Dancila vrea o pozitie comuna Guvern - Presedintie in chestiunea Republica Moldova

Luni, 10 Iunie 2019, ora 22:27
4200 citiri
Dancila vrea o pozitie comuna Guvern - Presedintie in chestiunea Republica Moldova
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

In contextul in care Klaus Iohannis a transmis, duminica, un mesaj general privind Chisinaul, iar Teodor Melescanu a anuntat ca MAE nu recunoaste Guvernul Maia Sandu, pentru ca nu exista o asemenea cutuma diplomatica, Viorica Dancila vrea sa medieze si sa obtina o pozitie comuna, in numele Romaniei.

"Eu cred ca normalitatea e cooperarea interinstitutionala si am spus mereu ca din partea premierul exista toata disponibilitatea de cooperare. Cred ca dincolo de lupta politica Romania are nevoie de obiective unde sa existe cooperare. Trebuie sa avem punct de vedere referitor la Republica Moldova.

O sa vorbesc si cu MAE si cu Administratia Prezidentiala. Aici nu cred ca trebuie sa avem o pozitionare separata. Cred ca trebuie sa venim cu pozitia Romaniei", a declarat Viorica Dancila, luni seara, la TVR 1.

Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia si Suedia au adoptat o declaratie comuna, prin care isi exprima sustinerea fata de Parlamentul Republicii Moldova, in conditiile in care premierul Pavel Filip a dizolvat Legislativul de la Chisinau.

La Chisinau, un nou Guvern fost investit la data de 8 iunie, atunci cand Parlamentul format din majoritatea ACUM-PSRM a votat-o pe Maia Sandu in functia de premier, iar aceasta a depus juramantul.

In acelasi timp, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional decretul de numire in functie, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC in functia de presedinte interimar, acesta anuntand ca dizolva Parlamentul si vor avea loc alegeri anticipate in data de 6 septembrie.

Cele doua Executive au avut, luni, sedinte in paralel.

Maia Sandu a decis demiterea sefului Politiei, care anuntase ca refuza sa ii recunoasca legitimitatea. Si alte demiteri au fost propuse. In acelasi timp, Pavel Filip i-a convocat pe toti sefii de institutii pentru a le da el ordine. Nu in ultimul rand, partidul lui Vlad Plahotniuc a anuntat ca initiaza o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea lui Igor Dodon, acuzandu-l de "tradare de patrie".

Forurile europene si internationale urmaresc cu ingrijorare evenimentele, iar Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a anuntat ca va cere urgent opinia Comisiei de la Venetia cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului. In acelasi timp, societatea civila cere demisia judecatorilor din Curtea Constitutionala si revenirea asupra deciziilor CCR care au aruncat scena politica in aer.

Insa, in timp ce UE si Rusia au declarat ca recunosc oficial Guvernul Maia Sandu, Romania, prin vocea ministrului de Externe Teodor Melescanu, a spus ca nu o va face.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Republica Moldova guvern Maia Sandu Dancila , #premier