Programul Guvernului Dancila: Descentralizarea, o prioritate. Finantari de la buget pentru apa, canalizare, drumuri si primarii

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 21:45
3746 citiri
Programul Guvernului Dancila: Descentralizarea, o prioritate. Finantari de la buget pentru apa, canalizare, drumuri si primarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Continuarea proiectului descentralizarii, dar si o serie de alte modificari legislative pentru administratia publica reprezinta o prioritate pentru viitorul Executiv, potrivit programului de guvernare al PSD pentru perioada 2018 - 2020.

"Cel care trebuie sa aiba grija de nevoile cetateanului este statul, prin toate structurile sale administrative. Statul este cel care trebuie sa creeze conditiile asigurarii nevoilor cetatenilor prin asigurarea infrastructurii de baza (apa - canalizare, scoli, spitale, drumuri, etc) la nivelul tuturor localitatilor", se arata in document.

Pentru perioada 2018 - 2020, Guvernul propune continuarea asigurarii din bugetul de stat/ fonduri nerambursabile a sumelor necesare implementarii pachetului minim de servicii publice in fiecare localitate - sanatate (dispensar medical rural, centru medical de permanenta), educatie (scoli, gradinite, crese), apa - canalizare, energie termica, electrica (iluminat public), transport, drumuri (modernizare/ reabilitare drumuri comunale, judetene, strazi, zone pietonale, poduri, pasaje, piste biciclete), salubrizare, cultura, camine culturale, culte (reabilitare lacas de cult), sport (constructie/ modernizare baze sportive pentru sport de masa si performanta), locuinte sociale, locuinte pentru tineri, locuinte de serviciu pentru specialisti, cladiri cu risc seismic.

Astfel, documentul prevede cresterea procentului de racordare la serviciile de apa de la 65,2% in 2016 la 87% pana in 2020, cresterea procentului de racordare la serviciile de canalizare de la 49,1% in 2016 la 60% pana in 2020, cresterea procentului de drumuri modernizate de la 39,4% in 2016 la 61% pana in 2020, cresterea procentului de proprietati cadastrate si inregistrate de la 40% in 2016 la 80% locuinte si 100% la terenuri agricole, precum si 100% scoli cu autorizatie de functionare pana in 2020.

Finantarea pentru realizarea obiectivelor din pachetul minim de servicii se va face, potrivit documentului, din fonduri de la bugetul de stat si fonduri nerambursabile. De asemenea, programul prevede acordarea de imprumuturi din trezorerie, cresterea cotelor defalcate din impozitul pe venit catre autoritatile locale de la 73% (in 2018) la 100% si a masei impozabile prin includerea impozitului din pensii de la 1 ianuarie 2019.

Totodata, documentul prevede asigurarea, in continuare, a unui buget minim de functionare pentru primarii si consilii judetene, sustinerea integrala de la bugetul de stat a sistemului de protectie a copilului si a persoanelor cu dizabilitati si reanalizarea standardului de cost/ elev in vederea sustinerii reale a finantarii de baza a invatamantului preuniversitar.

In Programul de guvernare sunt prevazute si modificari legislative care urmaresc delimitarea rolului si a atributiilor principale ale Guvernului precum si reglementarea expresa a categoriilor de persoane care sunt numite/ eliberate din functie de prim-ministru.

Pentru Institutia prefectului si serviciile publice deconcentrate modificarile legislative vizeaza precizarea statutului functiilor de prefect si subprefect ca fiind functii de demnitate publica, in sensul secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

Totodata, pentru administratia publica locala, Guvernul sustine cresterea calitatii procesului decizional la nivelul administratiei publice locale prin detalierea circuitului proiectelor de hotarari ale consiliului local de la momentul initierii si pana la momentul dezbaterii in cadrul sedintelor consiliului local.

De asemenea, modificarile vor viza si revizuirea cazurilor de incetare de drept a mandatelor consilierilor locali si a momentului incetarii de drept a mandatelor, completarea cazurilor de suspendare si de incetare de drept a mandatelor primarului si presedintelui consiliului judetean.

Un alt punct se refera la reanalizarea surselor de finantare ale bugetelor locale si revizuirea mecanismului de echilibrare a bugetelor locale cu sume din unele venituri ale bugetului de stat, exercitarea dreptului de proprietate publica si privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale.

Documentul mai prevede crearea Sistemului national de evidenta a ocuparii in administratia publica.

Viorica Dancila a anuntat vineri componenta viitorului Cabinet, care va fi supusa la vot luni, in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#program Dancila administratie locala , #premier