Aceasta remaniere nu exista

Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 13:53
8623 citiri
Aceasta remaniere nu exista
Foto: Facebook/Viorica Dancila

Vin alegerile. Voda are nevoie de un Motoc. Cu cat mai mic scorul in sondaje, cu atat mai mare Motocul. Cu cat mai disperat voda, cu atat mai mici sansele de a capta credibilitate.

Exista un celebru tablou de Rene Magritte care defineste destul de bine ceea ce se intampla acum in coalitia de guvernamant de la Bucuresti: aceasta nu este o remaniere. Exista si o celebra replica din literatura romana care se potriveste: aceasta remaniere nu exista.

In cei doar doi ani si jumatate de cand a preluat puterea, actuala majoritate din Romania a schimbat trei premieri si vreo 70 de ministri. Niciuna dintre aceste schimbari nu a fost, de fapt, gandita in sensul optimizarii administrative.

Daca ar fi fost asa, Orlando Teodorovici ar fi parasit demult functia de ministru al Finantelor, mai exact, imediat dupa prima din multele masuri absurde care, odata propuse, au bulversat mediul economic inainte de a fi retrase ca fiind toxice (TVA splitat, accize la carburanti, trecerea contributiilor sau ordonanta 114, ca sa dam trei exemple) . Sau, cel putin, dupa ce s-a adresat unor interlocutori, de la inaltimea mandatului, cu expresii golanesti de genul "mai, papitoi" sau "te-au facut la nevoie si sigur le pare rau".

Sau, acum recent de tot, cand a fost dovedit de Comisia Europeana ca a mintit cu deficitul de 3%. Sau, de ce nu?, in momentul in care s-a aflat ca se afla in solda unei structuri financiare conduse de la Kremlin prin parghiile post-KGB.

Daca ar fi fost asa, ministrul Tudorel Toader, profesor de drept constitutional, ar fi trebuit sa zboare din Guvern nu cand s-a saturat Liviu Dragnea sa tot astepte gratierea, ci dupa ce Curtea Constitutionala a respins pentru prima data o modificare adusa Legilor Justitiei pe motiv ca nu respecta Legea Fundamentala.

Daca ar fi fost asa, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, nu ar mai fi fost reciclat dintr-o epava fara performante manageriale intr-o masina de rupt contracte in direct si in prime-time. Si ar fi plecat singur, nu s-ar fi lasat implicat intr-un accident rutier pentru a nu ajunge la sedinta de partid la care ar fi trebuit sa i se puna demisia in fata.

Daca ar fi fost asa, ministrul Energiei, Anton Anton, nu ar fi ajuns sa demisioneze, pentru ca in domeniul sau au fost ratate toate proiectele posibile, in acest mandat - ci mult mai devreme, atunci cand s-a rastit la primul jurnalist care i-a pus la indoiala calitatile de ministru.

Eventual, atunci cand a fost de acord ca tot profitul alocat investitiilor in modernizarea infrastructurii energetice sa fie furat companiilor si pus in pusculita cu pomeni electorale a coalitiei PSD-ALDE.

Daca ar fi fost asa, Natalia Intotero nu ar fi avut ce sa mai caute in fruntea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni, dupa ce n-a fost in stare sa ofere echipei guvernamentale din care face parte o proiectie realista a numarului concetatenilor sai, care traiesc in afara granitelor tarii si trimit in tara bani care practic tin bugetul national pe linia de plutire.

Daca ar fi fost asa, Teodor Melescanu n-ar mai fi fost reactivat de formatiunea politica pe langa care s-a adapostit in ultima vreme - nimic altceva decat un PSD sub acoperire, un mini-PSD pentru cei carora le este rusine sa voteze direct cu PSD; si, in orice caz, ar fi plecat de la minister intr-unul din desele momente in care coalitia politica din care face parte a dinamitat reprezentarea Romaniei in lume.

Daca ar fi fost asa, Carmen Dan pleca la Videle din dupa-amiaza zilei in care nu a stiut sa raspunda intrebarilor puse de Opozitie in comisia parlamentara care a audiat-o, in spatele usilor inchise, inainte de a fi instalata ministru peste Interne. Despre 10 august nici nu mai povestim, ca iar se inflameaza trolii fideli analistului politic Mugur Ciuvica, cel care se tot intreaba retoric "dar ce s-a intamplat asa groaznic pe 10 august?".

Dar nu a fost asa. Nici un membru al Guvernului nu a plecat, din 4 ianuarie 2017 si pana astazi, pentru ca Executivul sa fie mai eficient sau pentru ca a gresit cu ceva in fata cetatenilor.

Fiecare remaniere din aceste aproape 30 de luni a avut loc - ca sa ne exprimam academic - din ratiuni de management intern al principalului partid de guvernamant. Sau, mai direct spus, au fost rafuieli intre taberele din interiorul PSD.

Si nici despartirea premierului Viorica Dancila de Carmen Dan si Teodor Melescanu nu are vreo ratiune administrativa. Se intampla doar pentru ca vin alegerile, pentru ca voda are nevoie de un Motoc al carui cap sa-l dea poporului votant.

Cu cat mai mic scorul in sondaje, cu atat mai mare trupul decapitat. Cu cat mai mare disperarea lui voda, cu atat mai mici sansele de a capta credibilitate. Mai ales atunci cand in locul a doua figuri triste din Guvern, pe care le-ai tinut atata vreme cu dintii in functii, aduci doua personaje ale caror nume nu pot fi disociate de afaceri suspecte si de personaje cu fapte penale in curs de ispasire la zi.

Din cand in cand, de la incarcerarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dancila pare a se comporta asemenea unui partener tradat in dragoste care nu doar ca nu mai vrea sa auda de celalalt ci, dimpotriva, ar fi in stare sa faca orice pentru a-l pedepsi.

E inca una dintre cheile in care schimbarea a cel putin unuia dintre cei doi ministri ar mai putea fi citita.

Indiferent ce resorturi o anima pe sefa interimara a PSD, sansele de a scoate in viitorul apropiat pe piata electorala un partid mai curat, mai uscat sunt infime. Pana la urma, de unde sa gaseasca Viorica Dancila in acea famiglie a capitalismului tarziu de cumetrie cateva figuri rezonabile pentru o buna guvernare?

Iar plecarea de la putere, acum, a coalitiei PSD-ALDE nu are voie sa se intample. Cele doua partide trebuie sa se descurce singure, pana la capatul mandatului, cu toate consecintele intregului marasm economic si administrativ pe care l-au generat.

Cristian Stefanescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Viorica Dancila remaniere , #premier