De la bilantul doamnei Viorica la raportul domnului Ceausescu

Marti, 24 Iulie 2018, ora 10:25
7268 citiri
De la bilantul doamnei Viorica la raportul domnului Ceausescu

Gasesc asemanari grotesti intre recentul bilant al dnei Viorica Dancila pe primele (aproape) sase luni de guvernare si raportul de activitate al lui Nicolae Ceausescu, prezentat la ultimul congres al partidului, cu (circa) doua luni inainte de impuscare.

Amandoua se bazeaza pe statistica si pe cifre greu de controlat, dar aproape imposibil de contrazis, atunci cand sunt poleite cu argumente smecheresti.

Asta imi aminteste butada unui scriitor italian, de la care citez din memorie: daca eu as manca in fiecare zi cate un pui fript, iar vecinul meu n-ar manca nimic, dupa trei saptamani, cand el ar muri de foame, statistica ar anunta ca noi doi am mancat in medie zilnic cate o jumatate de pui fript fiecare.

Halal bilant: Nicio vorba despre scumpiri sau inflatie

Fireste, calul de bataie al dnei Viorica este cresterea salariilor si a pensiilor. Corect. Statul s-a indatorat si ne-a dat. Dar cititi raportul de la un capat la altul si verificati daca scrie macar o litera despre scumpiri. Nicio vorba.

Cu toate acestea, sub guvernarea Dancila, Romania a ajuns sa aiba cea mai mare inflatie din Europa. Nu spun cat, cifra o stie toata lumea si nu vreau sa cad in pacatul domniei sale, acela de a lua ochii cu cifre seci. Oricat de frumoase ar fi cifrele, tot se observa ca pretul la benzina ustura la buzunare. Numai ca despre asta nu pomeneste ceva bilantul.

De aici incolo insa incepe tavalugul. Tot ce se transporta pe sosea, de la fructe si legume, la carne si lactate, la imbracaminte, electrocasnice, la tot ce vrem sa cumparam, foloseste motorina. Este ceva despre care bilantul doamnei Vasilica-Viorica nu spune nimic, ca si cum n-ar exista, desi este principalul motor care alimenteaza scumpirile.

Nu contest cifrele, port respect pentru stiinta statisticii, dar nici nu pot scapa din vedere cazul acelei ipotetice persoane care a murit de foame dupa ce mancase, in medie, cate jumatate de pui fript pe zi.

Bilantul nu reuseste sa mascheze neadevaruri. Afirma, de exemplu, faptul ca "transferul contributiilor a adus la buget 12,6 miliarde de lei". De unde i-a "adus"? De la angajati, fireste, de la cei care urmau sa primeasca o crestere de 25%, plus o diferenta de impozit de 6% si care, pana la urma, au primit vreo 4% in total.

Ca sa nu mai vorbim de cei peste 600.000 angajati din domeniul privat care au ramas, dupa "majorare", cu salariile diminuate. Asa ceva nu poate ramane scapat din bilant.

Vorbind de investitii publice, dna Viorica ne face capul calendar tot cu cifre, pentru ca, daca ar vrea sa spuna ceva concret, s-ar face de rusine. Stie toata lumea cati kilometri de autostrada s-au pus in functiune in cele aproape sase luni: zero!

Ca sa apas pe o alta pedala, stie doamna prim ministru ca in martie 2018 era termenul amanat pentru a cincea oara, privind darea in exploatare a segmentului Drumul Taberei-Eroilor din magistrala de metrou M5, respectiv Drumul Taberei-Pantelimon?

In iunie 2018, termenul fusese amanat pentru a sasea oara, ras-amanat si el intre timp. Macar din respect pentru bucuresteni, era normnal sa ne explice motivul pentru care observ cum se amana pentru a saptea oara si data cand vom circula cu metroul din Drumul Taberei pana la Eroilor. Plus anul cand vom circula pana in Piata Iancului, plus deceniul pana cand vom ajunge cu metroul in Pantelimon.

Bravo mie! Ura!

Despre toate acestea, plus multe altele, adica despre investitii, doamna Vasilica-Viorica nu ne da alta explicatie decat un comentariu accesibil doar cunoscatorilor: "In semestrul I 2017 investitiile erau de 6 miliarde de lei. Acum sunt de 9,1 miliarde de lei". Acesta este raspunsul Guvernului la criticile privind nedarea in exploatare a autostrazilor, metroului si altor investitii publice.

Tradus pentru unul ca mine, asta suna cam asa: pe vremea lui Grindeanu, investitiile erau 6 miliarde, dar iata ca am venit eu si au ajuns la 9 miliarde. "Bravo mie! Ce mai vreti? De ce imi mai bateti capul cu metroul si cu autostrazile?"

Iarasi imi vine sa fac o digresiune. Chiar luni presa a publicat cazul primarului Ion Leonard Dicu din comuna Petrosita jud. Dambovita, autodeclarat cetatean de onoare al comunei sale, pentru merite deosebite.

Pentru atatea merite cate si le atribuie prin bilant, doamna Viorica Dancila s-ar putea declara si dumneaei cetatean de onoare al Guvernului. Ce ziceti? He-he!

Cand citesti bilantul, zici ca merita chiar mai mult. Rezulta de acolo ca a scazut somajul, dar nu rezulta cati specialisti pleaca in fiecare zi in alte zari si cati au plecat demult. Daca ramaneau, toti ajungeau someri, iar somajul a scazut si scade prin plecarea lor, nu prin locurile de munca descoperite de PSD.

In Anul Centenarului, veteranii primesc zero la suta majorare

Bilantul vorbeste de cresterea punctului de pensie, fara ca, iarasi, sa aminteasca de inflatie si scumpiri. In plus, bilantul scapa din vedere faptul ca, tocmai in anul Centenarului, n-a prevazut nimic, adica tot zero crestere la indemnizatie, pentru veteranii de razboi, pentru cei stramutati in anii razboiului, cei trimisi in lagare sau supravietuitori din "trenul mortii".

Una peste alta, asa cum spuneam la inceput, intregul bilant este un joc de cifre imposibil de controlat, pentru ca noi sa-l credem pe cuvant pe cel care afirma ca a cheltuit mult, dar nu poate spune concret ce a obtinut.

Mi se pare semnificativa o afirmatie a doamnei cu privire la invatamant: "In ce priveste infrastructura de educatie: 145 de unitati de invatamant modernizate, 45 de crese si gradinite construite de la zero".

Intrebarea nu este cate unitati a modernizat si cate a construit de la zero. Intrebarea as pune-o altfel: unde mai functioneaza unitati de invatamant fara autorizatie de functionare, care sunt ele si de ce nu sunt autorizate? Este vina directorilor de scoli? A primariilor? A inspectoratelor? A Guvernului? A premierului personal?

Opinia mea este ca toti ar putea avea o particica de vina, dar iata ca dna prim-ministru se declara multumita cand o buna parte dintre scoli fuctioneaza neautorizate si cand, doar sub guvernarea dumneaei, doua dintre ele au ars.

Esecurile guvernarii nu exista

Dar nu acestea i se par dnei prim-ministru esecurile guvernarii sale, nu faptul ca au ars doua scoli si mai pot arde multe nefiind autorizate, nu faptul ca spitalele sunt inca insalubre, ca in subsolurile blocurilor - inclusiv in Capitala - misuna sobolanii, iar in bucatarii colcaie gandacii, nu faptul ca marile investitii au ramas la zero, nici indatorarea tarii, inflatia sau chiar trambitata cresterea economica, aflata in declin vizibil.

In ciuda lor, dna Dancila declara luni la un post TV ca principalul esec al guvernarii sale nu este altul decat "faptul ca nu am reusit sa aduc consens in societatea romaneasca".

Nu stiu daca dna Dancila nu intelege sau se face ca n-a inteles: consensul sau ne-consensul nu sunt chestiuni de bilant. Bilant inseamna a pune fata in fata ceea ce avea in program cu ceea ce a facut.

Bilantul este o balanta, iar daca in taler nu le pui decat pe cele convenabile si le lasi deoparte pe cele incomode, acela nu mai este bilant. Este numai lauda de sine. Si asta a facut doamna Vasilica-Viorica. Numai asta.

Adica exact ce facea si Ceausescu.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Viorica Dancila bilant de guvernare, #Viorica Dancila bilant sase luni, #sase luni de guvernare, #veterani de razboi, #majorare salarii, #majorare pensii , #premier
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
S
Stan
rank 1
Gand la gand cu bucurie Dom' Isaila! Ma refer la titlu!