Motiune de cenzura cu efect de bumerang: Nu pleaca Dancila, in schimb ar putea pleca Iohannis Interviu

Vineri, 29 Iunie 2018, ora 08:50
76763 citiri
Motiune de cenzura cu efect de bumerang: Nu pleaca Dancila, in schimb ar putea pleca Iohannis Interviu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Motiunea de cenzura a fost una irosita, iar PNL trebuia sa opreasca procedura dupa condamnarea lui Liviu Dragnea, pentru ca, in lipsa voturilor necesare pentru adoptarea ei, n-a facut decat sa legitimeze PSD, sa il readuca pe Victor Ponta in prim plan si sa creeze toate premisele unei suspendari a presedintelui, spune analistul politic Cristian Pirvulescu.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Cristian Pirvulescu afirma ca motiunea de cenzura a dat un "balon de oxigen" majoritatii PSD-ALDE, subrezind insa si mai tare pozitia presedintelui Iohannis, si asta deoarece nu s-a negociat cu inteligenta politica si nu s-au facut ofertele care ar fi putut sa aduca voturile necesare demiterii Guvernului Dancila.

De ce nu a picat Guvernul Dancila prin vot in Parlament? Este un guvern performant, care merita sustinut in continuare?

Nu e vorba despre Guvern, ci despre faptul ca majoritatea care sprijina Guvernul Dancila nu a avut niciun argument ca sa voteze impotriva lui.

In primul rand, insa, a existat un autentic santaj din partea liderilor asupra parlamentarilor, inclusiv in cazul UDMR, in total dispret fata de prevederile constitutionale. Ma refer la mandatul imperativ, care este nul - nimeni nu poate da dispozitii unui parlamentar.

Or, partidele majoritatii au dat dispozitii parlamentarilor lor - sa nu voteze. Regret o data in plus ca nu este sesizata CCR pentru a putea regla aceasta situatie.

Pe de alta parte, intreaga procedura de lansare a motiunii de cenzura a fost eronata.

De ce spuneti asta? Textul motiunii a continut o serie de argumente solide, Ludovic Orban a purtat negocieri, liderii PNL si USR au fost prezenti chiar si in strada. Unde s-a gresit?

Nu stiu daca "s-a gresit". Cand vorbim despre greseala, vorbim despre o intentie reala de rasturnare a Guvernului, or totul arata ca mai degraba motiunea de cenzura a fost lansata pentru a da un balon de oxigen unei majoritati care era fragilizata de decizia Inaltei Curti in prima instanta de a-l condamna pe Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni de inchisoare in scandalul legat de angajarile fictive la Directia pentru Protectia Copilului Teleorman.

Lansarea procedurii, cu o zi inaintea sentintei, a fost o eroare. Dar puteau sa isi retraga motiunea de cenzura, in conditiile in care nu aveau voturi suficiente! Asa, s-a dat posibilitatea UDMR sa ridiculizeze PNL si majoritatii sa fie legitimata de incapacitatea Opozitiei.

Mai mult decat atat, i s-a permis lui Victor Ponta o revenire pe prima scena politica, el devenind aproape adversarul direct al lui Liviu Dragnea. Desi nu are un grup parlamentar important, s-a prezentat ca principalul negociator la aceasta motiune de cenzura.

De la inceput sansele motiunii erau reduse, aritmetica are regulile ei. Pentru a depasi aritmetica, era nevoie de foarte multa inteligenta politica. Or, din nefericire pentru PNL si din fericire pentru PSD, Ludovic Orban nu a facut decat sa impiedice orice relatie cu parlamentarii nemultumiti din PSD si ALDE.

Este o motiune de cenzura irosita. Pot sa inteleg, partial, argumentele care au facut ca ea sa fie depusa pe 20 iunie. Dar schimbarea radicala a datelor pe 21 iunie obliga (in politica, un astfel de lucru este intotdeauna de luat in calcul!) PNL sa schimbe datele problemei, inclusiv sa renunte.

Dar de ce sa renunte? Decizia ICCJ a fost de condamnare, deci cu atat mai mult ar fi fost de asteptat ca parlamentarii PSD si ALDE sa voteze pentru inlaturarea regimului Dancila-Dragnea.

Nu. Aici vorbim despre politica. Parlamentarii isi urmaresc interesele proprii, nu interesele grupului. Noi de multe ori neglijam o chestiune foarte importanta: PSD nu e un partid ideologic (daca e, atunci e de extrema dreapta, alaturi de FIDESZ-ul lui Viktor Orban sau de PiS-ul lui Kaczynski).

De fapt, ce tine PSD unit este capacitatea lui Liviu Dragnea de a federa organizatii locale. PSD este o confederatie de federatii locale, cu clientele puternice, iar aceste clientele nu accepta sa piarda resursele pe care le presupune guvernarea. Deci, pentru a avea parlamentari care sa poata sa voteze impotriva propriului guvern, era nevoie de o serie de asigurari.

(...) Nu avem alegeri in curand, PSD sta relativ bine in sondajele de opinie, cu toate condamnarile, si in conditiile astea trebuia facuta politica autentica - trebuiau facute oferte. Ele n-au fost facute. E ca si cand s-ar fi dorit legitimarea lui Liviu Dragnea, in speranta ca se va compromite in urmatoarele luni si va urma o cadere spectaculoasa.

Dar uitam contextul regional. Erdogan abia a fost relegitimat prin alegeri parlamentare si prezidentiale, Putin, de asemenea, iar in jurul nostru toate tarile devin iliberale. In Romania singura reduta liberala este presedintele Iohannis, a carui pozitie insa e din ce in ce mai slaba. Si ce a facut PNL? A slabit-o si mai mult.

In conditiile acestea, suspendarea presedintelui devine plauzibila, daca presedintele ramane pe aceleasi pozitii - refuzul de a o demite pe Laura Codruta Kovesi, incercarea de a intarzia promulgarea pachetului de legi privind justitia etc.

Iar de data asta suspendarea presedintelui ar putea fi urmata chiar de revocarea sa, pentru ca PSD continua sa controleze o buna parte din electorat.

Concluzia ar fi ca motiunea de cenzura are efect de bumerang - nu numai ca nu a inlaturat-o pe Viorica Dancila, dar ii face rau presedintelui Iohannis, un apropiat al PNL?

Pe termen scurt, cu siguranta aduce prejudicii presedintelui, legitimeaza PSD, il intareste pe Liviu Dragnea si creeaza toate premisele unei suspendari a presedintelui.

Singura necunoscuta in aceasta privinta este pozitia UDMR, care probabil ca le va permite membrilor sai, asa cum s-a intamplat la precedentele suspendari, sa voteze in functie de propria constiinta, si multi vor vota pentru suspendare, daca se va ajunge la asa ceva.

Iar singurul lucru care mai impiedica suspendarea in momentul de fata este pozitia critica la adresa situatiei din Romania a occidentalilor. Subliniez, a occidentalilor si numai a occidentalilor. Nicio ambasada din Europa Centrala nu s-a asociat corului ambasadelor occidentale, care critica situatia statului de drept din Romania si e clar de ce: pentru ca situatia se regaseste si in alte tari din Europa Centrala.

Citeste mai multe despre:

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#motiune cenzura Dancila PNL, #suspendare Iohannis , #premier
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Noi nu sintem Turcia lui Erdogan. Articolul asta e o ineptie si