Culise: De ce nu i-a reusit lui Dancila manevra antiKovesi cu ambasadorul la UE. Cine i-a dejucat planul

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 15:35
32710 citiri
Culise: De ce nu i-a reusit lui Dancila manevra antiKovesi cu ambasadorul la UE. Cine i-a dejucat planul
Foto: captura video Parlamentul European

Ambasadorul roman la UE a votat proKovesi, desi Viorica Dancila anuntase, transant, ca va da un mandat contrar, care, insa, nu a fost transmis niciodata. Sunt informatii confirmate pentru Ziare.com de surse coroborate, europene si politice. Cine a dejucat planurile premierului?

Cum s-au petrecut lucrurile:

Dupa intalnirea cu social-democratii, premierul a anuntat ca Romania va vota contra lui Kovesi, in COREPER, si ca va da mandat in acest sens ambasadorului roman la UE.

Aparusera deja informatii ca Guvernul a schimbat macazul in privinta lui Kovesi, fapt care a cazut cat se poate de prost la PSD. De altfel, duminica, Dacian Ciolos a povestit o intalnire cu ministrul roman de Externe, care s-ar fi angajat ca Romania o va sustine pe Kovesi la votul din COREPER.

Partidul i-a cerut lui Dancila sa clarifice lucrurile si sa spuna public ca nu o va sustine pe Kovesi.

Asa ca premierul s-a conformat si, relateaza surse politice, a incercat sa transmita la Bruxelles un mandat antiKovesi. A vrut sa o implice si pe Ana Birchall in poveste, de care PSD incearca sa scape prin orice mijloace, inclusiv printr-o strategie de descurajare, secretarii de stat fiind concediati de la Ministerul Justitiei. Birchall este adepta desfiintarii Sectiei Speciale, asa cum recomanda si institutiile europene, iar PSD incearca din rasputeri sa readuca Justitia la ordine si sa mentina sectia condusa de Adina Florea.

Asadar, Dancila i-a cerut ministrului de Externe Ramona Manescu sa elaboreze mandatul care cerea vot impotriva lui Kovesi, iar Anei Birchall, ministrul Justitiei, sa dea un aviz, potrivit procedurii, explica sursele.

Cei doi ministri au refuzat - oricum, ar fi fost inutil, pentru ca desemnarea lui Kovesi era practic garantata de votul celorlalte state - si, in cele din urma, niciun mandat scris, oficial, nu a fost transmis la Bruxelles, spun sursele politce consultate de Ziare.com.

Luminita Odobescu a fost intr-un vid decizional si atunci a votat asa cum i-a sugerat si presedintele Klaus Iohannis, intr-o conversatie telefonica. Presedintele a confirmat convorbirea, dar nu a explicat niciodata de ce la primul vot din COREPER, cand Odobescu a votat contra, nu a luat pozitie.

Dupa vot, Viorica Dancila s-a incurcat in declaratii. A spus initial ca Romania a votat contra, apoi a precizat ca nu avem cum sti cu siguranta, votul fiind secret.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Kovesi Odobescu Iohannis Manescu Birchall , #premier