au plecat, dimpotriva, au venit si au investit cu incredere in Romania.

- Somajul: In decembrie 2016 somajul era de 4,8%. In decembrie 2017 - 4,0%. Vom continua masurile astfel incat sa-i stimulam pe cei care vor sa munceasca si nu pe cei care vor sa stea acasa.

- Anul viitor punctul de pensie va creste cu 15%. Ne-am respectat promisiunea de a majora pensia minima garantata, cu 60%.

- O masura deosebit de importanta pentru pensionari e cresterea plafonului de venit pentru cei care beneficiaza de compensarea la medicamente de 90%. Unii erau in situatia sa dea mai multi bani pe medicamente decat cresterea primita. Sa nu uitam ca la preluarea guvernarii acest plafon era de doar 700 de lei.

- Cresterea indemnizatiei pentru persoanele cu handicap. Daca ne uitam la grafic, in decembrie 2016, era de 52 de euro, in decembrie 2017 - 73 de euro, in iunie 2018 100 de euro. Avem o crestere cu 110%.

- Debirocratizarea: Avem pentru cei cu venituri din activitati independente masuri. In primul rand, am redus de la 7 declaratii fiscale la o singura declaratie, am redus termenele de depunere si se vor face online.

- In domeniul sanatatii - aceasta guvernare e singura care a asigurat venituri mari pentru cei care ne asigura sanatatea si ne salveaza viata. S-a oprit exodul medicilor tineri, veniturile se apropie de cele din UE.

- Dotarea spitalelor cu echipamente de ultima generatie: degeaba ai medici bine platiti, daca nu au echipament sa faca interventiile. Am achizitionat 16 computere tomograf, 24 aparate rezonanta magnetica, 21 sisteme de arhivare a imaginilor medicale si 51 de echipamente terapie intensiva. Sunt achizitionate si urmeaza sa fie instalate.

- Educatia: si aici am redus diferentele de venituri. Vedem aceste cresteri la care se adauga cresterile de salarii succesive care au avut loc de anul trecut. Intr-un an si jumatate veniturile nete au crescut cu aproximativ 40%.

- In ce priveste infrastructura de educatie: 145 de unitati de invatamant modernizate, 45 de crese si gradinite construite de la zero.

- Agricultura: daca va amintiti anii premergatori venirii la guvernare a coalitiei PSD-ALDE, erau proteste ale fermierilor din cauza intarzierilor la subventii.

- Programul de colectare a lanii: Inainte de guvernarea PSD-ALDE, 70% din lana produsa in Romania se ardea. In acest semestru sunt 32.328 de crescatori inscrisi in programul ce prevede acordarea unui leu pentru fiecare kilogram de lana colectat.

- In domeniul cresterii suinelor, acest guvern a facut prima actiune concreta de salvare a doua rase pur romanesti - Bazna si Mangalita. E o chestiune de mandrie nationala si un sprijin concret crescatorilor de porci. Pentru fiecare purcel livrat se acorda subventie de 250 de lei.

- Programul antigrindina - 26 de puncte de lansare de rachete antigrindina lansate in primul trimestru din 2018.

- Programul tomate din fermele romanesti e un succes bine cunoscut. In 2016 aveam 50.000 de tone de tomate importate si exportam 3.000 de tone. Acum producem 65.564 de tone si ajungem la 90.000 la finalul anului, dublu fata de importuri.

- In acest bilant am introdus masurile pentru stimularea economiei: reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori.

- Programul "Investeste in tine" care ofera sprijin tinerilor, beneficiarul e incadrat intr-un program de studiu sau de formare profesionala. Dobanda este zero, accesarea creditelor va fi usoara si pentru ca statul garanteaza 80% din valoarea lor. Valoarea creditului poate fi suplimentata cu 20.000 de lei pentru tinerii care isi gasesc un loc de munca.

- Programul Start Up Nation e un stimulent pentru stimularea de noi afaceri, dezvoltarea de noi afaceri, dar si alternativa pentru tineri de a ramane in tara. Au fost peste 5.000 de beneficiari doar in acest trimestru, care au accesat fondurile. Aceste firme aduc 21.000 de locuri de munca in economie.

- Un program de care s-a vorbit mai putin, ajutorul de stat pentru productiile de film realizate in Romania. Casele de la Hollywood s-au aratat interesate de acest program. Guvernul va suporta 35% din cheltuieli, plus 10%, daca promoveaza Romania in film. Suma totala a ajutorului poate fi de 10 milioane de euro intr-un film. E un mod foarte eficient de promovare a Romaniei.

- O alta masura de stimulare a economiei e ajutorul de stat pentru investitiile mai mari de 3 milioane de euro.

- Un capitol important e cel al investitiilor strategice: motivul principal pentru care nu s-au realizat investitii semnificative in ultimele decenii nu a fost lipsa banilor, ci legislatia. Am actionat asupra cauzelor, am modificat legea achitiilor publice si legea parteneriatului public-privat.

- A fost reglementat regimul metalelor pretioase care poate relansa activitatea in acest domeniu.

- Au fost deja aprobate 13 proiecte majore de investitii strategice: primul, poate cel mai important, autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov, avem toate sansele ca pana in septembrie sa organizam licitatia de atribuire. In ce priveste constructia aeroportului Bucuresti Sud, finalizarea studiului e inceputul lui 2019.

- Prin parteneriat public-privat construim si noi spitale si am prevazut constructia a 2 spitale regionale - Timisoara si Braila-Galati. Cel mai important proiect e Complexul Medical Carol Davila, care va deveni cel mai important centru medical din sud-estul Europei. Toate aceste proiecte vor avea studiile de fundamentare finalizate pana la sfarsitul acestui an.

- Daca vorbim de investitii strategice finalizate in primul semestru din 2018, avem achizitia operatorului de gaze naturale din R. Moldova. E pentru prima oara cand Romania are o abordare ofensiva in domeniul energiei.

- Au fost achizitionate doua aeronave pentru Tarom, am semnat contractul de achizitie pentru alte 5.

- Statul redevine actionar majoritar la Santierul Naval Mangalia, astazi am finalizat tranzactia.

- Acesta e in mare bilantul celor 6 luni de guvernare. Cetatenii pot face acum comparatia cu ce am facut noi si ce au facut alte formatiuni politice care au fost la guvernare. Vom continua in ciuda obstacolelor care apar zi de zi.

- Aceasta a fost o prezentare concentrata pe realizarile economico-sociale si pe investitii. In perioada urmatoare ministrii vor expune pe larg ce au facut.

Dancila a plecat fara sa raspunda la vreo intrebare din partea jurnalistilor.


14:00 - Premierul Dancila a inceput sa vorbeasca fara sa dea drumul la microfon. Jurnalistii i-au atras atentia si a remediat situatia.

13:55 - La Guvern totul este pregatit, jurnalistii o asteapta in sala pe Viorica Dancila. Se pare ca bilantul va fi insotit si de grafice, avand in vedere ca pe mai multe ecrane din sala e pregatit un document cu titlul "Bilant dupa primele 6 luni de guvernare".

Dancila nu e amenintata cu remanierea

Liviu Dragnea a sustinut ca nu au existat discutii cu liderul ALDE si cu premierul despre o eventuala remaniere, dar va fi o discutie despre "evaluarea actului de guvernare in sine".

"Doamna premier va prezenta un fel de bilant al celor sase luni de guvernare (...) Nu va prezenta tot, dar va prezenta cele mai bune masuri adoptate si efectele, iar in perioada urmatoare fiecare ministru pe domeniul lui va prezenta aceste lucruri.

Sper ca ministrii in aceasta vara sa prezinte aceste lucruri, pentru ca e o oarecare mahnire si din partea mea, si a doamnei premier. Ministrii trebuie sa isi faca timp in fiecare zi ca macar o data pe saptamana sa prezinte ce s-a intamplat in domeniul respectiv. Trebuie sa comunice, e o obligatie sa spui ce ai facut pe baza increderii acordate de cetateni in decembrie 2016", a declarat Dragnea duminica seara la Romania TV.

El a sustinut ca nu exista ministru din acest Guvern care sa nu aiba ce sa comunice. "Nu exista domeniu in care sa nu se fi implementat o masura din programul de guvernare. Oamenii trebuie sa stie si cand gresesti si cand faci ceva bine", a afirmat Dragnea.

Iata cateva exemple de comunicare ale ministrilor lui Dancila:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13371 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu poti sa nu te inchini in fata performantei lui Vasilica :)))

Poti chiar sa cazi si in "genunche" :)))
Nu este exclus sa ai impulsul de a iti da cativa pumni in cap.
Ceea ce a facut Veorica frizeaza recordul olimpic de la Videle.

Bilantul Dancila: "Mandria nationala de a salva doua rase de porci, ajutor de stat pentru Hollywood, cifre umflate si promisiuni".

Este singurul pavian care DA alune vizitatorilor din parcul de "farces et attrapes" parlamentar. Toate celelalte doamne cu degete opozabile IAU alune de la vizitatori :)))

 

Dancila - o calamitate

puteti voi sa imi dati un exemplu (de oricand) de prim-ministru in Romania mai praf din toate punctele de vedere decat Dancila?

pai ministrii lui Ceausescu erau academicieni pe langa asta! si dupa Revolutie au fost ceva alfabetizati... Isarescu, Roman, Tariceanu, Radu Vasile, etc...

lasand orientarea politica la o parte, chiar in halul asta am ajuns?

 

Un raspuns

Intrebarea corecta ar fi fost : Se poate si mai rau ?
Raspunsul : Cu certitudine ! Romania are resurse nebanuite !

 

@Leana, 14:27- Leano, nu e gusa, e creierul ei!

Acolo-si tine inteligenta, s-o aiba la indemana.

Curios

Cum or fi făcut atatea scoli și Grădinițe in doar /6 luni. Mai ales ca forța de munca lipsește in țara. Sa dea un exemplu. Poate diaspora o fi făcut asta, dar nu in Romania. Iar ii păcăliti pe romani.

ce mekla are purceaua de Videle: Bula la feminin!!

eu cred ca Dancila a vrut sa reprezinte in guvern prin exemplul ei si al lui Dragnea, cele 2 rase de porci din Teleorman, respectiv Videle si Alexandria...sunt 2 rase de porci care s-au raspindit masiv in parlament si guvern...alta purcea e Carmen Dan, aceiasi rasa cu soriciu f gros!...sunt porcine penale cu deviatii criminale incit au devenit mistreti, precum mafiotu Dragnea!

Proiecte de viitor

La proiecte de viitor a uitat sa spuna ca mai are in plan sa salveze o rasa de porci: Nesimtitul de Teleorman, Dragnea.

mai bine ar salva porcii omorati cu miile

de pesta porcina daca se pricepe asa de bine la zootehnie.
Sa ramana in anale ca salvatoarea de pesta porcine.

Interesant

Suntem ca intr-un spectacol prost al papusilor Muppets, papusi inlocuite cu personaje care mai de care mai hidoase extrase din filmele de groaza !
Le manevreaza papusarul sef : dublul condamnat penal Livache Dragnea a lui Julitu' din Gratia, judetul Teleorman !

 

lui Dracila ii trebuie control psihiatric inainte de a vorbi!!

numai poza iti spune ca e autista si agramata!

"Premierul Dancila a inceput sa vorbeasca fara sa dea drumul

la microfon".
a dat drumul doar la powerpoint :)

"Graficul ne arata cat de lipsite de temei au fost aceste critici".
veorica nu este amenintata cu remanierea :)
ar fi inutil. mai jos nu se poate ajunge in spectacolul de marionete al sobolanilor rosii. nu-i asa ca va place teatrul kabuki?

bucurati-va romani! dumnezeu v-a pus mana in cap iar dracnea in buzunar. se pare ca in 20-21 o sa plezniti de bine si fericire. nu mai aveti de suportat DECAT 2-3 anisori...

 

E ca-n comunism, cifre umflate si strigate de victorie pri tribune,

...mizerie in realitatea de zi cu zi!
Ba parca acuma e mai rau, fiindca pe timpul comunismului se IROSEA, azi se FURA si se IROSESTE!
Bine cel putin ca romanii pot pleca, fara sa se mai uite inapoi, iar Banda lui Zdragnea ramane stapana peste o ruina!

 

Indiferent ce abereaza docila, spun ca e incorecta informatia.

E gresit/ inexact sa spui ca s-au salvat doua rase de porci! Corect ar fi fost sa spuna; - s-au salvat si se vor salva multi, muuulti porci!
In rest nu m-au interesat Maretele Realizari ale guvernului, aduc cumva cu ,,Cincinalul in patru ani si jumatate,,! Prietenii stiu despre ce vorbesc.

 

he...

he...he...

 

porcii au imbogatit clanul dragnea

de aceea trebuie salvati,mai ales rimatorii socialisti :)
are cineva curaj sa stea linga momiia asta cind
se insereaza ? arata ca un vampir in calduri :)))

toate asa-zisele realizari sint de fapt promisiuni pt
viitor,iar chestia cu acciza la carburanti
e dementiala :)
anul trecut tot psd o scumpise cu 10%,acum o reduc
cu 10% iar la anul vor bifa cresterea cu 10% si tot asa.
numai ca,din pacate,reducerea accizei nu garanteaza
reducerea pretului insa cresterea accizei garanteaza
cresterea pretului.
in concluzie,ciuma rosie ne-a facut iar la portofel.
daca dragnea n-ar fi fost amenintat de puscarie,poate
c-ar fi guvernat si ei normal,cu bune si mai nebune.

sa ai pm un plesiozaur e cea mai mare realizare
a romaniei din toate timpurile :)))
asta da centenar,cu veorica analfabeta in fruntea
unei tari din care lumea fuge ca de ciuma :)

 

Nu mai fi asa suparat

Mielule, uita-te la Kolinda Kitarovoci cu Macron in poza de mai sus cantand in ploaieVezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor