Ludovic Orban: Viorica Dancila arunca in aer eforturile diplomatiei romanesti. DIICOT putea sa faca mai mult

Luni, 25 Martie 2019, ora 17:28
4231 citiri
Ludovic Orban: Viorica Dancila arunca in aer eforturile diplomatiei romanesti. DIICOT putea sa faca mai mult
Foto: Facebook / Partidul National Liberal

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, ca partidul sau solicita demisia premierului Viorica Dancila, in urma declaratiei privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim. Orban a apreciat ca, daca DIICOT ar fi facut cu adevarat o cercetare cu privire la contextul adoptarii si anuntarii publice a memorandumului referitor la mutarea ambasadei, poate ca o asemenea noua gafa monumentala facuta de un reprezentant al Romaniei nu s-ar mai fi facut.

"Solicitam demisia premierului Viorica Vasilica Dancila dupa noua gafa monumentala comisa in vizita particulara pe care a efectuat-o in SUA. Declaratia facuta de premier genereaza noi consecinte negative asupra relatiilor internationale ale Romaniei. De cateva luni exista o echipa care se bate pentru ca Romania sa obtina statutul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. Declaratia doamnei Dancila arunca in aer eforturile diplomatiei romanesti pentru a obtine aceasta pozitie onoranta pentru Romania", a declarat Ludovic Orban dupa sedinta Biroului Executiv al PNL.

El a mentionat reactia imediata, si anume anularea vizitei unui sef de stat ca urmare a declaratiilor Vioricai Dancila.

"La nivelul UE, cu siguranta imaginea Romaniei va fi profund afectata, pentru ca ii readuc aminte doamnei Dancila ca nu vorbeste in calitate de persoana particulara, ci in calitate de premier al tarii care detine presedintia Consiliului UE. (...) Aici nu mai e vorba de nedumeriri sau de ridicat din umeri sau de zambete condescendente la adresa multiplelor gafe facute de Dancila. Aici nu mai e vorba sa confunzi numele diferitelor capitale, de pocirea numelor premierilor din tari cu care ai relatii bilaterale. Este vorba de o declaratie pe un subiect extrem de delicat pe care Viorica Dancila nu are nicio calitate sa faca astfel de declaratii, pentru ca, in conformitate cu Constitutia Romaniei, conducatorul politicii externe, cel care ia deciziile de politica externa este presedintele Romaniei", a mai declarat liderul PNL.

Ludovic Orban a spus ca, probabil aceasta gafa nu s-ar fi produs, daca DIICOT ar fi cercetat contextul adoptarii memorandumului privind mutarea ambasadei.

"Daca DIICOT ar fi facut cu adevarat o cercetare cu privire la contextul adoptarii si anuntarii publice a memorandumului, poate ca o asemenea noua gafa monumentala facuta de un reprezentant al Romaniei nu s-ar mai fi facut", a afirmat liderul PNL.

Procurorii DIICOT au clasat dosarul de inalta tradare, divulgare a secretului care pericliteaza securitatea nationala si de uzurpare a functiei, deschis in urma plangerii penale formulate de liderul PNL, Ludovic Orban, impotriva premierului Viorica Dancila.

In 17 mai 2018, Ludovic Orban a depus o plangere la Parchetul de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie (PICCJ) impotriva premierului Viorica Dancila si a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PNL a acuzat-o pe Dancila de inalta tradare, uzurparea functiei publice, divulgare de informatii nepublice si prezentarea cu rea-credinta de date inexacte presedintelui Romaniei in scopul ascunderii savarsirii unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, in legatura cu mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ludovic Orban a acuzat-o pe Viorica Dancila ca ar fi facut publice informatii confidentiale si i-ar fi prezentat presedintelui Klaus Iohannis informatii false in legatura cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutarii Ambasadei Romaniei in Israel.

Plangerea a fost declinata catre DIICOT, iar in 7 iunie institutia a anuntat ca a inceput urmarirea penala in rem pentru infractiunea de inalta tradare, in urma plangerii depuse de liderul PNL Ludovic Orban impotriva premierului Viorica Dancila.

Viorica Dancila a anuntat duminica la Washington mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

"De aceea, sunt incantata sa anunt astazi, in fata audientei AIPAC, ca dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional din tara mea si in deplin consens, eu, ca prim-ministru al Romaniei si Guvernul pe care il conduc, vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat Viorica Dancila in aplauzele salii.

Dancila a precizat ca sustinerea fata de Israel si de comunitatea evreiasca constituie preocuparea constanta a Guvernului.

Regele Abdullah II al Iordaniei si-a anulat vizita in Romania dupa ce premierul Viorica Dancila a anuntat ca ambasada Romaniei in Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim, conform arabnews.com.

Invitatia de a vizita Romania i-a fost adresata anul trecut suveranului iordanian de catre presedintele Klaus Iohannis, la o intalnire avuta cu ocazia participarii la Adunarea Generala ONU.

Atunci, cei doi oficiali au discutat despre oportunitatile pe care le prezinta exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, presedintele Klaus Iohannis subliniind disponibilitatea tarii noastre de a actiona in aceasta calitate pentru consolidarea relatiei dintre UE si Iordania.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Dancila ambasada Israel, #Ludovic Orban PNL , #premier