PSD sustine ca Guvernul Dancila renunta la SPP: Ce spun ministrii, dar mai ales legea

Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:58
11550 citiri
PSD sustine ca Guvernul Dancila renunta la SPP: Ce spun ministrii, dar mai ales legea
Foto: captura video Privesc.eu

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a renuntat la protectia SPP, in ciuda informatiilor aparute in spatiul public. Pe de alta parte, noul ministru al Sanatatii, Sorina Pintea (foto), nici nu stia ca are dreptul la protectie din partea acestui serviciu.

Decizia ca toti ministrii Guvernului Dancila, investit luni seara, ar fi renuntat la protectia oferita de SPP a aparut, marti, pe surse, si a fost ulterior confirmata de Codrin Stefanescu, la un post de televiziune.

Secretarul general adjunct al PSD a explicat ca decizia Guvernului Dancila este fireasca pentru ca "SPP in loc sa asigure siguranta demnitarilor, se ocupa de monitorizarea si spionarea lor."

Citeste mai multe despre: Toti ministrii au renuntat la protectia SPP. Acuzatii ca ii spioneaza pe demnitari, in loc sa ii pazeasca.

Contactat ulterior de Mediafax, ministrul Justitiei, Tudorel Toader (independent, sustinut de ALDE), a declarat: "Pana in acest moment nu am renuntat la SPP. In continuare, voi proceda in acord cu ceea ce se va decide!".

Pe de alta parte, noul ministru al Sanatatii, Sorina Pintea (PSD), nici nu stia ca are dreptul la protectia SPP in calitatea sa de membru al Guvernului. Intrebata la conferinta de presa organizata cu ocazia preluarii mandatului cu ce masina a venit in aceasta dimineata la sediu si ce parere are despre renuntarea la SPP, Sorina Pintea a raspuns: "Am venit cu soferul de la minister. Dar eu stiam ca au dreptul la SPP doar membrii CSAT".

Dupa ce un jurnalist i-a atras atentia ca si ministrul Sanatatii are dreptul, Sorina Pintea a comentat: "Teoretic noi am putea cere, dar nu vad de ce as avea nevoie de SPP".

"Nu, nu mi-a spus nimeni. Chiar nu mi-a spus nimeni, am venit cu masina de la minister", a adaugat ea.

Intrebata daca nici nu si-ar dori protectia SPP, Sorina Pintea a raspuns ferm: "Nici vorba!", fara sa dea detalii in legatura cu motivele acestui refuz categoric.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost cel care a lansat atacuri dure la adresa sefului SPP, Lucian Pahontu, sustinand ca este un "personaj veninos" si ca i-ar fi influentat negativ pe fostii premieri Sorin Grindeanu si Mihai Tudose.

Ultima relatare legata de Pahontu a fost facuta de Dragnea luni seara, dupa investirea Guvernului Dancila.

Potrivit Mediafax, premierul Viorica Dancila a renuntat la serviciile SPP imediat dupa investitura, paza fiind asigurata in prezent de catre Jandarmeria Romana.

Totusi, potrivit legii 191 din 1998, SPP e singura structura legala care are dreptul si responsabilitatea de a asigura protectia demnitarilor romani si straini, precum si a familiilor acestora, pe teritoriul Romaniei. In schimb, Jandarmeria se ocupa doar cu paza cladirilor si institutiilor, nicidecum a demnitarilor.

Mai mult, membrii CSAT, printre care premierul si ministrul Justitiei, trebuie sa notifice in scris daca vor sa renunte la serviciile SPP, insa isi asuma mari riscuri.

Surse oficiale au declarat pentru Ziare.com ca pana marti, in jurul orei 16:30, conducerea serviciului nu a fost notificata oficial ca premierul Viorica Dancila sau alti membri ai Executivului ar dori sa renunte oficial la serviciile SPP.

"Legea este clara si trebuie respectata de toti romanii, indiferent de functie", au mai declarat sursele citate, care au subliniat totodata ca SPP este singura institutie recunoscuta de serviciile similare externe cu care colaboreaza, fiind totodata viceperesedinte al Asociatiei Serviciilor de Protectie a Demnitarilor.

In plus, conform surselor citate, "demnitarii care sunt dati in competenta SPP prin hotarare CSAT nu pot face obiectul protectiei unei alte institutii, chiar si din Sistemul National de Aparare Ordine Publica si Siguranta Nationala".

Pe de alta parte, chiar daca art. 19 alin. (2) din Legea 550/2004 prevede ca "la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, in situatii care nu sufera amanare, la propunerea inspectorului general, ministrul administratiei si internelor poate aproba asigurarea temporara a protectiei unor persoane, obiective, bunuri, valori si transporturi speciale", articolul respectiv vizeaza doar protectia temporara a unor persoane fizice/juridice, altele decat demnitarii romani.

Premierul si ministrii sunt demnitari, conform Ordonantei nr. 32/1998, art. 1, calitate pe care o dobandesc incepand din momentul dobandirii functiei, iar protectia demnitarilor este, conform cadrului legal in vigoare, atributul exclusiv al SPP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#guvern Dancila SPP, #Tudorel Toader SPP, #Sorina Pintea SPP , #guvern