Guvernul pregateste la Bruxelles preluarea presedintiei UE. Dancila, intrebata de statul de drept si pierderea majoritatii de catre PSD

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 15:46
9666 citiri
Guvernul pregateste la Bruxelles preluarea presedintiei UE. Dancila, intrebata de statul de drept si pierderea majoritatii de catre PSD
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

Premierul Viorica Dancila si numerosi ministri si membri ai Guvernului au avut miercuri intalniri la Bruxelles, pentru a discuta prioritatile din timpul mandatului Romaniei la presedintia rotativa a Consiliului European, de la 1 ianuarie 2019.

A fost cea de-a doua zi a vizitei si a culminat cu o conferinta comuna sustinuta de Viorica Dancila, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si comisarul european Corina Cretu.

Juncker a spus ca Guvernul este pregatit sa asigure presedintia, insa a subliniat ca exista in continuare divergente in ce priveste respectarea statului de drept.

Chiar daca declaratiile au fost calde si prietenoase, intrebarile jurnalistilor au fost directe si au punctat scandalurile din Romania, atacurile asupra Justitiei, dar si faptul ca, in timp ce Guvernul Romaniei pregateste la Bruxelles preluarea presedintiei, la Bucuresti a fost circ in Parlament, coalitia pierde majoritatea si Executivul risca o motiune de cenzura.

A fost pus sub semnul intrebarii si daca Parlamentul European va avea incredere in votul Consiliului cat timp e condus de Romania, avand in vedere rezolutia votata la inceputul lunii noiembrie.

Din delegatia romana a facut parte si secretarul general al Guvernului, Toni Grebla. Nu a fost insa prezent consilierul Darius Valcov, cel care duminica seara, inainte de aceste intalniri importante, a acuzat partenerii Romaniei ca saboteaza tara si ca din cauza lor nu avem autostrazi, iar despre liderii europeni a sustinut ca au, de asemenea, interese sa lase Romania in esalonul doi al UE.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente si declaratii de la Bruxelles:

15:42 - Sesiunea de intrebari:

In Romania se discuta de o contestare a MCV la CJUE. Ati avut vreo discutie pe aceasta tema? Mai vedeti vreun termen de timp pentru ridicarea MCV in timpul mandatului acestei Comisii?

Juncker: Intentia mea e ca Romania sa devina membru al spatiului Schengen. Am atras atentia sa se lucreze la punctele slabe. Nu as vrea sa-mi inchei mandatul inainte ca Romania sa devina membra a Schengen, dar mai sunt eforturi de facut.

Ati spus ca Romania e pregatita. In ce fel credeti ca poate contribui Romania la rezolvarea dosarelor grele?

Juncker: As vrea ca Romania sa aduca bunul simt romanesc in procesul european. In legatura cu Brexit-ul, nu stim care va fi decizia Parlamentului britanic, votul va fi pe 11 decembrie. Azi CE si-a trimis acordul la Consiliu. Dupa ce va avea loc votul si dupa retragerea Regatului Unit va fi sarcina noastra, a CE si a Presedintiei romane, sa decidem asupra pasilor urmatori.

S-au ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu statul de drept si sistemul juidicar din Romania. Credeti ca PE va avea incredere sau va avea semne de intrebare ca Romania nu e cea mai potrivita?

Dancila: Statul de drept e respectat si se fac toate eforturile. Nu as vrea sa punem pe acelasi palier Polonia, Ungaria, Romania. Avand in vedere faptul ca spunem si avem convingerea ca e respectat statul de drept nu vad vreo legatura cu exercitarea presedintiei romane. Romania isi doreste o presedintie de succes.

Corina Cretu (intrebata de legatura dintre statul de drept si coruptie): Saptamana trecuta am prezentat politica de coeziune, am ajuns la o rata de eroare de 3% de la 5,5% cat era cand am ajuns comisar. Doar 0,4% au reprezentat fraude. Suspendam fondurile cand OLAF constata o frauda. Nivelul actual de frauda e de 0,4% dintr-un total de miliarde de euro investiti in noile tari membre.

E o situatie cumva suprarealista. In timp ce noi ne aflam aici, aflam ca la Bucuresti majoritatea guvernamentala si-a pierdut sustinerea si va fi supusa unei motiuni de cenzura. Exista riscul unei crize politice in timpul presedintiei romane?

Dancila: Coalitia nu a pierdut majoritatea.

Corina Cretu (vorebeste in engleza):

- Am vorbit de provocarile cu care ne confruntam. E foarte bine ca politica de coeziune e in centrul prioritatilor presedintiei romane.

15:30 - Vorbeste Viorica Dancila:

- Multumesc, draga Jean-Claude!

- Discutiile au fost costructive, am abordat subiecte, chiar provocari la care institutiile europene trebuie sa dea un raspuns. Am ascultat opiniile comisarilor europeni, multe dintre subiectele abordate au elemente comune si o dorinta de a gasi o rezolvare pe timpul presedintiei romane.

- Romania isi doreste o presedintie ambitioasa, dar si realista.

- Rezultatele obtinute vor fi rezultate ale tuturor institutiilor europene. Romania va fi facilitator de echilibru si consens. Trebuie sa obtinem consens pe dosare importante, Europa este divizata din acest punct de vedere.

- In cursul acestor zile in care ne-am aflat aici la Bruxelles, au avut loc discutii intre ministri si comisari europeni, astfel incat sa putem avea o trecere lina.

- Multumesc inca o data dlui presedinte, comisarilor europeni pentru abordare, dialogul constructiv, sustinerea aratata. Ne bucura ca CE considera ca suntem bine pregatiti.

15:25 - Conferinta de presa a inceput mai devreme decat fusese anuntat.

Vorbeste Jean-Claude Juncker:

- Este un eveniment deosebit, Romania tocmai a sarbatorit Centenarul si e prima presedintie romana a UE.

- Am avut un dejun de lucru care s-a tradus prin faptul ca noi toti am constatat ca Guvernul Romaniei e bine pregatit pentru presedintie. La 1 ianuarie, Romania implineste 12 ani in UE.

- Imi amintesc cu emotie ziua in care am semnat acordul de aderare. Am avut sentimentul ca in sfarsit cele doua parti ale Europei au ajuns la o reconciliere. Fara Romania, UE nu ar fi completa. Dupa decenii de separare artificiala, azi face parte din familia europeana si e ancorata pentru totdeauna in aceasta familie.

- In timpul presedintiei romane ne va parasi Marea Britanie, va fi o data trista, dar Romania va sti sa gestioneze.

- Romania are atributii extraordinar de dificile.

- Am vazut cat de bine sunt pregatiti ministrii. Cred ca se intalnesc in foarte multe puncte programele CE cu al Guvernului.

- Mai exista divergente in ce priveste statul de drept, am discutat acest lucru.

13:55 - Iata si fotografia oficiala:

13:47 - A inceput dejunul de lucru la sediul Comisiei Europene. La final, Dancila si Juncker vor sustine declaratii.

Intre timp, va invitam sa urmariti un nou film mut postat de Guvern de la intalnirea cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretarul general al Consiliului.

In imagini se vede cum Tranholm-Mikkelsen ii explica ceva Vioricai Dancila. Acesta raspunde doar cu "Ok, ok".

13:25 - Jean Claude Juncker a primit-o pe Viorica Dancila in stilu-i caracteristic, jovial si calduros. I-a sarutat mana premierului roman, la fotografia oficiala.

12:47 - Din imaginile prezentate de Guvern observam ca din delegatia guvernamentala face parte si seful SGG, Toni Grebla.

12:40 - Guvernul a publicat imagini si detalii despre cum a decurs intalnirea cu secretarul general al ConsUE.

Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretarul general al Consiliului, le-a explicat oficialilor romani rolul pe care Presedintia romana il va avea in relatia cu institutiile europene.

"Au fost discutate, de asemenea, o serie de detalii tehnice si organizatorice si a fost evidentiat rolul grupurilor de lucru in asigurarea unui mandat de succes. Totodata, au fost abordate o serie de subiecte de actualitate de pe agenda europeana: negocierea Cadrului financiar multianual, extinderea Uniunii Europene si Brexit", arata Guvernul in comunicat.

"Prim-ministrul roman a prezentat succint stadiul avansat al pregatirilor, accentuand faptul ca Romania este deplin pregatita pentru preluarea mandatului de presedintie a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019. De asemenea, premierul roman a asigurat ca isi va asuma rolul de facilitator al consensului, in vederea asigurarii echilibrului necesar derularii in conditii optime a presedintiei romane a Consiliului", precizeaza Guvernul ca a fost interventia lui Dancila.

11:00 - A inceput intrevederea cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

10:00 - Zi plina pentru Viorica Dancila la Bruxelles. Iata programul intalnirilor (ora Romaniei):

  • 11:00 - Intrevedere cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, la sediul Consiliului European.
  • 12:45 - Intrevedere bilaterala cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la sediul Comisiei Europene
  • 13:25 - Fotografie de familie
  • 13:30 - Participare, impreuna cu delegatia guvernamentala, la dejunul de lucru cu membrii Colegiului Comisarilor, tot la sediul Comisiei Europene
  • 15:30 - Conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Dancila vrea sa-l lamureasca pe Juncker

Marti seara, Viorica Dancila s-a declarat increzatoare ca ii va lamuri pe presedintele Comisiei Europene si pe cei din Colegiul Comisarilor ca Romania este pregatita pentru presedintia UE, nu doar din punct de vedere logistic, ci si din punctul de vedere al programului de guvernare.

"In perioada de pregatire pentru preluarea Presedintiei Consiliului UE, conform practicii deja existente la nivelul statelor membre, Guvernul statului membru care urmeaza sa preia mandatul de presedintie a Consiliului efectueaza o vizita de lucru la Bruxelles in vederea participarii la aceasta reuniune a Colegiului Comisarilor.

Scopul intrevederii este de a prezenta principalele linii ale programului de prioritati in perspectiva preluarii presedintiei rotative de catre Romania la 1 ianuarie 2019, urmata de un schimb de opinii cu membrii Colegiului pe tematici europene.

Eu sunt convinsa ca in cazul reuniunii pe care o avem maine vom lamuri atat presedintele Comisiei Europene, cat si Colegiul Comisarilor ca Romania este pregatita sa preia Presedintia Consiliului UE, atat din punctul de vedere logistic, organizatoric, dar si din punctul de vedere al programului de guvernare, un program de guvernare ambitios, dar realist", a spus Dancila intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Citeste si

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dancila intalnire Juncker , #premier