Viorica Dancila, chemata la Parlament sa dea explicatii: Opozitia a lansat acuzatii dure, premierul s-a laudat cu realizarile (Video)

Marti, 03 Aprilie 2018, ora 17:15
6865 citiri
Viorica Dancila, chemata la Parlament sa dea explicatii: Opozitia a lansat acuzatii dure, premierul s-a laudat cu realizarile (Video)
Foto: captura video Privesc.eu

Premierul Viorica Dancila a venit, marti, de la ora 16:00, in Parlament, pentru a da explicatii cu privire la derapajele din economie, scumpirile din piata, marirea salariilor si directia in care merge tara.

Dezbaterea a fost organizata in cadrul "Orei premierului", care se desfasoara in plenul Camerei Deputatilor. Desi este presedintele Camerei si a condus-o la intrarea in sala pe Viorica Dancila, Liviu Dragnea nu a asistat la sedinta de plen, care a fost condusa de Florin Iordache.

In timp ce parlamentarii Opozitiei au lansat acuzatii dure la adresa guvernarii, invocand scumpirile, lipsa investitiilor si a predictibilitatii fiscale, situatia grea din spitale sau rata scazuta a absorbtiei fondurilor europene, premierul Viorica Dancila si reprezentantii grupurilor PSD si ALDE s-au laudat cu cresterea economica record, cu cresterea puterii de cumparare in cazul bugetarilor si pensionarilor, licitatiile pentru autostrazi sau acumularile la buget.

Premierul Dancila a dat asigurari ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si a criticat "radicalizarea discursului public", precizand ca ea este in continuare deschisa la un dialog cu Opozitia.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

17:17 - Florin Iordache declara inchiderea "Orei premierului" si anunta o pauza de 10 minute.

17:11 - Premierul Dancila revine la microfon pentru a raspunde la intrebarile puse, potrivit procedurii.

"Inteleg discursul politic, dar nu am sa inteleg niciodata negarea realitatii", a spus Dancila, prezentand alte date statistice, care contrazic cifrele mentionate anterior de liberali si USR-isti.

"Puterea de cumparare din Romania a crescut in 2017 cu 12,7% in cazul salariilor si cu 10,3% la pensia medie. Sunt cele mai mari cresteri de cumparare in cadrul UE", a sustinut Viorica Dancila.

Premierul continua prezentand, printre altele, stadiile licitatiilor pentru autostrazi.

"Pilonul II de pensii va exista in continuare, iar de anul viitor vom propune un pachet astfel incat nicio pensie nu va scadea pentru contributiile la pensie", a mai sustinut, printre altele Dancila.

Premierul Dancila a mai sustinut ca este in continuare deschisa la un dialog cu Opozitia.

17:09: Raluca Turcan are drept la replica, pentru ca i s-a mentionat numele.

- Am citat din cifrele INS. Va provoc la cateva intrebari: Stiti cat costa azi o paine? Ouale? Un litru de ulei? Un kilogram de carne?

Deputatul prezinta un bon de cumparare: "In timpul guvernului Grindeanu costa 48de lei, in timpul guvernului Tudose 65 de lei, azi 86 de lei".

"Daca au fost performanti, de ce ati schimbat guvernele Grindeanu si Tudose?", il intreaba Turcan pe Liviu Dragnea, cu toate ca liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor lipseste de la sedinta de plen.

17:07 - UDMR si deputatii minoritatilor nu au vorbitori.

17:05 - Eugen Tomac (PMP):

- Grupul nostru politic a decis in aceasta saptamana importanta, in care trebuie sa fim mai smeriti, sa ne gandim la cei care au probleme mai mari. In urma cu doua zile al fost prezenti la Fantana Alba, unde in 1941 aproape 3.000 de romani au fost omorati, propun un moment de reculegere.

Toata lumea se ridica in picioare.

16:59 - Varujan Vosganian (ALDE):

- Militam pentru investitii, speram ca ele sa fie mai consistente si programele regionale, in special pentru dezvoltarea Moldovei, sa fie aplicate temeinic si cu perioade clare.

- Regretam ca pentru multi romani tara noastra e un spatiu al deznadejdii si aleg sa plece, sa nu se mai intoarca.

- Nu poti sa vii sa spui ca in ianuarie salariile au scazut fata de decembrie, cand trebuie sa stii ca in fiecare an se intampla asta, pentru ca in decembrie sunt prime, bonusuri etc.

- In 2017 am avut peste 100.000 de locuri de munca.

16:54 - Cosette Chichirau (USR):

- Bugetul e scapat de sub control, dupa 3 luni.

- Inflatia a ajuns la 5%, multe salarii au scazut.

- Ratele pe care le romanii le platesc pentru imprumuturi au crescut, dobanzile reflecta corect lipsa de responsabilitate a Guvernului.

- Totul arata realitatea trista a unei societati atomizate. Ati putea crea un stat cu adevarat social.

- Scopul taxelor nu e sa luam de la unii si sa dam la altii, ci sa realizam investitii mari, care nu pot fi facute pe cont propriu.

- Dintr-o suta de romani care mor, 47 ar fi putut fi salvati daca aplicam standardele in sanatate.

- Ati ales calea banului in mana, nu calea investitiei pentru societate. De aceea, migratia creste.

16:42 - Marius Budai (PSD) subliniaza ca discursul premierului a sintetizat foarte bine situatia economica si reaminteste cateva declararii alarmiste facute anul trecut de liberali, care, sustine el, nu s-ar fi adeverit.

Social-democratul le mai reaminteste liberalilor ca au taiat salariile si pensiile in 2010, si subliniaza ca in mandatul PSD salariile si pensiile sa maresc.

Deputatul continua prezentand diverse date oferite de Eurostat care arata cat de bine merge economia sub actuala guvernare.

16:38 - Robert Sighiartau (PNL), lanseaza acuzatii: "Prezentul a fost izgonit din agenda guvernarii. Am ascultat cu speranta ca nu veti mai recita din carticica rosie pe care v-a pus-o la dispozitie marele conducator. Ati ratat intalnirea cu romanii, ati fost perfect paralela cu dramele generate de scumpiri, cu situatia din evul mediu din spitale, cu ingroparea marilor proiecte din infrstructura. Ati fost paralela cu daunele provocate de aberatiile fiscale, l-ati numit pe Misa in fruntea ANAF. Sunteti pe o linie paralela cu fondurile europene".

"Rabdarea multora dintre cei care ne urmaresc a ajuns la capat. Sunteti in slujba unor politicieni fara frica de Dumnezeu, sunteti simplul lor executant", a mai spus liberalul.

16:37 - Incep dezbaterile. PSD are la dispozitie 15 minute, celelalte partide cate 5, iar neafiliatii doar la 2 minute.

16:21 - Ia cuvantul premierul Dancila, care multumeste pentru faptul ca i s-a dat posibilitatea sa vorbeasca despre cresterea economica record inregistrata sub guvernarea PSD.

Viorica Dancila citeste de pe foi mai multe date statistice. "Conform INS, in ansamblul economiei nationale, banii uitilizati pentru consum si investitii 105,8 mld lei", spune premierul.

Alte declaratii:

- In 2017 s-a alocat 2% din PIB pentru Aparare. 6,9 mld lei au fost cheltuite pentru Sanatate si educatie, 11,3 mld lei au reprezentat acumulare de capital.

- S-au colectat venituri bugetare din crestere economica 27,9 mld lei, circa 30%.

- S-a reusit reducerea cheltuielilor cu bunurile ei serviciile, in premiera. Am reorientat cresterea economica pentru imbunatatirea nivelului de trai.

- Prin masurile aplicate in 2017 am reusit cu adevarat sa demonstram ca noul nostru model de bunastare este viabil si pe deplin realist.

- Salariul brut a crescut cu 14,8%. Majorarile efective sunt apropiate de prevederile legale: 30,2% in sanatate si educatie.

- Pensia minima de asigurari sociale s-a majorat in 2017, ajungand la 1.069 de lei pe luna.

- Inflatia a fost de numai 1,34%, majorarile de salarii si pensii s-a reflectat in totalitate in cresterea puterii de cumparare.

Premierul continua enumerand masuri luate de guvernele PSD-ALDE precendente, in 2017.

"As putea sa vorbesc o ora sau doua. Esential este sa intelegem ce s-a facut pentru oameni. Sa renuntam la discursul politic, sa ne gandim la ce facem bine. Este nevoie de mai multa responsabilitate atunci cand aceste mesaje sunt exportate in afara tarii. Cui folosesc? Romanilor? in niciun caz. Niciodata pana acum nu s-a ajuns la o asemenea radicalizare a discursului public. Cresterea economica din 2017 si modul responsabil in care PSD a folosit-o au demostrat capacitatea PSD-ALDE de a realiza o buna guvernare, scenariile alarmante nu s-au dovedit", a mai spus, printre altele Viorica Dancila.

Premierul isi exprima speranta ca va reusi sa refaca dialogul politic cu Opozitia in anul centenar, pentru romanii de pretutindeni.

16:10 - Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, prezinta punctul de vedere al liberalilor, cei care au invitat-o pe Viorica Dancila sa dea explicatii privind "proiectele de interes major pentru romani".

"V-ati laudat cu cresterea salariilor, in schimb au crescut preturile. Va faceti ca munciti la guvern, cautati dusmani pentru problemele pe care dvs le generati. Deficitul bugetar e in crestere, deficitul comercial e in crestere. E haos in ce priveste subcentiile pentru fermieri, starea drumurilor e proasta.

Companiile private sunt in stare grava, cele de stat sunt capusate", a spus, printre altele Raluca Turcan.

Deputatul PNL acuza ca PSD isi angajeaza rudele, in timp ce tot mai multi romani pleaca din tara. Ea vorbeste, de asemenea, despre intelegerile "oculte" care afecteaza bugetul de stat.

"Ceea ce trebuia sa fie o majorare de salarii, a fost per ansamblu o scadere, conform ifrelor INS. Bugetarii au ramas cu foarte putin, angajatii din mediul privat in proportie de 40% au pierdut la bugetul lor personal.

S-au pierdut 60.000 de locuri de munca, a crescut la 350.000 numarul celor cu venituri sub salariul mediu pe economie", a mai spus Turcan.

"Preturile au crescut. Astazi inflatia e de 4,72, de 50 de ori mai mare. Va solicitam sa spuneti cu sinceritate daca exista vreun roman nu va cumpara mai putin de Paste cu aceeasi suma ca anul trecut. Majorarile de preturi la alimente, gaze, curent nu se vor opri aici", a mai sustinut liderul deputatilor liberali.

Raluca Turcan a sustinut ca "faradelegea dicteaza in Romania", iar Dragnea si PSD au pus gand rau romanilor, cu obsesia de a confisca banii din pilonul II de pensie, in pofida asigurarilor pe care ministrul Muncii le-a dat ca pensiile nu vor scadea. "Demiteti-o pe Lia Olguta Vasilescu ca i-a pacalit pe romani!", a cerut Turcan.

"Daca aveti bani de crestere economica, de ce le luati bani primariilor si CJ? Se intampla la Sibiu, dar si la Videle s-au luat bani din bugetul local", a intrebat aceasta retoric, cerandu-i premierului sa dea bani autoritatilor locale.

Deputatul PNL a criticat rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene.

"Va rugam sa raspundeti:

Aveti bani de la 1 aprilie sa platiti salariile majorate ale profesorilor sau aveti o problema de 3 mld de euro, pe care va straduiti sa o rezolvati? Care e stocul de imunoglobulina, care e statiul achizitiilor de echipamente, care e stadiul autostrazii Sibiu -Pitesti? Ce masuri veti dispune cu privire la APIA? Ce aveti sa intreprindeti cu intarzierile la informatizarea Fiscului? Ce masuri aveti de gand sa luati pentru fondurile europene? Toate aceste probleme puteau fi subiect de comisii de ancheta, nu cele pe care le-ati facut. Va place fake-news", a mai spus Turcan

16:08 - Incepe sedinta, sub conducerea lui Florin Iordache (PSD). Este supusa la vot ordinea de zi.

16:00 - Premierul Dancila a ajuns la Parlament insotita de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si de vicepremierul Paul Stanescu.

Economia derapeaza, in ciuda cresterii record

Premierul a fost convocat de parlamentarii Opozitiei, care i-au cerut sa dea explicatii in fata alesilor.

"Am hotarat ca Partidul National Liberal sa convoace pe premierul Viorica Vasilica Dancila in cadrul procedurii 'Ora Guvernului', la Camera Deputatilor, prin intermediul grupului PNL.

Principalele teme pentru care convocam premierul Dancila sa dea seama tin de derapajele din economie, de scaderea puterii de cumparare a romanilor din cauza guvernarii PSD - ALDE, blocajul in ceea ce priveste marile proiecte de investitii in infrastructura de transport, sanatate si situatia dezastruoasa in materie de absorbtia fondurilor europene", declara liderul PNL, Ludovic Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Viorica Dancila parlament Ora Guvernului , #premier