Dancila e dezamagita si revoltata de MCV: Nu mai putem accepta ca romanii sa fie certati! Care e rostul intrebarilor lui Frans Timmermans?

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 23:01
14959 citiri
Dancila e dezamagita si revoltata de MCV: Nu mai putem accepta ca romanii sa fie certati! Care e rostul intrebarilor lui Frans Timmermans?
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Viorica Dancila se declara dezamagita si revoltata de raportul MCV, intrebandu-se care e rostul celor 18 intrebari pe care i le-a pus Frans Timmermans. Premierul spune ca e inadmisibila recomandarea CE de a suspenda procedurile in numirea si revocarea procurorilor de rang inalt.

"Trebuie sa spun ca sunt dezamagita si revoltata.

Dezamagita pentru ca nu e corect atata timp cat argumentele Romaniei nu sunt luate in considerare. Am mers in PE, am vorbit cu dl Timmermans si am spus lucruri pe care nu poate spune ca nu le stie, si ma refer la protocoale.

Eu nu pot sa accept sub nicio forma acea recomandare in care CE impune sa suspendam procedura de numire. O astfel de solicitare ar fi o incalcare a tratatului european. E inadmisbil ca procedurile de revocare sau numire sa fie (...) e o interventie brutala in chestiunile care tin exclusiv de Romania.

De asemenea, nu e corect sa ni se spuna sa reluam proceduri de revocare, cand procurorul din Germania a fost demis intr-o singura zi. Ne intrebam de ce asemenea interferenta?", a sustinut Viorica Dancila, marti seara, intr-o interventie telefonica la Antena3.

Punctaj de partid: Cum contraataca PSD raportul MCV cu un mesaj anti-european, in care acuza tradari de neam si identifica Romania cu Partidul

Prim-ministrul s-a intrebat care a fost rostul intrebarilor transmise Guvernului de catre prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, daca nu a tinut cont de raspunsurile oferite.

"I-am oferit argumente juridice (lui Timmermans - n.red.) . Nu am vazut nici macar unul dintre aceste argumente sa fie reflectate in MCV si imi pun intrebarea care e rostul acestor 18 intrebari de la dl Timmermans?

De ce pui aceste intrebari cuiva daca nu te intereseaza ce raspunde? Cred ca nu mai putem accepta ca romanii sa fie certati sau sa li se ceara lucruri care nu se cer altora in Europa. Sunt proeuropeana, am fost europarlamentar 9 ani, nimeni nu ma poate banui ca nu vreau ca Romania sa mearga pe calea europeana.

Dar in acelasi timp trebuie sa avem taria si demnitatea sa ne aparam tara", a completat Dancila.

Comisia Europeana recomanda Romaniei, in raportul MCV prezentat marti, sa elaboreze un cadru legal care sa permita supravegherea eficienta a activitatilor serviciilor de informatii si a colaborarii acestora cu institutiile judiciare.

Pe de alta parte, adoptarea legilor justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania, anunta Comisia Europeana marti, recomandand in raportul MCV suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, in data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dancila, in care ii cere lamuriri cu privire la modificarea Codurilor Penale.

Premierul Viorica Dancila i-a transmis, saptamana trecuta, in raspunsul privind modificarea legislatiei in domeniul justitiei, ca multe dosare DNA si DIICOT reprezinta forme de santaj. Seful Executivului s-a referit si la practici abuzive ale procurorilor.

Citeste mai multe despre evolutiile de marti legate de Justitia din Romania si reactiile din tara:

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Dancila reactie MCV revoltata , #premier