Doamna Viorica, prea mica pentru un conflict atat de mare

Luni, 25 Martie 2019, ora 17:07
6958 citiri
Doamna Viorica, prea mica pentru un conflict atat de mare
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Netezimea scoartei si sfetnici rai au determinat-o pe Dancila sa calce iar in strachini. Ceea ce nu ne scuteste de datoria de a evalua just o complicata problema de politica externa.

E vorba de relatiile Romaniei cu SUA, UE si Israelul.

In acest context ar fi fost miraculos ca, la Washington, Liviu Dragnea sa nu incerce sa se dea mare, prin teleghidata V.V. Dancila. Si sa nu-si testeze proverbiala smecherie de pesedist de cartier in fata membrilor organizatiei americane AIPAC, de lobby pro-israelian.

Caci insi ca Dragnea nu stiu multe, dar sunt dintotdeauna siguri ca evreii ar conduce lumea. Si ca deci trebuie curtati, ca sa ne ofere si noua o felie din marele tort.

Nu e greu de ghicit despre ce tort e vorba. E vorba despre reinsertia in peisajul diplomatic global si evitarea izolarii prin prietenia cu Trump. Care, vadit, tine la israelieni.

Caci presedintele SUA nu s-a rezumat sa-si mute ambasada la Ierusalim, in raspar cu ONU si cu ceea ce se percepe a fi "dreptul international". Unul, a carui respectare ad literam n-a furnizat din pacate pacea, in ultimii 70 de ani, ci, dimpotriva, a incurajat proiectul extremist al distrugerii Israelului, evocat la tot pasul de Iran.

Or, spre spaima ayatolahilor, a lumii islamice, a tuturor antisemitilor, in frunte cu cei de stanga, ca si a elitei conducand UE, Trump s-a pronuntat mai nou si pentru recunoasterea suveranitatii israeliene asupra anexatei parti a podisului Golan. E vorba de acele inaltimi strategice de la frontiera siro-israeliana smulse de israelieni in razboiul lor de aparare, din iunie 1967, sirienilor, dupa numeroase atacuri arabe lansate din sudul Siriei asupra populatiei civile evreiesti din nordul Tarii Sfinte.

Esentiala pentru PSD este iesirea, cu ajutor american, din izolarea internationala

Altele conteaza insa pentru un regim populist, cu tendinte restaurationiste, neoceausiste, pe cale de a fi izolat in Vest din cauza reflexelor lui totalitare.

Esentiala pentru PSD este iesirea, cu ajutor american, din izolarea internationala catre care, inexorabil, se indreapta cleptocratia dragniota.

Ca, in acest scop, Dragnea a mizat, in ciuda mult probatei ei inadecvari intelectuale, pe Dancila, e parte integranta din mizeria si tragedia Romaniei contemporane. Care, prin forta lucrurilor, este antimeritocratica. Si continua deci sa fie condusa de cleptocrati, prin penali si marionete, vai, analfabete, prea putin capabile sa vorbeasca propria limba, necum graiuri straine. Sau limba diplomatiei.

Astfel, tara s-a trezit cu o politica externa facuta pe genunchi de neaveniti.

De aici si gafele in serie care au determinat-o pe sefa nominala a Guvernului sa declare intre altele, intr-o prima faza, ca, "dupa finalizarea analizei de catre actorii implicati" ea, ca "prim-ministru si guvernul" ei vor "muta ambasada romana la Ierusalim". Pentru ca doar cateva ore mai tarziu sa retracteze si sa sugereze ca n-ar fi fost vorba de ea ca prim-ministru si de Guvernul pe care il conduce, ori de Ierusalim, capitala Israelului, ci (doar) de "o opinie personala".

Dar ineptia unui premier iresponsabil, prea mic pentru un conflict atat de mare, care n-ar sti sa explice de cat timp va mai avea nevoie propriul sau ministru de Externe spre "a analiza" chestiunea, de vreme ce Melescanu mediteaza asupra ei interminabil, nu reprezinta decat un aspect minor al chestiunii.

Serioasa e si inadecvarea lui Iohannis. Care, prost sfatuit si el, a raspuns, previzibil, fara sa reflecteze suficient la complexitatea unui litigiu diplomatic cu impact major asupra aliantelor Romaniei.

Daca ar fi meditat indeajuns, ar fi inteles ca nu e suficienta reiterarea unui punct de vedere incremenit in proiect, ca al UE. Care, departe de a aduce pacea in ultimele sapte decenii, a alungat-o.

Seful statului roman ar mai fi priceput, de asemenea, ca si-ar fi facut atat siesi, cat si romanilor un bine sa insoteasca legitima dezavuare a premierului (care, constitutional, n-ar fi avut dreptul sa deschida gura fara acceptul presedintelui) daca, certand-o pe Dancila, ar fi admis si legitimele aspiratii israeliene. Daca, in speta, ar fi manifestat o minima intelegere realpolitica pentru dorinta fireasca a statului evreu de a-si vedea recunoscut in lume dreptul de a-si fixa capitala unde vrea.

Si cu atat mai mult acolo unde i-au plasat-o inaintasul mesianic, David, si Biblia iudeo-crestina, cu milenii in urma.

Dar si Iohannis are nevoie de un ragaz interminabil spre a termina, "aproape", a-si "evalua" optiunile. La toate aceste neajunsuri se adauga grabita, dar eronata retorica a unor formatori de opinie. Care confunda rolul si piesa cu actorii. Si viceversa.

Si care, sugestionati de propaganda putinista, incurca situatii incomparabile. Astfel, analogia Crimeii cu Podisul Golan sau cu Ierusalimul rasaritean schioapata rau. Fiindca ucrainenii n-au atacat niciodata Rusia din peninsula, asa ca sirienii Israelul de pe Inaltimile Golan. Sau iordanienii din estul ocupat al Orasului Sfant, in iunie '67.

Cand un rege iordanian inept si lacom de victorii facile a ordonat legiunii sale arabe sa ignore avertismentele israeliene si sa deschida focul de aici asupra populatiei evreiesti, pierzand in cele din urma controlul asupra Ierusalimului rasaritean.

In fine, manati si minati de propriul antisemitism, frecvent inconstient, unii observatori se intreaba ce-ar castiga oare Romania de pe urma mutarii ambasadei. Halucinant. Ca si cum n-ar mai conta nici morala, nici traditiile iudeo-crestine si nici situarea de partea justa a istoriei, dupa un trecut al compromisurilor putrede in politica externa.

UE s-a inselat in diplomatie nu o data

Si ca si cum ameliorarea relatiilor cu un actor regional si global cheie, care, dincolo de raporturile sale bune cu superputerea si cu varii tari arabe, dispune de una dintre cele mai dinamice economii, tehnologii si forte armate din lume, ar fi de colo.

Sa insemne toate acestea ca trebuie bruscata Comunitatea Europeana, denuntata politica UE si revocate relatiile bune cu palestinienii? Defel.

Implica doar ca UE s-a inselat in diplomatie nu o data. Inclusiv si mai ales in chinuitele raporturi transatlantice. Si mai inseamna ca Romania are dreptul la initiative si politici externe proprii, stiind ca, ori de cate ori n-a mizat mecanic pe cele comode, imorale, prostesti, impaciuitoriste, lase ori antisemite a avut sansa de a profita.

Petre M.Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dancila ambasada Israel Iohannis , #premier