Desecretizarea protocoalelor SRI: Ce urmareste, de fapt, majoritatea PSD-ALDE?

Luni, 19 Martie 2018, ora 15:24
18311 citiri
Desecretizarea protocoalelor SRI: Ce urmareste, de fapt, majoritatea PSD-ALDE?
Foto: Arhiva PSD

Protocoalele incheiate de SRI cu diverse institutii au fost trimise in urma cu mai multe luni comisiei parlamentare de control si pana acum nu a semnalat nimeni vreo ilegalitate, scopul real urmarit de PSD-ALDE prin solicitarea desecretizarii fiind acela de a distrage atentia publicului de la agenda reala sau chiar prelungirea unor procese pana la prescrierea faptelor, sustin deputati ai Opozitiei.

Desecretizarea protocoalelor SRI este subiectul cu care majoritatea PSD-ALDE face agenda publica in ultimele zile, fiind implicate, rand pe rand, diverse institutii ale statului, printre care Administratia Prezidentiala, Guvernul si Ministerul Justitiei.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca a avut chiar "astazi" o discutie cu premierul Viorica Dancila pe acest subiect.

"Eu sustin fara rezerve si apelul public. Mai mult de un apel public doamna Dancila nu poate face. Sustin apelul public al premierului", a insistat liderul PSD.

Deputatii Lucian Stanciu Viziteu (USR) si Cezar Preda (PNL) reamintesc ca protocoalele respective au fost citite, analizate si verificate de membrii comisiei parlamentare de control SRI, care pana in acest moment nu au gasit nimic in neregula, altfel s-ar fi exprimat public.

"Le-am citit toti, ne-am uitat peste ele. Pe scurt, asa cum Guvernul da norme de aplicare a legii, asa s-au facut niste norme prin care sa se aplice cumulul mare de legi care le guverneaza (institutiile semnatare - n.red.). Este o formalitate, nu este nimic senzational, sunt chestii pur tehnice, care nu adauga la lege", a explicat pentru Ziare.com deputatul Lucian Stanciu Viziteu, precizand ca protocoalele au fost secretizate de institutiile semnatare in baza legii 182/2002.

Guvernul, acuzat ca submineaza Parlamentul

Intrebat daca parlamentarii PSD-ALDE au semnalat ceva in neregula dupa analizarea documentelor primite de la SRI, deputatul USR a raspuns: "Nu cred, adica din ce stiu eu nu, pentru ca, altfel, era datoria lor sa se adreseze procurorilor".

"Daca vezi ceva ilegal, esti obligat prin lege sa te duci sa semnalezi, altfel ar insemna tainuire si incalcarea legii. Colegii nostri nu ne-au spus despre asa ceva", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste pozitiile exprimate de premierul Dancila si ministrul Toader, care au cerut la unison desecretizarea respectivelor protocoale, Lucian Stanciu Viziteu spune ca, pe de o parte, Guvernul submineaza autoritatea comisiei parlamentare de control, fara a sti despre ce este vorba in documentele pe care le contesta, pe de alta parte, motivele invocate nu stau in picioare.

"Este o coordonare mediatica intre cei trei - dl Claudiu Manda, ministrul Justitiei si premierul Dancila. Este o coordonare la nivel de partid politic. Li s-a zis: 'Spuneti asta, pe rand, fiecare'. Niciunul dintre cei din Guvern nu are habar despre ce e vorba acolo, ma refer la premier si la ministrul Justitiei, si eu consider ca, prin ceea ce fac, ei submineaza ideea de control civil asupra SRI.

Daca se continua asa, pe de o parte, se submineaza autoritatea comisiei parlamentare de control, astfel incat la orice viitoare discutie se va trece peste comisie, ceea ce nu este corect, nu e constitutional, pentru ca asta e toata ideea cu controlul parlamentar. Iar, pe de alta parte, o sa inceapa discutia si sa desecretizam protocoalele SIE, daca or fi avand, sau ale altor institutii ca poate e ceva ilegal acolo.

Daca sunt 9 parlamentari in comisie care le au la indemana, le pot citi, le pot analiza, atunci sa vina ei sa spuna asta, nu Guvernul, care nu stie", a comentat deputatul USR.

Care sunt motivele?

Legat de motivele invocate de premierul Dancila si neprezentate public de ministrul Toader, Lucian Stanciu Viziteu subliniaza ca "legea spune ca desecretizarea trebuie sa fie bine motivata".

"Un motiv real nu exista (....) Motivatia premierului este derizorie. Potrivit legii, daca cineva are suspiciuni rezonabile, se poate adresa contenciosului administrativ si un judecator va primi protocolul si il va judeca. Judecatorul e cel care decide daca in final ceva e ilegal sau nu (...).

Doamna Dancila acuza ca ar fi ceva ilegal. Art. 20 din lege spune ca orice persoana fizica sau juridica poate sa conteste clasificarea unei informatii si contestatia se va solutiona in contencios administrativ. Eu sunt sigur ca s-a facut asa ceva, iar solutia ar fi ca nu s-au declasificat. Daca s-ar fi observat ceva ilegal in acele protocoale, s-ar fi dispus declasificarea, pentru ca intra sub incidenta articolului care spune ca se interzice sa se clasifice ce se face cu incalcarea legii. Cu siguranta unii inculpati au cerut asta in procesul lor", a argumentat deputatul USR.

Luptatorii impotriva statului paralel care vor sa isi amane procesele

Intrebat ce crede ca se urmareste prin insistenta promovarii acestui subiect in spatiul public, Lucian Stanciu Viziteu spune ca doua ar fi scopurile majoritatii parlamentare PSD-ALDE.

"In primul rand, ei vor sa se erijeze in luptatori impotriva statului paralel, cand tocmai ei sunt... Vor sa arate publicului ca ei se bat cu acest 'monstru', aceasta creatie fictionala. Statul paralel este pur si simplu sperietoarea cu care tin populatia intr-o stare de tensiune si cu care deviaza atentia de la ce conteaza cu adevarat - faptul ca oamenii nu au drumuri, spitale, scoli - la un inamic fictiv.

Al doilea motiv tine de faptul ca ei au in spate un partid plin de corupti. Ei incearca prin orice tertip sa reuseasca sa anuleze probe in instanta sau macar sa isi amane pronuntarea sentintelor. Desecretizand aceste protocoale, avocatii lor vor incepe imediat sa invoce tot felul de exceptii in procese: 'Vedeti articolul asta? Pare ilegal, ia pronuntati-va!'. Si se mai amana procesul, iar unii pot scapa prin prescriptia faptelor", a mai declarat deputatul USR.

Intrebat daca este de parere ca acest subiect ar trebui discutat in sedinta CSAT convocata de presedintele Iohannis pentru marti, 20 martie, Lucian Stanciu Viziteu a raspuns: "probabil".

"Eu am facut inca de acum trei luni o cerere catre CSAT si am rugat sa se pronunte cu privire la existenta unui 'stat paralel'", a mai punctat acesta.

Cezar Preda (PNL): Este foarte grav ca se foloseste Guvernul Romaniei pentru rezolvarea unor probleme penale ale liderilor PSD

La randul sau, deputatul PNL Cezar Preda a confirmat ca toate protocoalele SRI au fost analizate de membrii comisiei de control.

"Au fost trimise la comisie absolut toate protocoalele - 64 mi se pare. Lipsea unul singur, intre ANI si SRI, si mi se pare ca si acela a fost trimis (...) Le-am vazut, le-am studiat si cu asta basta", a declarat Cezar Preda pentru Ziare.com.

Intrebat ce crede ca urmareste majoritatea parlamentara prin reluarea cu insistenta a acestui subiect, Cezar Preda a raspuns: "E clar ca agenda publica este confiscata de problemele pe care le au politicienii si liderii PSD".

"Ceea ce e grav este ca se foloseste Guvernul Romaniei pentru rezolvarea acestor probleme. E foarte grav ca Romania e condusa in asa fel incat oamenii cu probleme penale de la varful politicii sa si le rezolve.

Desecretizarea protocoalelor nu va rezolva absolut nimic si nu va schimba absolut nimic. In primul rand ca aceste protocoale nu puteau sa contina vreo ilegalitate. Niciun responsabil de autoritate nu putea semna un protocol care nu avea acoperire legala. Daca erau oportune sau nu? Acest lucru a fost validat de CSAT, in sensul ca s-au stabilit directiile prioritare pentru securitatea Romaniei, privind SRI, coruptie, evaziune fiscala, lucruri pe care presedintele Traian Basescu le-a recunoscut. Partea tehnica nu a revenit CSAT.

Protocoalele au fost primite la Comisia SRI, iar dl Hellvig le-a si denuntat pe toate, deci ele nu mai exista.

Eu nu vad aici decat o incercare de a abate atentia in spatiul public. Nicio desecretizare nu va aduce nimic nou, decat ca dl Dragnea si dl Tariceanu vor sa tina atentia publicului pe protocoale, nu pe turnatoriile care apar in fiecare seara intre domniile lor - Dragnea vs Ponta, Ponta vs Dragnea, intervin si alti actori, dl Vanghelie, dl Ghita etc. Ei faceau si desfaceau in spatii private, in intalniri informale", ne-a declarat Cezar Preda.

Deputatul liberal l-a criticat pe noul presedinte al Comisiei de Control SRI, spunand ca, de cand a devenit Claudiu Manda (PSD) presedinte al comisiei, ea se ocupa "numai cu audieri".

"Nu ne facem treaba, nu ne ducem sa vizitam sectii ale SRI, sa luam datele de care avem nevoie, pentru ca serviciul sa functioneze in baza legilor existente la capacitate maxima. Comanda politica este ca noi sa ne ocupam de audieri (...). Eu cred ca ar fi cazul sa intram intr-o normalitate", a mai subliniat Cezar Preda.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#protocoale SRI DNA desecretizare , #premier
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Este limpede ce vor ! Fura toti ... si scapa cu toate mijloacele !