De ce ONU a preferat Estonia, inaintea Romaniei?

Luni, 10 Iunie 2019, ora 12:19
10896 citiri
De ce ONU a preferat Estonia, inaintea Romaniei?

Nimeni din Romania nu se simte vinovat sau macar responsabil pentru faptul ca tara noastra n-a intrat in preferintele Natiunilor Unite la alegerea noilor membri nepermanenti ai Consiliului de Securitate ONU, in perioada 2020-2021, ce a avut loc vinerea trecuta.

Domnul Melescanu? El nu se simte vinovat nici pentru harababura de la scrutinul din 26 mai, cand multi romani din diaspora n-au mai ajuns la urne, iar raspunderea politica se vede de la o posta ca este a ministrului - doar nu era sa fie a bodyguardului.

Nu se simte vinovat nici pentru faptul ca, in timp ce sub mandatul altor ministri de Externe anteriori, Romania mai fusese membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU de vreo patru ori, acum a fost refuzata. Refuzata, sub "girul" domnului Melescanu.

Premierul? Fireste, exista o responsblitate a premierului, dar nu directa. Vina lui este aceea ca-l tine in post pe actualul sef al diplomatiei si, in loc sa dea curs solicitarii presedintelui de a-l demite dupa scandalul alegerilor din 26 mai, face analize si cercetari cu vadita intentie de a-l scoate basma curata.

Nu evit sa ma gandesc chiar si la presedinte, care a acceptat sa nominalizeze pentru a treia oara tot un premier propus de partidul majoritar, in loc sa chibzuiasca pe propria sa intelepciune gasind o personalitate mai inteleapta si mai acatarii decat doamna Dancila.

In sfarsit, faptele sunt consumate, pe noi ne-au devansat estonii, iar acum avem ocazia sa privim retrospectiv inca o data la ce ne-a adus in aceasta situatie, pozitionandu-ne inca o data spre coada altora.

Este greu sa stii cine cum a votat, dar una peste alta, Romania a fost sustinuta de 57 de votanti, in timp ce Estonia a cules 138 de voturi. O infrangere catrastrofala pentru noi: peste 70%. Cum am putut sa ajungem acolo?

Am ajuns de ras pentru balbaiala totala, atat in politica interna, cat si in cea externa. Lumea intreaga a privit cu uimire cum n-avem alta treaba decat sa promitem mutarea ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim, ramanand in cele din urma nici in caruta, nici in teleguta. Iar concluzia doamnei prim-ministru bate toate recordurile de incompetenta: "asta este opinia mea personala, dar hotararea o iau organele abilitate".

Ce spui, Franz? Premierul Romaniei s-a dus in Israel si in SUA fara sa fie abilitat? Se ducea in concediu, in excursie, sau cum? Se plimba prin lume ca Voda prin loboda, insotit de un oarecare Dragnea, persoana fara atributii de politica externa? Hai, ca-i de rasul curcilor!

Si nu este atat de ras cat mi se pare a fi de plans, daca ne gandim cum printr-un singur gest puternic mediatizat (ca sa afle americanii ce facem, nu de alta!) ne-am facut dintr-un foc neprieteni cu tari care pana atunci ne fusesera multa vreme prietene.

Intregul Orient Mijlociu, toate tarile arabe, au simtit imediat nevoia sa se situeze alaturi de Palestina si sa voteze interesul ei. Asa a pierdut Romania un numar important de voturi, dar i-a folosit la ceva? Avea tara vreun interes? Avea poporul ceva de castigat? Nu. Totul numai pentru ca sa intre Dragnea in gratiile SUA, dupa ce isi facuse peste ocean o faima deloc favorabila.

Inteleg ca si-a pus jupanul propriul interes inaintea celui national, ca orice om lipsit de scrupule. Inteleg, de asemenea, ca doamna Viorica s-a lasat papusata de papusarul ei, fiind neconflictuala. Dar sa ma tai si n-am sa inteleg cum isi risca Guvernul Romaniei prestigiul international pentru moftul unui om.

In opinia mea, Teodor Melescanu trebuia demis inca de atunci, chiar daca se pozitiona cam cu fundul in doua luntri, ca sa vada de ce parte se va aseza, dupa incheierea scandalului. Ce a facut nu este de demnitatea unui ministru.

Dar n-am pierdut numai simpatia statelor arabe. Am pierdut intelegerea tuturor aliatilor nostri din UE. Caci Uniunea Eropeana n-a cuplat cu initiativa americana de mutare a ambasadei, niciun alt stat european nu i s-a aliniat, iar Romania s-a pus in situatia celebrului Gica-Contra.

In aceste conditii, nu era normal ca tarile UE sa sustina Estonia, membra si ea a aceleiasi Uniuni? Ar fi existat macar un motiv cat de mic sa ne prefere Europa pe noi, care tocmai i-am declarat un fel de sictir?

Colac peste pupaza, de peste un an incoace, liderii de la Bucuresti, inclusiv Dancila, se intrec in discursuri, in declaratii si in scrisori antioccidentale. Sunt gesturi parca anume gandite ca sa-i irite pe aliatii si prietenii nostri, sa-i asmuta si sa-i intarate. Iar efectul s-a vazut.

Ciudata politica romaneasca nu este un secret si fara indoiala numeroase tari din afara Orientului Apropiat sau a Europei si-au format puncte de vedere deloc favorabile diplomatiei romanesti, condusa de ministrul Melescanu. Am convigerea ca state din America de Sud, Africa sau Asia n-au dorit sa gireze prin votul lor politica romaneasa si au preferat Estonia.

Ele au vazut ca oficialii nostri nu sunt deloc atractivi pe plan international. Despre doamna Dancila a relatat toata presa europeana gravele greseli protocolare, din care una priveste chiar Estonia, statul recent votat in Consiliul de Securitate: in momentul cand sa i se adreseze prim-ministrului eston Juri Ratas, ii uitase numele si a trebuit sa i-l "sufle" cineva ca la teatru, cand nu stii replica.

Ma indoiesc ca nu s-ar cunoaste pe plan international situatia lui Teodor Melescanu, a carui demitere a cerut-o presedintele pentru scandalul de la sectiile de votare din strainatate si care se tine cu mainile de scaun, cotrar oricaror uzante europene.

Si asta, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti incearca sa-l demita pe ambasadorul in SUA, George Maior, pentru motivul nedeclarat, dar vizibil, ca nu i-a facilitat lui Dragnea o vizita oficiala in SUA.

Toate acestea ne-au creat pe plan international o atmosfera insuportabila, in timp ce micuta tara baltica, de numai 45.000 kmp si o populatie totala cat ceva mai mult decat jumatate de Bucuresti, a iesit pe primul loc.

Una peste alta, votul de la ONU a dovedit vineri de cat respect se mai bucura Romania pe plan international, dupa ce si-a dat singura cu stangu-n dreptu', iar doamna Dancila nu pare sa fie omul capabil sa repare ce a stricat impreuna cu toti ceilalti.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Teodor Melescanu demisie, #Teodor Melescanu ministru Externe, #Consiliul Securitate nou membru nepermanent, #Estonia membru nepermanent Consiliul Securitate , #premier