Dancila se lauda iar cu performantele economiei romanesti. Cifrele si institutiile europene o contrazic

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 15:33
4885 citiri
Dancila se lauda iar cu performantele economiei romanesti. Cifrele si institutiile europene o contrazic
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Viorica Dancila se lauda din nou cu "performantele economiei romanesti", afirmand ca tara noastra a avut in trimestrul trei din acest an a doua cea mai mare crestere economica din UE.

"Datele statistice publicate recent de Institutul National de Statistica si Eurostat confirma faptul ca economia romaneasca continua sa aiba performante. In trimestrul trei al acestui an, cresterea economica s-a accelerat semnificativ, cu 1,9% fata de al doilea trimestru din anul 2018, fiind cea mai ridicata crestere trimestriala din acest an.

Mai mult, Romania a avut a doua cea mai mare crestere economica trimestriala din UE in trimestrul trei din 2018. In primele noua luni s-a inregistrat in Romania un PIB suplimentar de 64 miliarde de lei, fata de 62,8 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului 2017 si doar 36,1 miliarde de lei in primele noua luni din anul 2016", a spus Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Dancila nu a vorbit insa si despre estimarile privind economia Romaniei venite de la CE, FMI si chiar de la Comisia de Prognoza, care au fost revizuite in jos.

Astfel, in luna octombrie, Comisia Europeana (CE) a revizuit, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%. Totodata, in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara.

Si Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an, cat si pentru anul viitor.

Daca in luna aprilie FMI estima ca, in 2018, Malta si Romania vor inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,7% si, respectiv, 5,1%, in raportul publicat in octombrie, FMI si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara.

Totodata, FMI preconizeaza ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1% mai putin decat estima in aprilie.

La randul sau, si Comisia de Prognoza a anuntat o reducere semnificativa a cresterii economice.

Dancila se lauda si cu cresterea exporturilor. Dar importurile au crescut si mai mult

Premierul s-a laudat si cu cresterea exporturilor, precizand ca astfel economia romaneasca isi imbunatateste competitivitatea castigand noi piete externe.

"Mai mult de jumatate din cresterea economica inregsitrata in trimestrul trei provine din industrie si agricultura, ceea ce denota o crestere sustenabila. Daca avem in vedere ca exporturile s-au majorat cu 10% in ultimele luni, putem spune ca economia romaneasca isi imbunatateste si competitivitatea castigand noi piete externe.

Si, pentru ca unii analisti si oameni politici sustin ca inflatia creste si ca acest lucru afecteaza populatia, tot INS le-a aratat ca in noiembrie preturile au fost mai mici decat in octombrie. Ca urmare, inflatia a ajuns la 3,43% fata 4,25% in octombrie 2018 si 5,03% in septembrie 2018", a precizat Dancila.

Dar, cu toata aceasta majorare a exporturilor cu care se lauda Viorica Dancila, trebuie precizat ca Romania are cel mai mare deficit comercial de dupa criza financiara, pentru ca importurile s-au majorat mai accelerat.

Potrivit datelor INS publicate in noiembrie, exporturile de marfuri romanesti au avansat in primele noua luni cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 50,85 miliarde de euro.

In schimb, in primele noua luni din 2018, importurile au fost 60,8 miliarde euro, cu 9,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 9,95 miliarde de euro dupa primele noua luni, cu 11,8% peste cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#crestere economica Romania, #inflatie Romania, #exporturi romania , #premier