Guvernul Dancila mai are de asteptat. Tensiuni in PSD si ALDE pe ministere si masuri, discutiile se reiau abia vineri

Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 14:51
20373 citiri
Guvernul Dancila mai are de asteptat. Tensiuni in PSD si ALDE pe ministere si masuri, discutiile se reiau abia vineri
Foto: Hepta.ro

In ciuda faptului ca au obtinut fara emotii si ce-a de-a treia desemnare de premier, desi si-au dat singuri jos doua guverne intr-un an, cei de la PSD si ALDE se pare ca nu reusesc sa treaca peste tensiunile interne si sa decida cum va arata Guvernul Viorica Dancila.

Luni la PSD era programata, incepand cu ora 16:00, sedinta Comitetului Executiv in care liderii social-democrati urmau sa decida componenta noului lor Executiv. Cu ore inainte, insa, au renuntat la acest plan, fiind clar ca nu gasesc consens.

Astfel, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat, ca discutiile pe Guvernul Dancila vor fi amanate.

"Discutiile privind componenta Guvernului se amana, nu s-a ajuns la o intelegere privind unele portofolii", a anuntat liderul PSD Tulcea dupa ce a participat, la Parlament, la o discutie cu Liviu Dragnea.

Surse citate de televiziunile de stiri sustineau chiar ca Liviu Dragnea ar fi incercat sa forteze cooptarea UDMR la guvernare, insa liderul uniunii, Kelemen Hunor, a negat aceste zvonuri.

Cu toate astea, partenerii de coalitie, cei de la ALDE, sunt clar nemultumiti de cum se desfasoara lucrurile. Si partidul condus de Calin Popescu Tariceanu avea programata o sedinta pentru ora 15:00, insa a anuntat de asemenea ca si-o amana pentru vineri.

Chiar daca cei de la ALDE se pare ca au stabilit deja ca isi pastreaza portofoliile si ministri, se pare ca nemultumirile lor sunt legate, printre altele, de infama Declaratie 600. Surse ciatate de Digi24 spun ca Tariceanu a cerut fie ca termenul de depunere al formularului sa fie extins, fie sa fie anulat cu totul.

In Guvernul Tudose ALDE a detinut urmatoarele portofolii: Externe - Teodor Melescanu, Mediu - Gratiela Gavrilescu, Energie - Toma Petcu si Relatia cu Parlamentul - Viorel Ilie.

Bursa zvonurilor pentru noul Guvern - Dancila va lucra in mare cu echipa lui Tudose, cu mici ajustari

Pana una alta, din discutiile ce s-au puratat pana acum si au ajuns in presa, se pare ca schimbarile nu vor fi foarte mari fata de cum a aratat Guvernul Tudose.

Cei inlocuiti vor fi in primul rand cei care si-au exprimat explicit sustinerea fata de fostul premier sau considerati apropiati lui si vicepremierului Marcel Ciolacu.

Discutiile privind noii membri ai Cabinetului Dancila vizeaza in principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii si pe cel al Fondurilor Europene, al carui titular, Marius Nica, a demisionat vineri, chiar daca era oricum demisionar in urma plecarii lui Tudose din fruntea Executivului.

Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Razvan Cuc, care a mai detinut aceasta functie, sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat in minister in mandatul lui Miron Mitrea.

In cazul Ministerului Fondurilor Europene, este vehiculat numele lui Eugen Teodorovici, sustinut de filiala Tulcea. Initial, acesta ar fi fost luat in calcul si pentru Finante, insa este posibil ca actualul detinator al portofoliului, Ionut Misa, sa ramana in functie.

Cu toate acestea, Teodorovici declara duminica dupa-amiaza ca inca nu i s-a propus vreo functie. Intrebat daca ar vrea sa fie ministrul Fondurilor Europene sau ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a declarat: "Acolo unde partidul considera ca are nevoie de noi, vom spune da. Orice om politic trebuie sa fie onorat sa fie intr-o pozitie publica in care sa poata sa faca pentru poporul sau lucrurile bune, eu zic ca asta e abordarea corecta a fiecarui politician".

Pentru Ministerul Culturii, detinut de Lucian Romascanu, sunt discutate mai multe variante. Exista voci din partid care sustin mentinerea acestuia in functie, insa este luata in calcul si inlocuirea lui cu Ionut Vulpescu, cel care a mai detinut acest portofoliu in Cabinetul Grindeanu.

In ceea ce priveste Ministerul Turismului, detinut de Mircea Titus Dobre, numele viitorului titular inca se discuta.

Si ministrul Dialogului Social, Gabriel Petrea, si-ar putea pierde functia, insa nici in cazul lui nu este cunoscut inca niciun posibil succesor. O situatie la fel de incerta este cea a ministrului Tineretului si Sportului, Marius Dunca.

La Ministerul Apelor, de unde ministrul Doina Pana a demisionat inainte de plecarea lui Mihai Tudose, a fost deja confirmat prin votul CEx Ioan Denes.

Dintre ministrii social-democrati vor ramane in Guvern Paul Stanescu (ministru al Dezvoltarii si vicepremier), Lucian Georgescu (ministrul Cercetarii), Carmen Dan (ministru de Interne), Olguta Vasilescu (ministrul Muncii), Mihai Fifor (ministrul Apararii), Petre Daea (ministrul Agriculturii), Tudorel Toader (ministrul Justitiei), Victor Negrescu (ministru pentru Afaceri Europene), Andreea Pastarnac (ministru pentru Romanii de pretutindeni), Gheorghe Simon (ministrul Economiei), Ilan Laufer (ministru pentru Mediul de Afaceri), Lucian Sova (ministrul Comunicatiilor).

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#CEx PSD luni, #Viorica Dancila propunere PSD premier , #premier