Dancila anunta cum a rezolvat criza imunoglobulinei, dar nici nu stie s-o pronunte corect. De taxa claudbec nici nu mai vorbim

Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:11
26080 citiri
Dancila anunta cum a rezolvat criza imunoglobulinei, dar nici nu stie s-o pronunte corect. De taxa claudbec nici nu mai vorbim
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a prezentat, miercuri, in sedinta de guvern, istoria crizei de imunoglobulina, care a culminat cu declansarea Mecanismului European de Protectie Civila, activat de obicei in caz de calamitate sau razboi.

Insa, desi imunoglobulina este un cuvant folosit intens in ultimul an in spatiul public, si, presupunem ca si cel putin in ultimele zile la nivelul Guvernului, Dancila nu a reusit nici macar o singura data sa il pronunte corect.

Nu mai putin de 6 ori premierul a spus "imunoglobina".

Iar cand a prezentat si masurile luate de predecesorul sau din 2017, Florian Bodog, Dancila a spus ca acesta a eliminat chiar si taxa de claudbec, referindu-se la taxa clawback, care impune producatorilor de medicamente sa returneze statului roman o parte din profitul realizat in urma vanzarilor de medicamente compensate care depasesc suma alocata acestora de la Fondul National de Asigurari.

"O alta problema la care doresc sa ma refer e declansarea Mecanismului European de protectie civila, si ma refer la imunoglobina. Zilele trecute am dat acceptul dnei ministru al Sanatatii, dna Sorina Pintea, pentru declansarea Mecanismului European de Protectie Civila din cauza lipsei de imunoglobina din spitale.

Impactul asupra vietilor pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare, astfel situatia din ultimul an in care s-a inregistrat o lipsa acuta de pe piata a imunoglobinei va fi finalizata in sfarsit.

Cred ca este o solutie pe care putem sa o rezolvam pe termen scurt in ceea ce priveste acest aspect.

Demersurile pentru achizitionarea imunoglobinei vor fi realizate de acum de catre Compania Nationala Unifarm SA, care va acoperi de asemeni si costurile aferente. Va amintesc ca discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau 80% din necesar, iar in ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sanatatii in 2017, inclusiv eliminarea taxei de claudbec, criza de imunoglobina a continuat", a spus Dancila.

Puteti urmari in materialul video de mai jos pasajul, de la minutul 06:00.

Citeste si alte stiri similare:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Dancila imunoglobina claudback, #Dancila greseli exprimare gramatica Videle , #premier