Dancila, dupa crimele de saptamana trecuta: Vom urgenta legea privind combaterea violentei in familie

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 12:58
2627 citiri
Dancila, dupa crimele de saptamana trecuta: Vom urgenta legea privind combaterea violentei in familie
Foto: captura YouTube / Guvern

Premierul Viorica Dancila a anuntat miercuri, in debutul primei sedinte a noului guvern, ca a primit o scrisoare semnata de zeci de ONG-uri si a decis, impreuna cu ministerele implicate, sa fie urgentaa adoptarea legii privind violenta in familie.

"Am primit astazi o scrisoare semnata de peste 80 de ONG-uri, referitoare la procedurile privind ordinele de protectie si asta in urma a ceea ce am vazut ca a aparut in ultima perioada in spatiul public. Astfel, astazi am avut discutii cu ministerele implicate si am cerut ca sa urgentam legea privind combaterea violentei in familie", a anuntat premierul Dancila.

Zeci de organizatii neguvernamentale reunite in "Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor", cabinete de avocatura si mai multe grupuri informale au trimis noului Guvern o scrisoare deschisa in care solicita adoptarea de masuri eficiente de monitorizare a respectarii ordinelor de protectie si deblocarea proiectului Guvernului pe acest subiect.

"Vineri, 26 ianuarie, Nicoleta Botan a fost injunghiata de fostul partener impotriva caruia obtinuse un ordin de protectie. Atacul a avut loc in gradinita din Bucuresti unde Nicoleta Botan lucra si unde se aflau si cei doi copii ai sai. Femeia a murit la scurt timp dupa atac. In aceeasi saptamana, o alta femeie, Alexandra Marin, a fost injunghiata de fostul partener, militar, in timp ce se afla intr-un coafor din Titu si a decedat la scurt timp. Fosta sotie a militarului a declarat ca l-a reclamat de nenumarate ori la politie, fara ca politia sa fi luat masuri, si considera ca se afla in viata pentru ca a luat decizia de a fugi din tara.

Asemenea fapte, de o gravitate maxima, au readus in atentia publica problema violentei cu care se confrunta femeile din Romania si lipsa de protectie reala din partea autoritatilor", mentioneaza sursa citata.

Solicitarile transmise guvernului in scrisoarea deschisa se refera la:

  • Publicarea unor date oficiale cu privire la ordinele de protectie incalcate in anul 2017 (numar, sanctiunile aplicate)
  • Adoptarea masurii de monitorizare a agresorilor prin bratari electronice
  • Adoptarea de urgenta a unor proceduri de lucru cu privire la normele de implementare si supraveghere a ordinelor de protectie
  • Deblocarea proiectului legislativ cu privire la introducerea ordinului de protectie provizoriu, asigurarea accesului victimelor violentei la justitie, precum si bugetarea adecvata a adaposturilor si serviciilor de consiliere si suport

De asemenea, a fost lansata o petitie online prin care oricine isi poate arata sustinerea fata de solicitarile propuse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scrisoare Dancila violenta familie femei , #premier