Tudorel Toader a aruncat in aer si firava relatie dintre Dancila si Juncker. PSD, oaie neagra la Bruxelles!

Marti, 27 Februarie 2018, ora 09:50
21525 citiri
Tudorel Toader a aruncat in aer si firava relatie dintre Dancila si Juncker. PSD, oaie neagra la Bruxelles!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila (foto) a fost in vizita la Bruxelles si a reusit performanta de a sustine declaratii de presa alaturi de presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, dar si de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (foto).

E bine de reamintit ca fostul premier PSD Mihai Tudose nu a reusit sa primeasca sustinerea publica a oficialilor europeni.

Aceasta calatorie a doamnei Dancila cred ca este rezultatul unei intelegeri intre presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea. Primul a recunoscut existenta unei discutii, iar efectul a fost spargerea de catre Iohannis a izolarii diplomatice impuse PSD de catre reprezentantii Uniunii Europene.

Conform unor surse neoficiale, Liviu Dragnea, in discutiile cu presedintele Romaniei, s-a angajat sa opreasca asaltul asupra sistemului de justitie, promisiune incalcata de prestatia ministrului Tudorel Toader, care a declansat procedura de revocare a procurorului-sef DNA in ciuda opozitiei sefului statului.

Incercarea presedintelui Klaus Iohannis de a stabiliza scena politica din Romania a esuat - Foto: Hepta.ro

Speranta moare ultima

Calatoria doamnei Viorica Dancila la Bruxelles s-a dorit a fi un exercitiu de imagine pentru Liviu Dragnea cu scopul de a pregati mesajul politic pe care-l va transmite la congresul partidului.

Acesta urmarea sa-i asigure pe membrii formatiunii ca partidul nu are nicio problema cu Uniunea Europeana, iar programele cu finantare europeana nu sunt puse in pericol.

Toti fermierii, dar si multe comunitati locale depind de banii distribuiti de institutiile europene.

"Speram ca sub presedintia domnului Juncker sa vorbim despre intrarea Romaniei in Schengen, indeplinim toate conditiile, si sa fie ridicat MCV. Nu e normal ca Romania sa preia presedintia cu o sanctiune", a declarat Viorica Dancila in conferinta de presa tinuta alaturi de seful Comisiei Europene la sfarsitul discutiilor.

PSD, o relatie proasta cu institutiile europene

Mai multi reprezentanti ai Parlamentului European sunt sceptici vizavi de aceste declaratii optimiste ale doamnei Dancila. Relatia PSD cu institutiile europene se afla in cel mai de jos punct de la aderarea Romaniei.

"Declaratia facuta de premierul Dancila este foarte putin credibila", a declarat europarlamentarul Catalin Ivan, ales pe listele PSD, pentru Ziare.com, care in acest moment e un contestatar al presedintelui Liviu Dragnea.

"Nu numai ca PSD are o relatie proasta cu institutiile europene, dar are o relatie proasta si cu partidele socialiste reprezentate in Parlamentul European. Noi, nici atunci cand am avut o relatie buna cu Uniunea Europeana, n-am reusit sa rezolvam problema MCV si sa fim acceptati in Schengen.

Declaratia doamnei Dancila mi se pare de un optimism amuzant", a declarat Catalin Ivan pentru Ziare.com.

Exista mai multe informatii cum ca la nivelul conducerii PSD au fost multe asteptari in legatura cu vizita noului prim-ministru Dancila la Bruxelles.

Izolarea diplomatica, lipsa de identitate politica si de sustinere internationala reprezinta o mare povara pentru PSD.

De aceea, in spatiul public a fost lansata informatia despre o posibila retragere a social-democratilor romani din grupul socialistilor europeni, un fel de santaj politic al PSD care are al doilea numar de euro-deputati in grupul politic de stanga din Parlamentul European dupa cel al Partidului Socialist Francez.

Ridicarea MCV, o iluzie

Catalin Ivan a declarat pentru Ziare.com ca nu e vorba despre o decizie a PSD de a se retrage, ci despre discutii tot mai serioase purtate la Bruxelles, de a-i exclude pe social-democrati din grupul socialistilor europeni, ceea ce ar reprezenta un adevarat cataclism politic pentru partidul condus de Liviu Dragnea.

"Comisia Europeana nu are nevoie de povestile domnului Toader pentru a intelege ce se intampla in Romania. Lumea intreaga isi da seama ca iesim la proteste, fiindca suntem foarte suparati pe modul in care e condusa tara. In rest, va mai spun un lucru: Europa nu are incredere in dumneavoastra", a comentat pe pagina sa de Facebook si Siegfried Muresan, europarlamentar din grupul Partidului Popular, referindu-se la guvernarea PSD si la atacurile repetate la adresa sistemului de justitie.

Sunt slabe sperante ca Romania sa scape in acest an de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene in ce priveste functionarea justitiei din Romania. Dupa raportul ministrului Toader, ridicarea acestei monitorizari e o utopie, desi Jean-Claude Juncker isi doreste personal acest lucru din perspectiva importantului summitul din 2019 de la Sibiu, atunci cand se va oficializa iesirea Marii Britanii din UE, iar Romania va fi la conducerea Uniunii pentru o perioada de sase luni.

Liviu Dragnea si-a pus mari sperante in experienta de noua ani in Parlamentul European a Vioricai Dancila, sperand ca aceasta sa deschida usile ferecate de la Bruxelles. A reusit prea putin - Foto: Hepta.ro

"La Bruxelles sunt ingrijorari majore si se cauta solutii pentru ca perioada in care Romania se va afla la presedintia UE sa nu fie una dezastruoasa", a declarat europarlamentarul Catalin Ivan pentru Ziare.com.

Dorinta lui Juncker, aruncata la cos a doua zi

"Sunt convins ca MCV ar trebui sa fie ridicat inainte de sfarsitul mandatului acestei Comisii. I-am spus si prietenei mele ca locul Romaniei e clar in spatiul Schengen, nu trebuie sa excludem Romania din cauza unor ambitii. Totul merge bine dar uneori putem avea impresia ca unele medii politice romanesti vor sa-si ia libertati in raport cu aplicarea stricta si severa a statului de drept.

Am vorbit despre justitie. Consider ca sistemul judiciar roman functioneaza. Mi-as dori sa nu-l punem prea mult la incercare", a declarat Jean-Claude Juncker, miercuri 21 februarie, cu o zi inainte ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa prezinte public un "rechizitoriu" impotriva sefei DNA in urma caruia i-a cerut revocarea, generand o noua criza politica in Romania si o noua "punere la incercare" a sistemului judiciar.

Dupa acest episod, relatia dintre Guvern si Comisia Europeana se afla, din nou, intr-un punct critic, iar consecintele politice si economice nu vor intarzia sa apara.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Juncker Dancila Uniunea Europeana, #Dancila ridicare MCV, #Dancila intrare Schengen , #premier
Comentarii