Patru minciuni si manipulari: cum incearca Guvernul Dancila sa ne convinga ca a fost festival, nu protest. Planul B

Luni, 12 August 2019, ora 11:27
12603 citiri
Patru minciuni si manipulari: cum incearca Guvernul Dancila sa ne convinga ca a fost festival, nu protest. Planul B
Foto: Arhiva Ziare.com

Le-a fost frica de 10 august si au pregatit pentru seara protestului mai multe planuri, de la strategia eschivarii la cea a confiscarii unei miscari civice intrate deja in imaginarul simbolic al Romaniei. Ce au reusit din ce si-au propus in laboratorul regimului PSD/ALDE?

Ministrul interimar de Interne Mihai Fifor: "Multumesc, in numele Ministerului Afacerilor Interne, tuturor cetatenilor care au participat la proteste intr-un mod atat de civilizat si de pasnic.

Ati sanctionat atat tentativele de instigare la violenta, cat si pe cele de politizare a evenimentului, asa incat am asistat, cu totii, la un act democratic sanatos si fara incidente".

Jandarmeria: "Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti transmite multumiri organizatorilor manifestatiilor publice care au avut loc sambata, in Capitala, si care au inteles ca numai respectand legea se pot realiza toate conditiile de exercitare a drepturilor constitutionale in siguranta".

A doua zi dupa protestul numit "al diasporei ", autoritatile politice si institutiile implicate au avut mesaje-sincron.

Iata punctajul:

* Protestul a reusit, pentru ca protestatarii au fost, de asta-data, pasnici si au respectat legea.

In subtext, este reluata ideea violentei protestatarilor din 10 august 2018, care au compromis astfel o manifestatie civica.

Tehnica folosita aici este aceea a rasturnarii retorice: astfel, de la reprimarea agresiva a protestului, facuta de catre jandarmi, in urma unor decizii politice, se ajunge la agresivitatea protestatarilor, care ar fi subminat actiunea civica.

Un an mai tarziu, asadar, oamenii nu au mai fost gazati, pentru ca nu i-au mai provocat pe jandarmi, au protestat pasnic, au ascultat muzica si au inteles sa ia parte la un act democratic.

E pusa in joc o inversiune retorica perfida si la vedere: pentru ca tocmai intervenita abuziva a institutiilor statului a fost denuntata ca fiind nedemocratica si indepartand Romania de la normele unui stat de drept - lucruri cuprinse in declaratiile liderilor europeni - punctajul politic cuprinde referirea la comportamentul democratic nu al institutiilor, ci al oamenilor care au protestat.

Or, termenul democratic in acest context nu acopera aceeasi semantica din contextul lui 10 august 2018, cand referirea era la paradigma de putere si la felul in care statul intelege relatia cu propriii cetateni - creandu-le conditiile de exercitare a drepturilor si protejandu-i sau, din contra, incalcandu-le drepturile civice si politice si punandu-i in contexte de insecuritate.

Felul in care statul roman, prin institutiile sale, a intervenit in protestul din 10 august 2018 nu poate fi repudiat in registrul civilizat/necivilizat, cum ar vrea sa transmita regimul PSD/ALDE un an mai tarziu.

Aplicat pe paradigma de putere si pe felul in care institutiile relationeaza cu cetateanul, nedemocratic nu inseamna, asadar, obraznic si necivilizat, ci abuziv, discretionar si autoritar.

Nu e totuna sa arunci un muc de tigara jos - gest reprobabil si necivilizat al cetateanului - si a arunca gaze lacrimogene in mame cu copii in brate - gest nedemocratic, adica abuziv al institutiilor statului.

* Legea a fost aceeasi si in 2018, si in 2019, protestatarii s-au schimbat.

In 10 august 2019, cetatenii au respectat legea si atunci au putut sa isi exercite in deplina siguranta drepturile democratice.

Acest mesaj al Jandarmeriei se incadreaza in aceeasi tehnica de inversare retorica si a beneficiat si de o intreaga punere in scena. In seara de sambata, jandarmii au afisat chipuri prietenoase, dispozitivele nu au fost cele de interventie, comunicarea a fost ritualica.

La fel ca in 2018 - transmite Jandarmeria, identificand institutia cu legea.

Iata rationamentul: de vreme ce Jandarmeria este o institutie legala care aplica legea, iar legea este dreapta si neschimbata, atunci si Jandarmeria este neschimbata.

Adica in 10 august 2018 diferenta nu a fost data de comportamentul jandarmilor si de ordinul politic primit, ci de comportamentul cetatenilor care, nerespectand legea, si-au pus in pericolul propriile drepturi.

Exista o butada pusa pe seama Scolii Ardelene si care spune cam asa: "Daca vrem sa graim oblu, limba romana este muma celei latinesti", care ar putea descrie mai prozaic tehnica pe care o desfasoara astazi Jandarmeria.

* Arogarea meritelor si confiscarea simbolica a protestului.

Senatorul PSD Liviu Pop: "Voi depune saptamana viitoare un proiect de lege privind instituirea Zilei Unitatii Civice in data de 10 august. Cred ca romanii merita aceasta lege".

La nivel simbolic, ziua de 10 august marcheaza darea in vileag a institutiilor statului in regimul PSD/ALDE.

A fost momentul in care statul uzurpat de o coalitie politica in interesul privat al unui lider autoritar, Liviu Dragnea, a apelat la instrumentul care il trece de partea regimurilor politice discretionare, si anume violenta administrata de stat asupra societatii.

10 august 2018 a fost un spectacol al agresivitatii la scena deschisa, a Guvernului PSD/ALDE contra cetatenilor lui, nicidecum o dezbinare civica.

Acest element de punctaj este unul pe care PSD l-a invocat in ultimii ani, de cand a preluat puterea: societatea este polarizata si dezbinata, regimul PSD/ALDE este unul al unitatii.

Acolo unde unitatea nu s-a putut dicta de la tribuna si aplicata pirn programul de guvernare, violenta a parut o solutie potrivita.

* Protestul din 10 august 2019 a fost un festival, furia civica a lipsit.

Este un mesaj impins insistent pe retelele de socializare, al carui scop este atat discreditarea unui protest unde peste 20.000 de oameni au iesit in strada, intr-o seara de august si cu un festival de muzica in desfasurare, cat si inducerea ideii ca oamenii nu mai au nemutumiri majore sau macar energia si vointa de a si le exprima.

PSD se pregatise pentru ce era mai rau - un protest masiv - pentru 10 august, pentru ca survenea in contextul post-Caracal.

Este explicatia pentru care de la Guvern ni s-au livrat pe banda rulanta tapi ispasitori, pentru a potoli nevoia de razbunare a multimii.

Dar de ce nu au fost oamenii mai furiosi in 10 august? De ce si-au permis ragazul de a asculta muzica de pian, in loc de a iesi mai multi in strada si mai decisi sa nu plece pana cand Guvernul nu pleaca?

Raspunsul este altul decat cel pe care PSD vrea sa il infuzeze si o stie si partidul: oamenii au inteles ca votul lor este puternic si ca schimbarea trebuie sa fie decisiva si ireversibila. PSD trebuie aruncat in minorat istoric, iar faptul ca a ajuns la sub 20 de procente este demonstratia ca votul are forta.

Romanii au depasit furia din primele zile post-Caracal, cand si-au dat seama ca sunt complet descoperiti in fata incompetentei si imposturii generalizate din institutii. Au inteles ca nu se mai pot pune la adapost in casele lor si ca statul chiar trebuie resetat, cum ii place presedintelui Iohannis sa o spuna, ceea ce inseamna ca e nevoie de schimbari structurale si ireversibile.

Nu trebuie schimbata Viorica Dancila, ci trebuie distruse conditiile care fac ca un politician slab cultural si politic, mediocru si dispus sa foloseasca instrumente abuzive contra cetatenilor - Viorica Dancila era prim-ministru si in 10 august 2018 - sa ajunga prim-ministru al unui stat european si, asa cum spune si ministrul de Interne Fifor, democratic.

Dar PSD/ALDE si liderii politici implicati in deciziile din 10 august 2018 au avut nevoie si de un plan B, in cazul in care lucrurile nu ies bine: eschivarea sau fuga. Este motivul pentru care Gabriela Firea si-a delegat atributiile, desi era in Bucuresti, iar Viorica Dancila a tacut malc, dupa doua saptamani in care a scris cele mai lungi statusuri pe Facebook.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#protest Dancila PSD Jandarmerie Fifor , #PSD