Dancila, despre situatia ministrilor de la Dezvoltare si Transporturi: Trebuie mers la CCR

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 21:58
3944 citiri
Dancila, despre situatia ministrilor de la Dezvoltare si Transporturi: Trebuie mers la CCR
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a declarat, marti seara, referitor la refuzul presedintelui de a accepta nominalizarile pentru cele doua posturi de ministru, la Dezvoltare si Transporturi, ca "trebuie mers la Curtea Consititionala".

Dancila a explicat ca "acesta este pasul care trebuie urmat", avand in vedere ca presedintele Klaus Iohannis nu pare a intelege ca deciziile pe care le ia au efect asupra unor mari dosare europene si afecteaza peste 500 de milioane de oameni.

"Este o situatie dificila. Este greu de explicat, si romanilor, dar si aici la Bruxelles, ca doua portofolii atat de importante nu au ministri. Avem interimat, dar trebuie sa avem in vedere ca sunt dosare importante pe agenda europeana (...) care presupun luarea unor decizii, participarea la trialog si implicarea ministrilor de resort. Cred ca aceste lucruri nu dau bine, nici la nivel intern, pentru ca romanii nu inteleg de ce doua nominalizari care nu au niciun fel de probleme nu sunt acceptate de catre presedinte, in conditiile in care nu sunt probleme de legalitate.

Mai putin inteleg europenii, mai putin inteleg colegii din Parlamentul European pentru ca fiecare stat membru, atunci cand s-a detinut presedintia rotativa, a existat consens, a existat sprijin si efectiv toti cei de buna credinta au incercat sa aduca plus valoare acestei functii deosebit de importante la nivel european", a declarat, marti seara, la Antena 3, Viorica Dancila, intrebata despre refuzul presedintelui de a accepta nominalizarile pentru Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Transporturilor.

Aceasta a adaugat ca este greu de explicat de ce "pentru lupta interna, putem pune in pericol decizii si finalizarea unor proiecte atat de importante nu numai pentru Romania".

"Eu cred ca aceasta impotrivire, sa fiu eleganta, a presedintelui, de a face cele doua nominalizari nu are doar un impact national, are un impact european. (...) Presedintele trebuie sa inteleaga ca deciziile si modul in care sunt gestionate aceste dosare influenteaza viata a peste 500 de milioane de cetateni", a mai spus Dancila.

Intrebata care va fi urmatorul pas, Viorica Dancila a explicat ca se va apela, din nou, la Curtea Constitutionala.

"Bineinteles ca ne gandim sa mergem la Curtea Constitutionala. Acesta este pasul pe care trebuie sa il facem. Vom avea o decizie care se va lua in coalitie. Dupa cum stiti, trebuie sa avem o decizie politica pentru ca suntem un guvern politic, dar, din punctul meu de vedere, trebuie mers la Curtea Constitutionala", a mai spus Dancila.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca va respinge din nou propunerile guvernului pentru preluarea ministerelor Dezvoltarii si Transporturilor, Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

"Aceste doua propuneri vor fi refuzate in cursul acestei saptamani", a declarat Klaus Iohannis.

Intrebat care sunt motivele pentru care nu ii accepta pe cei doi, seful statului a spus ca "veti vedea cand veti citi scrisorile".

Klaus Iohannis i-a sfatut pe membrii guvernului sa citeasca cu atentie legislatia invocata de el in scrisorile trimise saptamana trecuta, in care a motivat refuzul de a-i numi pe Lia Olguta Vasilescu, Ilan Laufer si Mircea Draghici in functiile de ministri, iar pe cei din PSD sa faca propuneri de ministri care sa il convinga ca institutiile vor fi bine conduse.

"Nu am primit niciun fel de alte propuneri si discutiile pe care le-am purtat nu au vizat ale propuneri. Guvernul sa citeasca cu atentie legislatia invocata de mine si PSD sa vina cu propuneri care sa ma convinga ca ministerele vor fi bine conduse", a spus Iohannis.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Viorica Dancila CCR Klaus Iohannis , #premier