Infatuatele mesaje ale doamnei Dancila

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 09:43
9085 citiri
Infatuatele mesaje ale doamnei Dancila

Nu pot vedea altfel decat tupeu si sfidare in faptul ca dna Dancila a crezut potrivit sa-si lanseze fiul, afisandu-l saptamana trecuta in loja oficiala de la Ateneul Roman, alaturi de somitatile Europei si intr-o tinuta care facea nota discordanta nu numai cu sala, dar si cu cei sapte ani din zicala.

Asta seamana leit cu o alta sfidare, cand Liviu Dragnea isi afisa anul trecut tiitoarea oficiala la congresul PSD, sa faca acolo conversatie mondena cu cele mai sclifosite doamne ale partidului, de la Dancila la Firea si de la Olguta la Carmen Dan. Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi facea greata sa vad cum se dadeau toate pe langa marea favorita a jupanului.

Sa fim intelesi, nici congresul, nici sedinta solemna de la Ateneu nu sunt spectacole de teatru sau meciuri de fotbal unde te duci cu neamurile, cu colegii sau cu vecinii. A intra intr-o incinta as zice sacra, precum cea a Atenului Roman, fara cravata si in jacheta sport, e ca si cum ai manca seminte si ai scuipa cojile pe jos in galeriile de arta.

Atat in cazul fiului de premier, cat si in cel al tiitoarei de serif, mesajul catre public mi se pare cam acelasi: noua ni se cade sa ne facem mendrele pentru ca suntem majoritari, iar voua vi se cade sa inghititi in sec, pentru ca ne-ati votat. Tandi pe mandi.

Ma uimeste faptul ca nimeni, din personalitatile de seama ale PSD, n-a simtit cum ii crapa obrazul de rusine, cand a bagat de seama cine isi face loc in preajma unor personalitati ca Juncker, Tusk si Tajani: anonimul si nonconformistul fiu al doamnei prim ministru si cei doi Adrian, condamnati pentru coruptie: Severin plus Nastase.

Intuitia imi spune ca, patronand acest aranjament, doamna Dancila confirma si la Bucuresti un mesaj pe care il tot fredoneaza la Bruxelles si Strasbourg: "N-am venit aici ca sa dau socoteala!".

Nu vreau sa plagiez pe nimeni, dar fraza imi aminteste stilul parafrazat in care a comentat ceva similar o cunoscuta editorialista: s-a suit Scrovistea-n copac. Sa pretinzi ca esti deasupra tuturor si ca nu dai socoteala nimanui este nu numai jenant, ci chiar dezgustator si nedemn pentru un social-democrat.

Tot parafrazat imi suna si un alt mesaj, parca anume transmis intregii clase a coruptilor din PSD, odata cu prezentarea spectacolului burlesc din loja oficiala de la Ateneu: contati pe mine, eu urasc coruptia, dar ii iubesc pe corupti.

Asta-i cam cu dus si intors: urasc coruptia ca sa fiu simpatica la Bruxelles, ii iubesc pe corupti ca sa fiu agreata la Bucuresti, si ca sa fie toata lumea multumita, va asigur ca, pe biroul meu, nu exista nicio ordonanta privind amnistia, intrucat nici usturoi n-am mancat, nici gura nu-mi miroase a gratiere.

Haide, doamna Viorica, ne luati de prosti? Nu zice nimeni ca o aveti pe birou, banuiala e insa ca tocmai se lucreaza in laboratoarele secrete ale Guvernului, se slefuieste noaptea ca hotii si, intr-o dimineata, va puteti pomeni cu ea pe birou cu avizul domnului Tudorel. In definitiv, asta e obiectia dvs, ca fara aviz nu se poate.

Logica spune ca, daca fara aviz nu se poate, atunci automat se poate cu aviz. Si nu vorbesc degeaba. Domnul Codrin Stefanescu, cea mai autorizata voce a domnului Dragnea, a spus textual: "vom avea amnistie si gratiere".

Catre cine sa fie oare acest mesaj? Numai catre cei care asteapta sa fie anchetati sau judecati, cei care au fost judecati, dar asteapta sa fie eliberati sau cei care au fost eliberati si asteapta sa-i faca legile tabula rasa.

In mod ciudat, dupa aparitia de la Ateneu, a sarit sa ia apararea premierului si implicit a coruptilor judecati si condamnati ministrul Culturii, Daniel Breaz.

M-as fi asteptat de la domnul Breaz, pe care rareori l-am auzit pronuntandu-se in public, sa intervina pentru recuperarea lucrarii brancusiene "Cumintenia Pamantului", pentru salvarea de la pieire a Cazinoului din Constanta si a altor lucrari de patrimoniu aflate in paragina. Sa intervina ministrul Culturii intru apararea coruptilor, la asta marturisesc ca nu ma asteptam.

Imi vine greu sa inteleg de ce tocmai detinatorul portofoliului Culturii simte nevoia sa apere prestigiul coruptilor, dar retin explicatia data de domnia sa in fata telespectatorilor: au fost invitati la eveniment "toti cei care de-a lungul timpului au contribuit ca Romania sa fie membru UE", iar Adrian Severin "face parte din istoria acestei tari".

Mi se pare pretentios spus ca au fost invitati toti cei care au contribuit ca Romania sa fie membru UE. Este evident ca au contribuit romanii insisi, nu politrucii lor. Romania a putut intra in marea familie europeana numai aplicand vointa unei mari majoritati, care a folosit toate mijloacele de expresie posibile, presa, manifestatii, societate civila, partide politice de orientare europeana, ca sa sustina optiunea europeana.

Nu fostii tovarasi Severin si Nastase, deveniti intre timp domni, ne-au tractat pe noi in lumea civilizata a Europei. Iar, daca este asa, nu inteleg deloc elogiul facut de domnul Breaz condamnatului Severin, adus la rangul de parte din istoria tarii. Sa-l punem pe Severin in aceeasi carte cu Mihai Viteazul sau cu Cuza Voda mi se pare o blasfemie.

De altfel, legatura dintre istorie si personalitatile ei a fost transata cu mult inaintea ministrului nostru al Culturii de catre ganditorul si iluministul francez Voltaire, cu urmatoarele cuvinte, rostite anume ca sa ia aminte posteritatea: "Intreg trecutul nostru apartine istoriei, dar numai o mica parte merita amintit".

Hai sa fim seriosi! Cine este acest Adrian Severin, ca sa intre in istorie? Ce galoane poarta el pe umeri, mai mult decat ocuparea unui scaun in loja oficiala de la Ateneu? A luptat la Calugareni, Razboieni sau Marasesti? Este legat numele lui de ceva monumental, pecum podul de la Cernavoda, Poarta Sarutului sau Coloana Infinitului?

Numele domnului Severin este legat doar de un matrapazlac ordinar, prin care a manjit cu noroi numele Romaniei la Bruxelles si pentru care si-a primit in justitie o pedeapsa definitiva si irevocabila.

Iar, daca Adrian Severin este un nimeni, imi permit sa intreb cine este fiul doamnei Dancila si cum este dansul altfel, decat tot un nimeni? Chiar un nimeni absolut, daca bagam de seama cum astepta cu sufletul la gura sa se instaleze mamica la Guvern, pentru ca, in aceeasi zi cu investirea ei, sa isi primeasca locul de munca intr-o institutie a statului.

Fireste, nu un loc oarecare, ci unul caldut, de consilier al conducerii Curtii de Conturi a Romaniei, pe baza unui contract de munca incheiat pe o durata deteriminata, respectiv de la 29.01.2018 pana la 01.10.2020, adica pe durata mandatului matern de premier. Mai cu ochi si cu sprancene nici nu se poate! Acest consilier, aciuit in numele mamicii sale, se pomeneste, hop, in loja oficiala.

Nu m-as opri la aceste detalii, daca as simti ca ele sifoneaza numai imaginea doamnei Viorica. Oricum imaginea domniei sale se lasa sifonata cam de cate ori deschide gura sa vorbeasca. Dar simt ca aici este in joc imaginea tarii, pe care o pateaza. Aducerea noconformistului Dancila Jr in loja oficiala si fofilarea la Ateneu a unor domni abia iesiti din puscarie nu sunt decat cireasa de pe tort a unei fraze marlaesti, cu care se infatueaza domnia sa la Strasbourg: "n-am venit aici sa dau socoteala".

Jenant sa te fudulesti in fata Europei ca nu dai acolo socoteala, cand te stie lumea toata ca la Bucuresti dai socoteala non stop si fara ezitare unuia care face pe seful, fara sa fie.

N-o fi venit pentru asta, dar un conducator care crede ca i se cuvine sa nu dea niciodata socoteala nici nu trebuie sa vina. Trebuie numai sa plece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viorica Dancila Straspourg, #Viorica Dancila Bruxelles, #Viorica Dancila fiul Ateneul Roman, #Ateneul Roman festivitate , #premier