Dancila, vizita cu peripetii si in Turcia. Ce i-a zis Erdogan ca asteapta de la Romania (Foto & Video)

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 22:38
28635 citiri
Dancila, vizita cu peripetii si in Turcia. Ce i-a zis Erdogan ca asteapta de la Romania (Foto & Video)
Foto: site/Gov.ro

Viorica Dancila se afla luni intr-o vizita in Turcia, prima oprire dintr-un nou turneu international pe care il efectueaza premierul roman.

Vizita a afost anuntata in urma cu doar cateva zile de ministrul de Externe Teodor Melescanu, in timp ce agenda intalnirilor a fost facuta publica in timp ce Viorica Dancila era in drum spre Ankara. Si... a fost anuntata gresit.

Citeste o analiza despre vizita lui Dancila in Turcia: Ce cauta acolo si ce sa ne sperie

Momentul cel mai asteptat al vizitei a fost intalnirea cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Guvernul anuntase o intalnire tete-a-tete la ora 19:00, ce trebuia urmata de o declaratie comuna de presa la ora 19:45.

Programul a fost insa altul, total declalat de cel anuntat de Executivul de la Bucuresti.

Foto: site/Guverul Romaniei

Astfel, in jurul orei 20:30, abia au fost publicate primele trei imagini de la intalnirea celor doi, dintre care doua sunt identice.

Foto: Guvernul Romaniei

Aceleasi imagini au fost preluate pe contul de Twitter al partidului lui Erdogan.

Si in ce priveste imaginile transmise pe site-ul Guvernului, acestea arata momentul intalnirii celor doi, dupa care de la dineul oferit de Erdogan in cinstea premierului roman.

Dupa cum se vede si in agenda publicata pe site-ul Guvernului, intre cele doua momente ar fi trebuit sa aiba loc declaratiile comune. Insa acestea au avut loc abia dupa dineu, la ora 22:10.

Ce vrea Erdogan de la Dancila

Erdogan si-a inceput discursul multumind oficialilor prezenti, precum si "valorosilor membri ai presei". Amintim ca in primavara acestui an CEDO a condamnat Turcia pentru campania de epurare dusa impotriva jurnalistilor, dupa tentativa de lovitura de stat din vara lui 2016.

Erdogan a spus apoi ca a discutat despre economie, securitate si combaterea terorismului.

"Am discutat ce am putea face pentru a dezvolta si mai mult cooperarea noastra in viitorul apropiat. Cel mai important punct pe care il avem in relatiile stranse cu Romania este cooperarea in domeniul securitatii. Ne dorim ca cooperarea acordata pana in ziua de astazi de catre autoritatile romane impotriva organizatiilor teroriste care desfasoara activitati impotriva tarii noastre sa continue.

Nu vom uita niciodata de sprijinul care ne-a fost acordat de Romania la incercarea de lovitura de stat care a avut loc pe 15 iulie si vom lua legatura stransa cu toate autoritatile romane pentru a ne sprijini si a face pasii necesari impotriva persoanelor si institutiilor din Romania care au legaturi cu organizatia FETO (Organizatia Terorista Gulenista, asa cum e numita de auoritatile din Turcia) ", a spus Erdogan.

Clericul musulman Fethullah Gulen, care se afla in Statele Unite, este considerat de Erdogan responsabil pentru tentativa de lovitura de stat.

In ce o priveste pe Dancila, aceasta a spus ca e angajata sa continue cooperarea in domeniul securitatii, laudand contributia Turciei in criza migrantilor si aratand inca o data ca sustine aderarea acestei tari la blocul european.

"Dialogul nostru este onest si deschis, ceea ce faciliteaza o mai buna intelegere reciproca si identificarea punctelor comune. Suntem angajati sa continuam adancirea dialogului si cooperarii in acest domeniu (al securitatii - n.red.) . I-am transmis dlui presedinte Erdogan ca Romania va continua sa sustina parcursul european al Republicii Turcia. Apreciem contributia indiscutabila a Turciei la securitatea europeana. Profit de aceasta ocazie pentru a transmite cuvinte de apreciere pentru eforturile Turciei in gestionarea migratiei prin gazduirea pe teritoriul sau a unui numar mare de refugiati", a mai spus Dancila.

Ce a mai facut Dancila in Turcia

Anterior intalnirii cu Erdogan, Dancila s-a mai intalnit cu presedintele Uniunii camerelor de comert, industrie si burselor din Turcia, Rifat Hisarciklioglu, si cu Levent Gok, presedintele in exercitiul al Marii Adunari Nationale a Turciei.

Viorica Dancila, intalnire cu presedintele Uniunii camerelor de comert din Turcia, Foto: Guvernul Romaniei

Ambele comunicate transmise telegrafic de Guvern dupa intalniri lauda "cooperarea economica dinamica dintre Romania si Republica Turcia, axa prioritara a Parteneriatului strategic".

Din cel de-al doilea comunicat aflam si ca Dancila "a reiterat sustinerea constanta a Romaniei pentru parcursul european al Turciei".

Intalnirea Vioricai Dancila cu presedintele Marii Adunari Nationale a Turciei, Foto: Guvernul Romaniei

Anterior acestor intalniri, premierul roman a depus o coroana de flori la Mausoleul dedicat presedintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk. Dancila a semnat si in cartea oaspetilor, dupa ce anterior ii fusese scris un mesaj in limba engleza, despre 2018 ca an de celebrare atat a relatiilor romano-turce, cat si a Centenarului romanesc.

Foto: Guvernul Romaniei

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dancila vizita Turcia Erdogan, #Dancila declaratii comune Erdogan , #premier
Comentarii