PNL o cheama pe Dancila in Parlament pentru explicatii privind respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 17:19
3676 citiri
PNL o cheama pe Dancila in Parlament pentru explicatii privind respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia
Foto: Arhiva Facebook/ PSD

PNL o cheama pe Viorica Dancila in Parlament pentru a da explicatii cu privire la respectarea recomandarilor facute de Comisia de la Venetia in procesul de refacere a legilor justitiei, a anuntat vineri Ludovic Orban.

El a mai spus ca "e prea putin demisia lui Tudorel Toader" si ca ar fi de fapt nevoie de o "resetare" in ceea ce priveste partidele de la putere.

"PNL o va convoca pe Viorica Dancila in fata Parlamentului sa spuna foarte clar daca se angajeaza sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia in procesul de refacere a legilor justitiei si in procesul de redezbatere a modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala sau daca nu intentioneaza acest lucru.

Vremea dublului limbaj intr-un fel la nivel european si alt fel pe plan intern s-a terminat. Romania nu mai poate sta la cheremul personal al lui Dragnea si Tariceanu. Noi vom adopta o declaratie angajament si eu personal o voi semna.

Voi solicita fiecarui partid parlamentar sa procedeze in mod similar, pentru ca este timpul sa facem o diferenta clara intre cei care vor binele Romaniei si cei carora nu le pasa decat de interesul personal", a declarat vineri, in Parlament, Ludovic Orban.

Intrebat daca ar trebui ca Tudorel Toader sa ramana in functia de ministru al Justitiei in urma acestui scandal, Orban a spus ca demisia sa ar fi o masura insuficienta, fiind necesara mai degraba o "resetare" in ceea ce priveste partidele de la putere.

"Am cerut demisia ministrului Justitiei in repetate randuri, dar de data asta este de o raspundere politica mult mai ampla, pentru ca toate aceste modificari care sunt contra firii, care risca sa ne puna pe coji de nuca in Europa sunt rezultatul PSD-ALDE. E mult prea putin demisia lui Tudorel Toader. Este necesara o resetare", a spus Orban.

Liderul PNL a explicat ca rapoartele Comisiei de la Venetia au fost extrem de critice in legatura cu modificarile aduse legilor justitiei si Codului penal si Codului de procedura penala, iar institutiile europene au solicitat de mai multe ori tarii noastre sa respecte punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia.

"Suntem in ceasul al doisprezecelea. Majoritatea trebuie sa se trezeasca. In toate luarile de pozitie ale forurilor europene s-a solicitat Romaniei respectarea punctelor de vedere ale Comisiei de la Venetia.

Se solicita reformularea modului in care au fost redefinite aproape toate infractiunile. Le spun limpede celor de la PSD-ALDE: nu pot sa redefineasca infractiunile dupa interesul lor personal de a scapa de puscarie. Trebuie sa respecte toate standardele in materie, acordurile si tratatele la care este parte Romania, legislatia la nivel european", a spus Orban.

El a atras atentia ca, daca recomandarile Comisiei de la Venetia in privinta legilor justitiei nu vor fi respectate, inclusiv raportul MCV va fi devastator.

"Institutiile europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele independentei justitiei si nu vor mai tolera ceea ce vor PSD si ALDE: sa se puna punct luptei anticoruptie. Daca majoritatea PSD-ALDE nu va relua procesul de legiferare si nu va tine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia, le spun romanilor ca riscam sa spunem adio Schengen, putem spune adio fondurilor europene, ceea ce inseamna adio autostrazi, adio spitale regionale, adio investitii in infrastructura localitatilor, adio fonduri necesare pentru dezvoltarea companiilor romanesti. Declaratiile domnului Timmermans sunt foarte clare, exista riscul ca in cazul in care vor fi pastrate articolele care arunca in aer sistemul de justitie din Romania, Comisia sa foloseasca toate parghiile pe care le are la dispozitie, inclusiv aducerea Romaniei in fata Curtii", a conchis Orban.

Comisia de la Venetia considera, intr-o opinie adoptata vineri, ca reforma privind legilsatia penala din Romania slabeste lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor romane sa faca o reevaluare a amendamentelor la ambele coduri, printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la niste propuneri legislative stabile si coerente, cu larga sustinere in societatea romaneasca si sa se conformeze recomandarior Curtii Constitutionale, avand in vedere ca in 12 octombrie CCR a stabilit ca peste 60 de articole ale proiectului de modificare a Codului de procedura penala sunt neconstitutionale, in timp ce constitutionalitatea amendamentelor la Codul penal urmeaza sa fie analizata mai tarziu luna aceasta.

De asemenea, Comisia a adoptat cu cateva amendamente opinia preliminara emisa in iulie cu privire la legile justitiei, opinie potricvit careia aceste legi vor afecta eficienta, calitatea si independenta sistemului judiciar, cu consecinte negative asupra luptei anticoruptie.

Vezi si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dancila explicatii Parlament, #PNL chemat Dancila Parlament, #Dancila recomandari Comisie Venetia , #premier