Dancila i-a interzis ministrului Justitiei sa mai vorbeasca sau "sa intervina in actul de justitie". Ce i-a promis, insa, procurorului general al SUA

Marti, 18 Iunie 2019, ora 18:32
8593 citiri
Dancila i-a interzis ministrului Justitiei sa mai vorbeasca sau "sa intervina in actul de justitie". Ce i-a promis, insa, procurorului general al SUA
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Viorica Dancila, care a supravietuit marti celei de-a treia motiuni de cenzura depusa impotriva sa, a vorbit in discursul invingatorului de faptul ca a inteles mesajul dat de romani la votul din 26 mai de la europarlamentare si referendumul pentru justitie si ca PSD nu va mai repeta acele greseli.

Rugata ulterior de jurnalisti sa detalieze ce anume a inteles, Dancila a spus ca a interzis tuturor din Guvern, chiar si ministrului Justitiei, sa mai vorbeasca despre justitie, urmand ca discursul guvernamental sa se intoarca la temele promisiunilor electorale din 2016.

"In primul rand (am inteles din votul romanilor, n.red.) ca am vorbit foarte mult de justitie si nu despre ce am facut pentru cetatenii din Romania. Am inteles faptul ca acest subiect a fost un subiect pe care noi l-am adus in spatiul public si pe care Opozitia l-a utilizat foarte mult impotriva noastra.

Acest Guvern nu a modificat nici codul penal, nici codul de procedura penala, asa cum a facut Guvernul Ciolos. Totusi, aceste atacuri la adresa guvernului au fost foarte vehemente si poate noi nu am procedat foarte bine in a arata ca nu este conform cu realitatea. Am inteles ca trebuie sa ne pliem pe ceea ce vor cetatenii si trebuie sa ne intoarcem la mesajul din 2016, mesaj care ne-a adus un val de incredere, asa cum stiti, de 46%", a spus Dancila.

Intrebata despre faptul ca parlamentarii PSD si ALDE au votat modificarile Codurilor Penale, de care ea se dezice, Dancila a evitat sa raspunda.

Intrebata ce parere are despre desfiintarea Sectiei Speciale de investigare a magistratilor, Dancila a fost ferma pe pozitii: "Am spus ca nu vorbesc despre justitie si ca nu vreau sa intervin in justitie".

Ea a recunoscut totusi ca a avut o discutie pe aceasta tema cu ministrul Justitiei Ana Birchall: "Am avut o discutie cu dna ministru si am spus ca vreau ca nicio entitate, niciun ministru din guvern sa nu faca referire sau sa intervina in justitie, sa nu incerce sub nicio forma sa mai aduca justitia in curtea Guvernului".

Intrebata daca au fost divergente cu Birchall, Dancila a confirmat ca da, exact pe aceasta tema: "Legat de acest aspect pentru ca nu vreau nici ministrul justitiei si nici altcineva sa nu mai intervina (sic!?) in actul de justitie. Suntem un guvern politic si orice lucru, orice decizie a noastra, orice afirmatie, chiar daca este a Guvernului Romaniei va fi interpretata politic si nu vreau ca alianta PSD-ALDE sa deconteze o eventuala...".

Totusi, jurnalistii i-au atras atentia ca, la intalnirea pe care a avut-o chiar in cursul acestei zile cu procurorul general al SUA, Dancila a spus ca Guvernul va continua reforma justitiei.

"Am avut o discutie si am spus care este modul de abordare al Guvernului si faptul ca Guvernul Romaniei nu va interveni in justitie, isi doreste o justitie independenta, dar in acelasi timp isi doreste si respecatrea drepturilor cetatenilor. Acest lucru l-am spus de fiecare data si l-am spus si procurorului general al SUA", a raspuns Dancila.

Cand jurnalistii au insistat sa afle ce va presupune aceasta reforma concret, Dancila a plecat si a refuzat sa mai raspunda altor intrebari.

Vezi aici cum s-au desfasurat dezbaterea si votul la motiunea de cenzura

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Dancila interzice Birchall discute justitie , #PSD
Comentarii