Dancila a bulversat PSD-ul: Cat de legala poate fi intrarea lui Gabriel Oprea direct in CEx si cum ar putea πRi partidul fondat de Iliescu

Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 15:07
23078 citiri
Dancila a bulversat PSD-ul: Cat de legala poate fi intrarea lui Gabriel Oprea direct in CEx si cum ar putea πRi partidul fondat de Iliescu
Foto: Octav Ganea/Mediafax/Hepta.ro

"Noi am facut protocol de colaborare cu sindicatele (...) Am facut cu cinci sindicate, deci avem cinci vicepresedinti. Asta inseamna ca toti liderii de sindicate sunt vicepresedinti in CEx. Au si drept de vot", a declarat neconflictuala Viorica Dancila duminica seara, dinamitand linistea aparenta din PSD si riscand chiar disparitia partidului fondat de Ion Iliescu.

Sunt atatea lucruri in neregula in afirmatiile de mai sus incat pentru oricine stie regulile jocului politic e foarte greu de inteles ce a vrut, de fapt, Viorica Dancila sa ne comunice public, asa ca nu e de mirare ca Gabriela Firea a sarit ca arsa cand a aflat ca CEx-ul PSD ar fi aprobat "ca primarul" un document despre care membrii lui nu stiau prea bine ce contine.

Protocolul de colaborare cu sindicatele s-ar fi incheiat pe 14 noiembrie, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, cel care a propulsat-o pe Viorica Dancila in finala pe care a pierdut-o rusinos duminica.

"Eram in primul rand la CEx, in campania electorala, cand ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu cateva sindicate. Propunere votata in unanimitate. Nu s-a citit numele presedintilor acelor sindicate - unele de care nu am auzit in viata mea -, nu s-a precizat ca devin automat vicepresedinti ai PSD si ca au drept de vot in BPN si CEx, ca si cum ar fi fost votati in congres de catre delegatii din toata tara", a scris Firea pe Facebook luni dimineata.

Legea partidelor politice prevede ca un partid isi desfasoara activitatea in baza regulilor stabilite in statut, document inregistrat oficial la tribunal.

Conform statutului PSD, Comitetul Executiv National se constituie din:

  • membrii Biroului Permanent National cu drept de vot;
  • liderii grupurilor parlamentare;
  • liderul PSD din Parlamentul European;
  • presedintii organizatiilor judetene/de sector ale PSD;
  • presedintele organizatiei municipale PSD Bucuresti;
  • presedinte PSD Diaspora;
  • presedinte PSD Republica Moldova;
  • presedinti ai TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES activists.

De asemenea, statutul prevede ca Biroul Permanent National este constituit din:

  • Presedintele PSD;
  • Presedintele Executiv al PSD;
  • Secretarul General al PSD;
  • Vicepresedintii PSD pe cele 8 Regiuni de Dezvoltare

iar membrii BPN cu drept de vot mai sunt doar "prim-ministrul, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului care sunt membri ai PSD; presedintele Consiliului National, presedintele TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES Activist", alti participanti la lucrari neavand drept de vot.

Prin urmare, nu este limpede la ora actuala pe ce anume s-a bazat Viorica Dancila cand a sustinut ca cei cinci lideri de sindicate cu care s-au semnat protocoale, printre care si Gabriel Oprea, ar putea avea drept de vot la viitoarea sedinta CEx, anuntata pentru marti seara.

Legea partidelor politice mai spune si ca modificarea statutului se poate face "in conditiile prevazute in statut", in cazul PSD initiatorul putand fi acelasi CEx sau cel putin 16 Comitete Executive judetene PSD. In plus, o eventuala modificare a statutului in conformitate cu protocoalele invocate de Viorica Dancila ar fi trebuit inregistrata la Tribunalul Bucuresti in termen de 30 de zile de la adoptare, urmand sa intre in vigoare si sa se aplice "de la data admiterii lor de catre Tribunalul Bucuresti", or, din reactia Gabrielei Firea si din lipsa oricaror reactii de sustinere a afirmatiilor Vioricai Dancila, deducem ca statutul PSD nu a fost modificat legal pana acum.

Ce risca PSD daca actioneaza in afara statutului ne spune art. 26 (1) al legii partidelor politice: "In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice.

(2) In termen de 15 zile de la inregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul Bucuresti se va pronunta asupra acesteia".

Este Gabriel Oprea membru al PSD?

Un alt aspect neelucidat este apartenenta lui Gabriel Oprea la PSD, partid in conducerea caruia a fost parasutat peste noapte.

Legea partidelor politice prevede explicit ca "inscrierea unei persoane intr-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al carui membru a fost anterior", or in urma cu cateva luni, Gabriel Oprea era inca membru al UNPR. A plecat pe sest generalul din partidul pe care l-a condus?

Jurnalistii de la Newsweek dezvaluiau cu ocazia alegerilor europarlamentare din 26 mai, la care UNPR a obtinut 0,6%, ca "Gabriel Oprea i-a promis Vioricai Dancila ca, daca UNPR fuzioneaza cu PSD, ii aduce 190 de primari si viceprimari", desi "UNPR are doar 29 de primari si 56 de viceprimari", dar si ca "Oprea incearca sa 'doneze' sediul UNPR, evaluat la 500.000 de euro".

In ciuda scandalului izbucnit azi noapte, cand Gabriel Oprea si-a facut aparitia in sediul central al PSD alaturi de mai-marii partidului, nimeni nu a iesit public sa confirme sau sa infirme inscrierea fostului ministru si lider al UNPR in Partidul Social Democrat.

Fac sau nu fac sindicatele politica?

Nu este pentru prima oara cand PSD incheie diverse acorduri si intelegeri cu sindicate din diverse domenii, inclusiv din Armata. De exemplu, unul dintre cele mai scandaloase a fost cel declansat de Adevarul in 2012, care a dezvaluit ca liderii de atunci ai USL, printre care Victor Ponta, Daniel Chitoiu si Daniel Constantin, incheiau o intelegere secreta cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, condus de Mircea Dogaru, prin care se stabilea desfiintarea unor institutii de lupta impotriva coruptiei, printre care DNA sau ANI.

In cazul de fata, Gabriel Oprea a semnat protocolul cu PSD in calitate de presedinte al Uniunii Militarilor si Politistilor Mihai Viteazul (UMP). Asociatia a fost infiintata in luna iunie, dupa alegerile europarlamentare, conform Agerpres, iar in urma cu doua zile si-a anuntat sustinerea pentru candidatul PSD Viorica Dancila la presedintia Romaniei, printr-un comunicat de presa.

"Uniunea Militarilor si Politistilor 'Mihai Viteazul' sprijina alegerea Vioricai Dancila ca presedinte al Romaniei. Membrii UMPMV si Sindicatele din Armata si Politie care au aderat la Uniune vor sustine duminica, 24 noiembrie, candidatul PSD, Viorica Dancila, pentru cea mai inalta functie in stat. Decizia a fost luata in urma intalnirii conducerii Uniunii cu presedintele PSD, Viorica Dancila, intalnire incheiata cu semnarea, in data de 14.11.2019, a unui Protocol de colaborare", se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Chiar daca Gabriel Oprea sau ceilalti lideri sindicali invocati de Viorica Dancila pot face politica in nume personal, Legea dialogului social spune explicit ca "organizatiile sindicale nu pot desfasura activitati cu caracter politic".

Contactat de Ziare.com pentru mai multe lamuriri, purtatorul de cuvant al UMP, Christian Ciocan, ne-a precizat ca "PSD a incheiat protocoale cu patru blocuri sindicale, dar si cu Uniunea Militarilor si Politistilor".

"In cadrul UMP, la principiile uniunii au aderat si sindicate, de la Armata, de exemplu, col. Pricina (Valeriu - n.red.), care e si presedinte al unui sindicat, si vicepresedinte al UMP. Au aderat si sindicate din Politie (...) Pentru prima data in istoria Romaniei se afla sub aceeasi cupola militarii si politistii. Si mai mult - atat cei activi, cat si cei in rezerva.

Scopul UMP este apararea drepturilor militarilor si politistilor, din absolut toate structurile militare (pompieri, jandarmi, servicii de informatii s.a.m.d.), precum si ale familiilor acestora.

Dl Gabriel Oprea este singurul vicepresedinte al PSD. Nu discutam de mai multi. Dar este treaba domniei sale cu PSD. Protocolul este la dl Oprea si vizeaza acest lucru: ca PSD (si toate partidele) ar fi bine sa sprijine initiativele referitoare la apararea drepturilor militarilor si politistilor, la revenirea la legea 223/2015, revenirea la forma initiala, la asta se refera strict. Infirm ca vreun membru de sindicat este membru PSD, eu nu am cunostinta", ne-a spus Christian Ciocan.

Purtatorul de cuvant al UMP a mai tinut sa sublinieze raspicat faptul ca nu trebuie sa "amestecam cele doua planuri".

"Asociatia este cu caracter profesional si nu face politica. Dl Oprea este presedintele UMP, dar este si persoana fizica. Nu pot face precizari despre domnia sa", ne-a mai spus purtatorul de cuvant al UMP.

Pana la ora redactarii acestui articol, Gabriel Oprea nu a putut fi contactat pentru lamuriri suplimentare.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Gabriel Oprea vicepresedinte PSD Dancila , #PSD