Viorica Dancila, culanta cu propriile gafe si necrutatoare cu ale altora

Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 13:30
13096 citiri
Viorica Dancila, culanta cu propriile gafe si necrutatoare cu ale altora

Nu stiu daca, pana la urma, doamna prim-ministru a sanctionat sau nu persoana care gresise textul invitatiei la ceremonia privind preluarea de catre Romania a presedintiei ConsUE.

Scrisese anul 2018, in loc de 2019. Posibil s-o fi sanctionat, intrucat s-a anuntat necrutatoare prin ministrul Educatiei, doamna Ecaterina Andronescu, erijata in purtatoare de cuvant a sefei sale:

"Doamna prim-ministru a intrebat in sedinta de guvern cine a facut si a spus ca cine este autorul acestor invitatii trebuie sa plece. Si cred ca a luat o decizie foarte buna".

Greselile nu sunt importante, dar le regret

Admir exigenta doamnei Dancila cu privire la o greseala scapata dintr-o condamnabila neatentie, dar as admira-o si mai mult daca ar fi la fel de exigenta si cu ea insasi. Caci iata ce rostea chiar domnia sa nu mai departe decat in ajunul Craciunului:

"Venind din alt mediu, starea de emotie, am avut aceste greseli, dar a gresi este omenesc. Nu sunt importante greselile de exprimare pe care le-am avut si le recunosc, pe care le regret" (sic).

Asadar, le regret, insa nu sunt importante pentru mine, intrucat, in cazul meu, errare humanum est. Dar, cand autorul este altul, atunci se schimba calimera, iar el trebuie sa plece, intrucat dura lex, sed lex.

Asemenea logica mi se pare ca nu merge nici la Videle, daramite la Bucuresti, ca sa nu mai vorbesc de Bruxelles, unde doamna Viorica ar fi avut ocazia sa invete incomparabil mai multe decat cele pe care se vede ca le-a invatat!

Banuiesc ca scopul declaratiei date de mos Ajun era sa scuze greselile provenite din starea de emotie, cele omenesti. Cu asemenea greseli, societatea a fost dintotdeauna ingaduitoare. Au ramas in istorie balbele unor actori de prim rang, care starneau rasul in sala, cand incurcau cuvintele sau silabele. Pe scena, balbele sunt scuzabile, socotindu-se ca provin de la trac.

Dar Guvernul nu este scena, iar prim-ministrului i-ar fi de neiertat sa aiba trac. El trebuie sa fie hotarat si ferm. Nimic confuz sau labil nu e ingaduit in mintea lui. Daca vorbele ii sunt gresite, ce garantie avem ca nu-i sunt la fel si gandurile?

Una este cand te exprimi gresit si alta cand esti ageamiu de tot

Scuza o inteleg ca simpla greseala omeneasca atunci cand ai spus ca e marti in loc de joi, cand ti-ai uitat agenda acasa sau cand ai compromis un calcul, inmultind gresit. Dar cand incurci tarile din Asia cu cele din Europa sau nu stii unde ti-a aterizat avionul, asta nu mai este greseala omeneasca. Asta este tupeu de sfertodoct, care incearca sa ne prosteasca pe noi, cei care-l ascultam.

Intr-adevar, n-a fost o simpla problema de exprimare, cand a zis Pristina in loc de Podgorica. Problema era de necunoastere. Mai exact, doamna prim-ministru s-a organizat sa plece in delegatie, sa discute, sa negocieze cu omologii, dar nu s-a obosit sa caute pe harta unde se duce, contand ca asta este treaba consilierilor, pilotilor si a soferilor. Iar viata i-a jucat numaidecat un renghi.

Oricum, asta nu mi se pare mai putin grav decat atunci cand scrii invitatiile la festivitate, gresind anul si punand 2018 in loc de 2019.

Lasand la o parte aspectul politic - cel ca Podgorica este capitala unui stat cu care avem relatii diplomatice, iar Pristina un simplu oras intr-un tinut nerecunoscut de noi ca stat - sfertodoctul s-a dat de gol ca a lipsit la geografie sau a copiat la bacalaureat.

De altfel, n-ar fi facut asemenea confuzii, daca era vorba de Iasi sau Arad, Constanta sau Craiova, Sinaia sau Videle. Asadar, confuzia este cauzata de necunoastere, nu de eroarea de exprimare. Iar pentru doamna Dancila toate erorile sunt numai de exprimare si de nimic altceva.

Eroare de exprimare - in scris, ce e drept - a fost cea cu data gresita pe invitatia la Ateneu. Nu zic ca n-ar trebui pedepsita cat de sever, dar nici nu mi se pare normal ca autoarea atator erori de fond sa pretinda ca sunt minore.

Demnitarul care a schimbat gramatica dupa exemplul lui Lenin

In aceeasi categorie, a greselilor "de exprimare", pune doamna Viorica si dezacordurile gramaticale. Asta imi aduce aminte de o situatie din primii ani ai instalarii comunistilor la putere, cand statul ajunsese pe mana lui Gheroghe Gheorgiu Dej - un fel de Dragnea pe stil vechi.

Acest Gheorghiu Dej era ironizat mai ales prin posturile de radio straine pentru stilul agramat in care vorbea sau scria. Tara fiind atunci inca ocupata de sovietici, orice demnitar era secondat de un "consilier sovietic", care il supraveghea, dar ii oferea si "solutii".

Unui asemenea consilier i-a cerut solutie Gheorghiu Dej. Raspunsul a fost simplu: daca nu poti respecta tu gramatica, oblig-o pe ea sa te respete pe tine. Schimba gramatica prin decret, ca asa a facut si Lenin dupa revolutie.

Numaidecat, au disparut ori s-au modificat numeroase semne diacritice (o parte au reaparut dupa '89), a disparut apostroful si s-a simplificat gramatica, pentru ca liderul partidului sa nu mai faca "greseli de exprimare".

Nimic nu este mai usor decat sa schimbi ministrii

Nu spun ca am ajuns acolo, dar o presimtire imi spune ca ne cam apropiem, daca prim-ministrului i se pare ca gramatica este numai chestiune de exprimare si nu una de fond pe al carei esafodaj este cladita insasi limba romana.

Cat priveste nepopularitatea doamnei Dancila - cea care o deranjeaza pe domnia sa - ma indoiesc ca isi are sursele numai in greselile de exprimare. Prim-ministrul nostru exceleaza printr-o incultura crasa. Nu pare omul care a pierdut multa vreme prin biblioteci.

Un demnitar european, polonezul Donald Tusk, cucerea joi inimile romanilor, vorbind la Ateneu nu numai romaneste, dar si cu trimiteri la personalitati de seama din cultura tarii noastre. Citarea la repezeala a unor nume ilustre din literatura noastra, din filosofie, industrie, sport i-a facut deodata o imagine pe care s-ar putea sa nu o aiba niciun politician de la noi.

N-am auzit-o niciodata pe doamna Dancila exprimandu-se cu privire la clasicii romani, la performerii din diferite domenii, la alte personalitati de mare vaza, in afara de Dragnea, Tariceanu si diferitii ministri pe care ba ii scoate din Guvern, nici ea nu stie de ce, ba ii baga acolo, din motive la fel de necunoscute.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Viorica Dancila exprimare gresita, #Viorica Dancila gafe, #Viorica Dancila remaniere, #Donald Tusk discurs Ateneu , #premier