Neintelesele intrebari negative ale doamnei prim ministru Dancila

Duminica, 25 Februarie 2018, ora 18:12
7881 citiri
Neintelesele intrebari negative ale doamnei prim ministru Dancila

Intoarsa acum cateva zile de la Bruxelles, dna Viorica Dancila s-a plans ca jurnalistii strani i-au pus "numai intrebari negative" si ca s-a format o anumita "perceptie negativa" despre Romania.

Ca urmare, i-a rugat pe demnitarii comunitari sa nu mai dea crezare celor citite in presa si, ori de cate ori vor avea o nelamurire, sa o sune numai pe dumneaei personal:

"Voi incerca sa am cotact cu liderii europeni, i-am rugat sa ma sune si eu voi da toate informatiile in mod transparent si corect".

Cum asa? Doamna Viorica-Vasilica Dancila se crede singura in drept sa informeze transparent si corect despre ce se petrece in Romania, in timp ce alti oficiali romani, europarlamentarii, demnitarii Opozitiei, agentiile de presa, jurnalistii nu ofera decat stiri false si dezinformari?

Sa am pardon, dar mi-e teama ca doamna prim ministru a depasit unele limite. Nimeni, nici prim ministrul, nici altcineva nu poate pretinde ca detine adevarul absolut. Nimeni nu se poate erija in singur cunoscator al realitatilor, iar faptului ca si-a permis sa le ceara unor lideri europeni sa asculte numai opinia ei si alta nu i-as spune tupeu.

Mi-as permite sa-i propun doamnei prim ministru sa lectureze din Lenin; va gasi acolo o sintagma cat se poate de potrivita pentru conceptul cu care incearca sa-i epateze pe liderii de la Bruxelles: cine nu-i cu noi e contra noastra. Si, as mai completa eu, o sintagma nescrisa nicaieri, dar practicata foarte asiduu de urmasul aceluiasi Lenin: cine e contra noastra trebuie impuscat.

Imi vine sa fac o asemanare intre felul cum ii acuza doamna Dancila pe jurnalistii care pun intrebari negative si felul cum ii facea autisti cu alt prilej, incercand sa-i improaste cu noroi. Trebuie sa maturisesc ca despre autism stiu cate ceva, dar expresia "intrebari negative" imi este de neinteles.

N-am gasit-o in niciun dictionar de expresii, in niciun citat din operele scriitorilor nostri clasici sau contemporani, nicaieri.

Mai mult decat atat, mintea mea pricepe greu cum poate fi negativa sau pozitiva o intrebare. Un raspuns, da, poate fi pozitiv sau negativ, dar intrebarea care asteapta raspunsul, in niciun caz.

Termenul "negativ" se poate referi la anumite notiuni foarte concrete si ele sunt explicate in Dictionarul Explicativ al limbii romane, DEX. Curentul electric poate fi negativ sau pozitiv, un numar algebric poate fi negativ daca este mai mic decat zero, o imagine fotografica poate fi negativa daca nuantele de umbra-lumina sunt inversate, un personaj dintr-o piesa de teatru poate fi si el negativ, un filosof agasant poate fi negativist, raspunsul la o intrebare de tipul "da sau nu" poate fi negativ, dar intrebarea insasi, cea la care interlocutorul asteapta un raspuns, sa ma tai si n-am sa inteleg cum poate fi negativa.

Stiu ce a vrut sa spuna doamna prim ministru, ca intrebarile care o deranjeaza i se par incomode, ostile, insinuante, provocatoare, atatatoare, incitante, impertinente, obraznice, sfidatoare, agresive, instigatoare. Ele pot fi oricum, dar numai pozitive sau negative, nu.

Vor spune unii ca faptul este minor. Da, e minor pentru un oarecare, dar o personalitate de vaza, pusa sa conduca demnitarii Guvernului, ma indoiesc ca se impune asupra altora, daca nu se respecta pe ea insasi.

Fara sa ne respectam, ne putem pomeni cu un ministru vorbind de pamblica, cu altul plangandu-se ca-l doare genunchele, iar memoria imi amineste de unul care inventase mai demult triplul pleonasm "cadavrele neinsufletite ale celor decedati".

Unele din ele sunt scapari, dar in cazul doamnei Dancila nu mi se pare o simpla scapare. Dumneaei persista si revine in greseala, spunand cu aceeasi ocazie: "Ceea ce m-a suparat a fost ca toate intrebarile au fost negative. As fi vrut sa aud macar o intrebare pozitiva despre Romania (...), sa aud felicitari ca Romania are 7% crestere economica".

Scuzati, doamna prim ministru, dar felicitarile nu sunt intrebari, nici pozitive, nici negative, nici de alt fel. Sunt urari. Alta gasca in alta traista.

Si, totusi, aceasta poticneala in vorbire nu m-ar deranja prea rau, daca n-as citi un alt fragment, tot din declaratia doamnei Dancila, rostita cu ocazia aceleiasi deplasari la Bruxelles:

"...am subliniat de fiecare data ca doresc independenta Justitiei, vreau ca lupta anticoruptie sa continue, dar in acelasi timp sa fie respectate drepturile cetatenilor".

Daca doamna prim minstru nu s-ar fi poticnit in vorbire cu alte ocazii, sigur m-as fi aplecat cu multa atentie asupra celor spuse si chiar i-as da perfecta dreptate. Dar daca gandurile domniei sale denota ca uneori vorbeste fara inteles, ma intreb cine ma asigura ca intelege bine propriile afirmatii, atunci cand vorbeste despre independenta Justitiei sau despre drepturile cetatenilor?

Este o simpla intrebare retorica, la care nu stiu sa raspund. Cine stie de ce? Poate e vina mea, ca mi-am pus o intrebare negativa.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Viorica Dancila Bruxelles, #Viorica Dancila CE, #Viorica Dancila autisti, #Viorica Dancila intrebari negative , #premier