Criza profunda din Romania si "vizita de lucru" urgenta a premierului in SUA

Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 18:15
28875 citiri
Criza profunda din Romania si "vizita de lucru" urgenta a premierului in SUA

"Ne-conflictuala" doamna Viorica Dancila a declansat de la o vreme un conflict de proportii cu presedintele tarii, caruia in loc sa-i ofere explicatii punctuale cu privire la criticile aduse guvernarii, ii serveste replici politicianiste din repertoriul sau vetust, invatat la Videle.

Pe aceasta linie se inscrie si recenta replica la refuzul presedintelui de a aproba remanierea propusa de dansa. Insusi faptul ca replica s-a produs la nici doua ore de la anuntul facut de presedintele Iohannis ma face sa banuiesc ca "raspunsul" era deja scris pe foile doamnei Dancila, cu mult inainte ca dansa sa fi aflat decizia acestuia.

"Orice ar spune presedintele, eu tot asta ii raspund"

N-ar fi pentru prima data. Discursurile doamnei Dancila seamana unul cu altul, sunt de un stereotip rareori intalnit si uzeaza de aceleasi sabloane adaptate de la o ocazie la alta si de la un moment la altul, indiferent ca este vorba de Parlament, de Bruxelles, Botosani, Iasi, Maramures, Hunedoara s.a.m.d.

Oricare ar fi discursul, tinta predilecta a ne-conflictualei Dancila este presedintele: blocheaza guvernul, isi face campania electorala, denota nepasare. In schimb, noi, cei din PSD (pana recent si din ALDE) am marit pensiile si salariile, avem crestere economica, gasim solutii, facem investitii si nu vom ceda.

Acest stil de discurs imi aminteste o snoava din literatura timpurie franceza - de prin secolul al XV-lea - cunoscuta cu denumirea "La farce de maitre Pathelin", adica farsa maestrului Pathelin. Merita reiterata.

La avocatul Pathelin, un maestru fara clienti, se prezinta ciobanul Thibault, solicitand sa-l apere intr-un proces cu stapanul sau, caruia ii datora bani pe care nu ii putea plati. Maestrul nascoceste un truc si-i cere ciobanului ca, la orice intreabare a judecatorului, sa-i raspunda behaind: be-he-he.

Neputand solutiona cauza, judecatorul a clasat dosarul (asa era justitia in secolul XV), ciobanul a scapat de plata datoriei, dar cand avocatul i-a cerut plata onorariului, i-a raspuns scurt: be-he-he.

Cam naiva era istorioara, dar asa se prezenta literatura in evul mediu. In epoca noastra insa, iti vine greu sa accepti discursurile doamnei Dancila, tot un fel de be-he-he, cu aceleasi majorari de pensii si salarii repetate non stop, mereu cu aceeasi crestere economica pe hartie si cu investitii care sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire.

Ce spune presedintele si ce intelege premierul

In fond, presedintel Klaus Iohannis spune trei lucruri foarte clare:

Unu. Ca ALDE a parasit coalitia.

Doi. Ca, in aceste conditii, remanierea se poate face numai dupa aprobarea de catre Parlament a noii structuri guvernamentale.

Trei. Ca urmare, este necesar prim ministrul sa se adreseze Legislativului si sa ceara un nou vor de incredere.

Si, ca sa fie foarte clar, domnul Iohannis precizeaza exact articolul din Constitutie care justifica pozitia adoptata de dansul.

Ce trebuia sa-i raspunda doamna Dancila, daca socoate ca nu este corect apreciata? Putea raspunde pe puncte, incepand cu respectivul articol din Constitutie care nu-i convine si prezentand alte eventuale articole care i-ar fi fost favorabile ideii de remaniere.

Nu era simplu? Nu era in spiritul dialogului pe care il invoca doamna Viorica de cate ori are ocazia? Dar domnia sa prefera un dialog al surzilor, in care unul intreaba cat este ceasul, iar celalalt raspunde ca este miercuri.

Putea puncta, de asemenea, si viziunea sa cu privire la plecarea ALDE de la guvernare, pe care se pare ca nu o recunoaste. Era chiar normal sa ne explice public ce a fost in capul domnie sale, cand a propus intrarea in guvern a trei membri ALDE, nepropusi de catre aceasta formatiune, aflata in deriva.

Simplul fapt ca doamna Gavrilescu si-a dat demisia, dar dupa cateva zile se prezinta cu explicatia "m-am razgandit" este dovada de neseriozitate din partea sa, iar faptul ca doamna Dancila permite un asemenea comportament dovedeste ca nici dansa nu este mai serioasa.

Daca ar fi fost cu adevarat neconflictuala, asa cum se lauda, doamna Dancila ar fi explicat nu numai presedintelui, ci tuturor romanilor ingrijorati de criza politica, motivele care o determina sa propuna asemenea carpeli in Guvern.

Criza continua si ia amploare pe zi ce trece, dar doamna Viorica Dancila, facandu-se ca nu observa situatia fara iesire in care singura s-a bagat, tocmai isi pregateste un fel de "excursie de serviciu" - o adevarata calatorie de vis in SUA.

Ce cauta doamna Viorica Dancila in SUA, cand Romania a intrat intr-o profunda criza politica

In SUA n-a invitat-o pe Viorica noastra vreun omolog, ba chiar as zice ca n-a chemat-o nimeni, ci doar s-au zbatut diplomatii nostri, subalterni ai guvernului bucurestean, sa-i aranjeze preliminariile vizitei.

Mi se pare un act de samavolnicie fara pereche ca, in plina criza politica, in momentul cand nici dansa nu stie clar din cine este format cabinetul pe care il conudce, doamna prim ministru sa lase totul balta, sa amane prezentarea Guvernului restructurat la Parlament, asa cum o obliga Constitutia si, in loc sa incerce un dialog cu Presedintia pentru a-si clarifica propriul statut la Palatul Victoria, pleaca fara sa stie nici macar opinia publica de ce se duce.

Ar fi fost normal ca doamna Dancila sa nu ascunda scopurile vizate de domnia sa. Poate n-as pune asa problema, daca n-as sti ca dansa nu ne-a expus nici pana astazi rezultatele concrete ale vizitelor facute anul trecut in tarile arabe si Turcia.

Mai tineti minte? Era vorba de o firma care urma sa construiasca urgent la Bucuresti un port la un canal care nici nu exista si de firme turcesti care urmau sa inceapa tot urgent construirea unui mare spital regional la Constanta.

Vorbe in vant si rezultat zero. Tot ce am aflat despre rezultatele numeroaselor vzite ale doamnei Dancila prin lume este ca de fiecare data "s-au discutat probleme de interes bilateral". Mi se pare nu numai insuficient, dar si cusut cu ata alba.

Cu ata alba, intrucat nu te poti abtine de a te intreba ce se ascude in spatele acestor cuvinte: ca nu s-a discutat nimic - ceea ce ar fi foarte grav - sau ca doamna Dancila n-a inteles si n-a retinut nimic din ce s-a discutat - ceea ce ar fi si mai grav, dar nu imposibil. S-a mai intamplat.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Viorica Dancila vizita SUA, #Viorica Dancila criza politica, #Viorica Dancila replica presedinte , #premier