Programul Guvernului Dancila: Opt spitale regionale, unul republican, ambulante in fiecare comuna si o noua lege a sanatatii

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 22:25
5248 citiri
Programul Guvernului Dancila: Opt spitale regionale, unul republican, ambulante in fiecare comuna si o noua lege a sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul se angajeaza sa sustina o serie de investitii majore, precum constructia a 8 spitale regionale si a unui spital republican la Bucuresti, dar si dotarea fiecarei comune cu ambulante si adoptarea unei noi Legi a sanatatii cel tarziu la 31 decembrie, se arata in Programul de guvernare 2018-2020.

"Guvernul sustine ca actul medical, indiferent de nivelul si complexitatea lui, sa fie acordat doar in urma respectarii ghidurilor si protocoalelor dupa model european, pentru ca pacientul sa beneficieze de un tratament corect, cu efecte in planul vindecarii si imbunatatirii calitatii vietii", se arata in document, la capitolul Politici in domeniul sanatatii publice.

In ce priveste infrastructura de sanatate, programul prevede o serie de masuri, cum ar fi constructia cu finantare din FSDI a celor 8 spitale regionale, organizate ca centre de urgenta-excelenta, pentru toate specialitatile medicale, inclusiv cu centre de telemedicina regionale sau nationale, in functie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atat pentru diagnoza, dar si pentru o a doua opinie, costul unui spital fiind estimat la 300 milioane de euro.

Aceste spitale ar avea 1.000 paturi, 10 clinici, 1 centru de cercetare, echipamente de ultima generatie, cartier de locuinte pentru medici si personal, infrastructura de cazare pentru rudele si insotitorii pacientilor (hotel - minim 50 de locuri).

Spitalul republican din Bucuresti va fi organizat ca centru de urgenta-excelenta si cercetare, pe toate specialitatile, ar urma sa aiba peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultima generatie. Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilitati (scoala, gradinita, magazine etc) pentru cadrele medicale, dar si facilitati de cazare pentru insotitorii bolnavilor (hotel - minim 2.000 de locuri), costul estimat ar fi 1,1 miliarde euro.

In privinta reabilitarii, modernizarii sau extinderii sunt vizate cel putin 15 spitale judetene, cel putin 150 de ambulatorii de specialitate si cel putin 25 de U.P.U.

La dezvoltarea capacitatii de raspuns pentru Serviciile de Ambulanta si SMURD, prin Programul National de Dotare cu Ambulante se doreste inlocuirea treptata a parcului actual de ambulante, pe langa ambulanta care va fi atribuita fiecarei comune.

Se prevede si intarirea programelor de preventie prin introducerea obligativitatii ca orice proiect de reabilitare de scoala sa includa si reabilitarea cabinetului medical scolar sau de medicina dentara, inclusiv acoperirea deficitului de personal, aprovizionarea cu medicamente si dotarea cu aparatura medicala specifica serviciilor medicale oferite.

De asemenea, in program se prevede dezvoltarea de centre de telemedicina regionale sau nationale, in functie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atat pentru diagnostic, cat si pentru a doua opinie.

Documentul mai prevede cresterea capacitatii de screening, prin fonduri nerambursabile, pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sanatatii publice.

In Programul de guvernare se mai prevede elaborarea, finantarea, implementarea programelor profilactice pentru copii pentru toate ariile terapeutice, prin introducerea consultatiilor obligatorii pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani, prin reteaua de medicina scolara sau prin cabinetele de medicina.

Cine este Sorina Pintea, propusa la Ministerul Sanatatii. A renuntat la postul de senator pentru a conduce Spitalul din Baia Mare

La capitolul medicamente, documentul prevede un program national prin care, pentru fiecare boala, fiecare pacient va avea la dispozitie un medicament gratuit pentru afectiunea sa, dar si introducerea contractelor pentru programele nationale de tip cost - volum - rezultat (cel mai mic cost - acces egal pentru toti pacientii - plata in functie de rezultatele terapeutice si/sau imbunatatirea calitatii vietii).

De asemenea se intentioneaza elaborarea si actualizarea periodica a Catalogului National al Medicamentelor.

In domeniul sanatatii se va urmari si reglementarea prin lege si controlul suplimentelor alimentare, asigurarea pietei cu medicamentele necesare pacientului la momentul nevoii lui si dezvoltarea Companiei Unifarm, ca principala institutie cu atributii de import si distributie a medicamentelor si in vederea asigurarii continuitatii aprovizionarii si desfacerii acestora catre populatie.

Cat priveste resursa umana, se doreste infiintarea de cabinete medicale in zonele defavorizate sau in proximitatea unei zone populate de un numar semnificativ de cetateni care nu beneficiaza de acces facil la servicii medicale, 0 % impozit pe venit pentru medici incepand cu 1 ianuarie 2019, asigurarea formarii unui numar adecvat de categorii de personal medical, cu preponderenta pentru acele specialitati care inregistreaza un deficit, si reformarea rezidentiatului in ceea ce priveste admiterea, pregatirea si obtinerea calificarilor de specialist.

Un alt obiectiv propus vizeaza operationalizarea si utilizarea Dosarului Electronic al Pacientului care va cuprinde toate datele de sanatate si care va sta la baza Registrelor Nationale pentru fiecare patologie in parte.

Viorica Dancila a anuntat vineri componenta viitorului Cabinet, care va fi supusa la vot luni, in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#program Dancila spitale medicamente , #premier