Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fact-checking: Dancila spune ca protestul #sieu a fost "circ" si se lauda cu autostrazile facute de altii

Luni, 18 Martie 2019, ora 12:09
14038 citiri
Fact-checking: Dancila spune ca protestul #sieu a fost "circ" si se lauda cu autostrazile facute de altii
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, la Craiova, ca intelege supararea celor care se plang ca nu exista suficiente autostrazi in Romania, dar crede ca problema poate fi rezolvata doar "punand umarul la actiune, nu facand circ". Dancila a mai spus si ca din cei 800 de kilometri de autostrada care exista in tara noastra, 500 au fost "construiti" de PSD. Or, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Despre protestul #sieu de pe 15 martie - la care au participat zeci de mii de romani nemultumiti de lipsa autostrazilor, printre care si Eugen Teodorovici - Dancila a spus ca a fost "circ".

"Da, este o problema esentiala pentru dezvoltarea viitoare a Romaniei, insa acest lucru nu il putem rezolva decat punand umarul la actiune, nu facand circ si declaratii politice", a subliniat Dancila, preluand discursul sefului Liviu Dragnea, care a vorbit tot despre "circ" in contextul acestei manifestari nationale de revolta.

In plus, premierul a sustinut ca romanii n-ar trebui sa se supere pe PSD din cauza lipsei infrastructurii, in conditiile in care partidul "a construit" 500 de kilometri de autostrada (din cei 806 existenti in Romania).

"Oamenii au dreptate sa fie suparati pentru ritmul in care s-a lucrat in acest domeniu. Insa adevarul trebuie spus pana la capat. In guvernarile PSD s-au facut peste 500 km de autostrada din cei existenti. In alte guvernari au fost zero km! Si sa nu uitam ca ministrul Transporturilor din anul 1999, devenit apoi presedintele Romaniei, ne explica faptul ca: 'Romania nu are nevoie de autostrazi, ne ajung drumurile nationale'. Ne luptam de ani buni cu aceasta mentalitate profund gresita, dar si cu o serie de piedici puse parca intentionat de unii", a declarat Dancila, la Forumul Industriei Auto 2019, desfasurat la Craiova.

Ceea ce n-a spus premierul Dancila este ca, ani la rand, PSD n-a facut decat sa termine si sa inaugureze soselele incepute de alte regimuri.

In context, merita spus ca o autostrada nu se poate construi peste noapte. Mai intai trebuie facute studii riguroase de specialitate. In baza acestora, se intocmesc apoi caiete de sarcini si se lanseaza licitatii pentru selectarea unor proiectanti ai a unor constructori care sa realizeze, efectiv, drumul.

Daca totul e facut ca la carte, aceasta etapa poate dura mai bine de un an. Apoi, se lanseaza licitatia, care risca si ea sa dureze cel putin un an. Si abia de la acest punct incolo incepe proiectarea si apoi constructia efectiva a soselei.

Etapele intocmirii documentatiei si a selectarii constructorului sunt vitale si, de regula, pun mari probleme autoritatilor din Romania. In aceste conditii, conteaza mult cine contracteaza constructia drumului si cine se ocupa efectiv de ea. Mai putin important e cine taie panglica si inaugureaza soseaua de mare viteza, la final.

Cate autostrazi a construit PSD in fiecare din ultimii 6 ani si in ce ritm

In ultimii 6 ani, de cand a venit la putere, PSD a inaugurat zeci de kilometri inceputi de guvernarile precedente si a promis, in permanenta, mai mult decat a facut.

In 2012 - primul an de guvernare PSD din ultimii 6 - s-au inaugurat 140 de kilometri de autostrada contractati si construiti, in mare parte, de guvernarile trecute.

Apoi, in 2013, PSD a promis ca va inaugura 230 de kilometri de autostrada. A reusit sa deschida mai putin de jumatate, adica doar 108 kilometri, toti contractati de guvernarea democrat-liberala.

In 2014, se inaugureaza doar 50 de kilometri de autostrada, de asemenea, inceputi de guvernarile precedente.

Insa abia in 2015 incepe sa se vada ineficienta administrativa din timpul guvernarii Ponta. Proiectele incep sa se blocheze din cauza ca nu primisera la timp avize. Se poate vedea clar ca numarul de kilometri inaugurati se injumatateste, cu fiecare an care trece.

In 2016, anul guvernarii tehnocrate, Romania a terminat de construit 15 kilometri din autostrada A1 Lugoj - Deva. Dar nu a apucat sa-i si inaugureze. Nu s-a pus problema unor alte deschideri de sosele de mare viteza, in conditiile in care proiectele erau inca blocate din cauza problemelor mostenite.

In 2017 s-au deschis doar cei 15 kilometri din A1 finalizati in 2016. Asta, cu toate ca Razvan Cuc (ministrul al Transporturilor si la acea vreme) promisese ca va inaugura 90 de kilometri pana la finele anului.

In 2018 s-au inaugurat - cu o intarziere de 3-4 ani - doar circa 60 de kilometri de autostrada, in conditiile in care statul se angajase sa deschida 100 de kilometri.

In 2019, Compania de Drumuri a anuntat, initial, ca ar putea termina cel mult 118 kilometri de autostrada. Apoi, la presiunile PSD, si-a asumat finalizarea a 180 de kilometri, desi in mod evident nu are cum sa duca obiectivul la bun sfarsit.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dancila promite autostrazi PSD minte, #Dancila sieu circ, #Dancila Craiova auto autostrazi promite PSD , #premier