Analist: PSD impinge Romania in criza economica. Sunt constienti, dar nu le pasa decat sa ramana la putere

Marti, 20 Februarie 2018, ora 07:37
17607 citiri
Analist: PSD impinge Romania in criza economica. Sunt constienti, dar nu le pasa decat sa ramana la putere
Foto: Facebook / PSD

Prin masurile luate in ultimul an de guvernare, PSD nu urmareste ratiuni economice, ci pur politice, si anume favorizarea propriului electorat si prezervarea puterii, chiar si cu riscul de a impinge Romania intr-o criza in an electoral, cand PSD va arata ipocrit cu degetul catre Opozitie, avertizeaza analistul economic Valentin Ionescu.

Guvernul PSD-ALDE se lauda cu o crestere economica fara precedent, insa uita sa explice si scumpirile pe banda rulanta care golesc buzunarele romanilor. Daca economia merge bine, de ce platim mai mult la alimente, servicii, combustibil, gaze, curent, medicamente sau rate?

"Pentru ca PSD are o politica bazata pe ratiuni neeconomice, ci strict politice, pe niste tinte electorale, urmarind doua grupuri tinta: cei cu venituri mici, platiti de regula la nivelul salariului minim pe tara, si pensionarii, o parte dintre ei, de fapt.

Spre deosebire de orice tara democratica, in care decizia se ia in asa fel incat sa nu piarda nimeni, (adica daca cineva are de castigat, si altul sa aiba de castigat, iar daca nu se poate, cel din urma trebuie sa fie compensat), PSD nu actioneaza in acest mod.

PSD incearca sa favorizeze anumite grupuri sociale in detrimentul altora. Altii sa plateasca factura pentru grupurile lor electorale. Asta face PSD!

Si este total nedemocratic si ineficient, pentru ca in acest mod alocarea resurselor in economie se face in mod dezechilibrat, ceea ce ne duce treptat la o criza economica - o criza produsa prin alocare ineficienta de resurse", explica Valentin Ionescu, consultant financiar si fost ministru al Privatizarii.

Citeste mai multe despre:

Valentin Ionescu subliniaza ca PSD a "ipotecat" deja dezvoltarea Romaniei.

"Promisiunile electorale au un impact si s-a ajuns la fundul sacului, fara ca PSD-ului sa-i pese de unde face rost de bani. Sigur, poate sa se imprumute, dar si imprumutul va avea un cost si cineva il va plati.

Mie nu mi-e teama ca acum intram in criza din cauza lor, ci ca, daca pleaca PSD de la guvernare, ei au ipotecat dezvoltarea Romaniei pentru urmatorii 2-3 ani. Ce inseamna asta? Inseamna ca pentru masurile proaste pe care ei le-au adoptat timp de aproape un an si jumatate, va fi nevoie de doi ani de reparatii", a adaugat Valentin Ionescu.

Intrebat daca isi va asuma cineva costurile politice ale masurilor economice proaste luate de guvernele PSD-ALDE din ultimul an, analistul economic a raspuns categoric: "Nu!".

"E foarte probabil ca PSD, daca va ajunge atunci in Opozitie, ii va acuza pe cei care se vor afla la guvernare ca tara este in criza, desi chiar ei sunt cei care au impins Romania in criza economica. Eu la asta ma astept, la un asemenea act de ipocrizie.

Au mai facut treaba asta in 2015 si le-a iesit bine. Au impins tara in criza, dar un eveniment neprevazut (Colectiv - n.red.) i-a pus in situatia sa faca un pas in spate. L-au facut cu inteligenta, ca sa nu piarda electoral, si mecanismul a dat roade.

Asa vor face si acum. Poate nu se vor retrage de la guvernare, dar criza economica s-ar putea sa apara exact intr-un an electoral, ei sa ajunga in Opozitie si sa arate cu degetul la cei care vor guverna tara, spunand ca nu sunt in stare sa o scoata din criza sau ca au provocat-o, pentru ca omul de pe strada nu stie, nu intelege ce s-a intamplat de fapt", a mai comentat acesta.

Dezastru in fiscalitate, investitii si forta de munca

Invitat sa explice care sunt cele mai periculoase efecte negative ale politicilor promovate de PSD, Valentin Ionescu a vorbit despre dezastrul produs in fiscalitate, in investitii si pe piata fortei de munca.

"PSD nu face altceva decat sa impinga Romania in criza economica. Are o politica fiscala dezastruoasa, care deja ne-a afundat substantial si nu ma refer doar la stimularea artificiala a cererii pe piata, dar vom vedea si alte efecte negative, cele mai mari in domeniul investitiilor, fie pentru ca PSD nu investeste, fie pentru ca rateaza oportunitati.

Sunt investitii straine care nu se mai fac in Romania, din cauza faptului ca nimeni nu intelege ce sistem fiscal avem. Asta este o mare problema.

Romania mai pierde investitori straini si din cauza faptului ca acest Guvern nu se ingrijeste de pregatirea fortei de munca. Avem o forta de munca prost pregatita si toti angajatorii se plang de faptul ca nu gasesc oameni. Problema nu e ca nu gasesc fizic oameni care sa munceasca, ci fiindca unii nu vor sa munceasca, iar altii nu au nicio calificare. Astea ar trebui sa fie preocuparile lor, nu sa stea sa imparta in mod artificial salarii si pensii", a argumentat analistul economic.

Intrebat daca PSD joaca electoral in economia romaneasca si daca guvernantii sunt pur si simplu incapabili sau, dimpotriva, sunt constienti de ceea ce fac, Valentin Ionescu a raspuns: "Bineinteles ca sunt constienti!".

"Dar pe ei nu ii intereseaza decat sa se mentina la putere si sa extraga cat mai mult profit in beneficiul lor. Nu ii intereseaza daca tara ajunge in criza", a subliniat acesta.

Are Guvernul vreo vina pentru ca se scumpeste totul in jurul nostru?

Pornind de la ideea mentionata mai sus, ca oamenii nu inteleg ce se intampla pentru ca nu fac legatura intre masurile luate de Guvern si scumpiri, l-am invitat pe Valentin Ionescu sa explice pe intelesul tuturor cateva corelatii de acest fel.

De exemplu, alimentele s-au scumpit si pentru ca, odata cu cresterea preturilor la gaze, electricitate sau petrol, pur si simplu a crescut cererea, adica consumul, si asta "ca urmare a faptului ca o parte din populatie a avut venituri mai mari, consumul lor fiind stimulat", explica Valentin Ionescu.

"Vorbim despre cei care au venituri reduse si sunt platiti la salariul minim brut pe tara (1-1,1 milioane) si persoanele care lucreaza in sectorul public (circa 1,2 milioane), asta separat de cresterile de venit pe care le-au obtinut alti oameni care lucreaza pe cont propriu in economia nationala.

Firesc, toti acestia au inclinat catre un consum ceva mai mare si asta pune presiune pe preturi. Nu la toate alimentele sau la toate serviciile, dar cam asa se intampla.

Iar Guvernul a influentat preturile in piata prin tarifele la utilitati si majorarea salariilor in sectorul public si a salariului minim brut pe tara. Asta poate sa puna presiune pe preturi, ca urmare a faptului ca, asa cum am spus, mai cu seama cei cu venituri mici au un consum mai mare, ceea ce determina o presiune pe cerere si stimuleaza cresterea preturilor", a explicat acesta.

Dar gazele de ce s-au scumpit?

"Pentru ca ANRE a marit tariful la gaze naturale cu circa 10%", spune Valentin Ionescu, care subliniaza ca nu doar operatorii au de castigat din astfel de scumpiri, ci mai ales statul.

"Livrarea utilitatilor se face cu acciza si TVA, si din asta statul are de castigat, de aceea, marirea accizei a generat si ea o majorare de preturi.

Te uiti pe factura si vezi acasa ca pretul la electricitate sau la gaz a crescut. Statul are de castigat din asta? Are si el de castigat, chiar daca au existat si presiuni din partea operatorilor ca tariful sa creasca. Tariful este stabilit de ANRE dupa o formula, luand in considerare costurile de productie si o marja de profit.

Dar si statul are de castigat, pentru ca in momentul in care s-a majorat tariful, acciza pe care el incaseaza, calculat procentual dintr-un tarif mai mare, fireste ca s-a majorat in mod corespunzator.

Si la combustibil are de castigat statul cand creste pretul la benzina, ca urmare a faptului ca acciza s-a majorat. Si asta s-a intamplat incepand cu luna septembrie. La benzina, cel mai mare castigator este statul, nu atat cel care vinde benzina la pompa, cand ne ducem noi sa facem alimentarea, pentru ca in pretul benzinei acciza si TVA au o pondere de circa 51% din pret. Deci, daca n-ar exista TVA si acciza, pretul la benzina ar fi undeva la jumatate", a explicat consultantul financiar.

Ceva mai complicat de explicat pentru un cetatean obisnuit este cresterea ratelor la casa, dar si in acest caz "responsabil este tot Guvernul Romaniei", spune Valentin Ionescu.

Acesta a reamintit ca BNR "are o tinta pe inflatie" si, odata cu devalorizarea monedei nationale, Banca Nationala "nu a intervenit pe cursul de schimb, ci pe rata dobanzii, unde ii afecteaza pe cei care au imprumuturi".

"Dar trebuie sa ne uitam cine a influentat in piata cererea, iar cererea a fost influentata de Guvern, nu de BNR. Banca Nationala a avut o politica reactiva si Guvernul a fost cel care a dat un stimul artificial in economie si a determinat niste efecte in lant", a adaugat acesta, referindu-se la cresterile de venituri.

Pe cand o noua criza economica?

Intrebat cat de aproape suntem de criza economica in care ne impinge guvernarea iresponsabila a PSD-ALDE, Valentin Ionescu spune ca nu putem anticipa cu exactitate pentru ca o astfel de criza interna "poate fi influentata si de economia globala, care se afla si ea intr-un ciclu care se apropie de criza".

"Este posibil ca undeva la orizontul anilor 2019-2020 sa ajungem exact in faza in care sa inceapa o recesiune economica. Dar ea poate fi intarziata de alte masuri de stimulare a cererii, desi nu stiu de unde ar putea sa mai aiba resurse acest Guvern.

In acest moment, deja exista o criza de resurse. Guvernul nu are capacitatea de a asigura plata salariilor celor angajati in sectorul public. Aici este marea problema in acest moment. Si s-ar putea sa asistam chiar la concedieri de personal in sectorul public, pentru ca statul nu mai are cu ce plateasca", a conchis Valentin Ionescu.

După o contracție de aproape 30% în primul an de război, economia ucraineană a revenit pe plus în 2023: ”Demonstrează o rezilienţă remarcabilă”
După o contracție de aproape 30% în primul an de război, economia ucraineană a revenit pe plus în 2023: ”Demonstrează o rezilienţă remarcabilă”
Economia ucraineană a crescut cu 5,3% anul trecut, pe măsură ce Kievul a redobândit controlul asupra coridorului de export din Marea Neagră şi a strâns o recoltă agricolă consistentă, în...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#guvern PSD masuri fiscale, #cresteree preturi, #crestere economica , #premier