De la "Pactul pentru Bunastare" al doamnei Dancila la "Aurora Economica Romana" a domnului Catavencu

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 10:12
9271 citiri
De la "Pactul pentru Bunastare" al doamnei Dancila la "Aurora Economica Romana" a domnului Catavencu

Este izbitoare asemanarea dintre faimoasa societate "Aurora Economica Romana" a domnului Nae Catavencu, avand ca unic scop ca "Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere" si recentul "Pact pentru bunastarea romanilor" al doamnei Viorica Dancila, al carui scop este "continuarea cresterii nivelului de trai al romanilor".

Mi se pare mai mult decat ipocrizie sa vorbesti de un pact pentru continuarea cresterii nivelului de trai, tocmai in perioada cand preturile explodeaza pe piata, inflatia a ajuns cea mai ridicata din Europa, iar ministrul Finantelor inventeaza non-stop taxe de tot felul, ca sa adune bani la bugetul pustiit cu programul de guvernare.

Salariatii din sectorul privat au platit toate oalele sparte cu programul de guvernare al PSD

Am ajuns la faza cand romanii nu mai pot fi prostiti cu vorbe goale. Cine vorbeste de bunastare trebuie sa spuna si cum o face. Ca sa scoti bunastare din piatra seaca, asta n-o mai crede nimeni.

Nu inseamna bunastare daca ai majorat pensiile si salariile bugetarilor (din credite), dar ai dublat intre timp rata inflatiei, ai scumpit cartofii la piata, carnea la market s.a.m.d.

Mi se pare perfid sa vorbesti de bunastarea romanilor fara sa te gandesti in niciun fel la cei din sectorul privat, carora nu le-a majorat nimeni nimic, dar care constituie patru cincimi din totalul salariatilor: o majoritate covarsitoare.

Si tot perfid mi se pare sa confunzi bunastarea cu salariul. Bunastarea nu se cauta in buzunar. Bunastare inseamna si siguranta cetateanului, grija statului pentru viata si sanatatea noastra, pentru transportul civilizat de acasa la serviciu sau intre localitati.

Nu are dreptul sa vorbeasca de bunastare un guvern care inca mai patroneaza mizeria din spitale, plus lipsa medicamentelor, si care n-a fost in stare sa puna piatra de temelie la niciunul din cele opt spitale regionale si unul metropolitan, angajate prin programul de guvernare.

Ce fel de bunastare este asta, cand 400.000 de copii din tara se culca seara flamanzi? Despre ce bunastare poate fi vorba intr-o tara care, dupa cativa ani buni de guvernare PSD, a ramas tot in coada clasamentului european la categoria saracie si in fruntea clasamentului la categoria coruptie?

Ce fel de bunastare este intr-o tara ai carei tineri se pregatesc inca de pe bancile scolii sa plece pe alte meleaguri, tocmai pentru ca acolo sunt altfel de lideri si altfel de bunastari?

Este un bluf sa pretinzi ca bunastarea se rezuma la suma pe care o primeste bugetarul in buzunar. Bunastare inseamna autostrazile pe care sa circulam de la Bucurersti la Oradea in sase ore, nu in 15 - cel putin. Bunastare inseamna drumuri de care sa nu-i fie rusine nici prim-ministrului, atunci cand se duce in teritoriu cu elicopterul.

Bunastare inseamna poate, inainte de multe altele, scoli, inseamna educatie, inseamna formare profesionala. Dar PSD isi permite sa le dea altora lectii de bunastare, dupa ce n-a reusit nici pana astazi sa asigure apa curenta si canalizare in sute de scoli, iar cateva mii de unitati scolare functioneaza fara autorizatie ISU.

Sa functionezi fara autorizatie ISU inseamna sa expui copiii la tragedii in cazul unui incendiu, unui cutremur, unor inundatii sau altor catastrofe neprevazute.

PSD n-a ajuns inca sa dea socoteala numai pentru ca, din fericire, asemenea fenomene nu s-au produs sau se produc foarte rar. Dar ele au loc din cand in cand si avertizeaza.

A fost curat noroc ca incendiul violent din luna mai, la scoala nr. 124 - Bucuresti, s-a produs noaptea. Scoala s-a facut scrum, in ciuda interventiei a 20 de autospeciale, dar nici nu ne putem imagina ce s-ar fi putut intampla daca ar fi avut loc ziua, cand in interiorul cladirii (fara autorizatie ISU) s-ar fi aflat la cursuri 750 de elevi.

Ma intreb, in baza carui principiu moral, isi aroga PSD dreptul de a fi portdrapelul luptei pentru bunastare, tocmai in zilele cand se dovedeste ineficienta totala a organelor statului de a ne asigura nu numai sanatatea, ci chiar si viata.

Caci nu putem neglija vinovatia statului in tragediile de la Carcacal, unde este clar ca autoritatile n-au stiut sa gestioneze in niciun fel siguranta cetatenilor care circula intre localitati si au raspuns balbait la apelurile disperate ale unei adolescente, cu viata in pericol.

Cea mai buna dovada cu privire la vina de atunci a autoritatilor este recenta disparitie in judetul Buzau a unei copile de 8 ani, gasita in numai cateva ore, dupa ce au fost pusi in alerta 200 de politisti, cu dotarile necesare si cu un elicopter.

Oare in cazul de la Caracal, nu putea fi evitata tragedia daca, la primirea apelului telefonic, s-ar fi actionat cu forte similare? Iar daca nu s-a actionat, cine poarta vina?

Fara indoiala ministerul condus fara expertiza de o fosta secretara de scoala elementara. Dar as zice ca la fel de vinovate sunt si persoanele care au angajat-o si au tinut mortis s-o pastreze in post, desi presedintele tarii a atras atentia inca din anii trecuti ca nu corespunde.

Bunastarea in numerar si bunastarea in realitate

In opinia mea, nu are dreptul moral sa-i cheme pe altii la incheierea de pacte pentru bunastarea romanilor un partid care a gestionat cativa ani in sir stagnarea constructiei de autostrazi, de scoli si spitale, a destructrat organele menite sa vegheze asupra sigurantei cetatenilor sau a tratat protestatarii pasnici cu gaze lacrimogene.

Acestui partid i s-a dat de prea multe ori inca o sansa, sa demonstreze ca poate face pentru tara si altceva decat credite pentru plata salariilor majorate. Si majorate nu pentru oameni, asa cum pretind liderii, ci pentru propriile interese electorale, pentru a-si satisface pofta de a parveni si nevoia de a-si proteja propriii corupti.

Nimic nu mi se pare mai elocvent decat opinia fostului presedinte Traian Basescu, cu privire la cresterea calitatii vietii, pe care n-o considera altceva decat marirea nominala a pensiilor si salariilor, intrucat:

"Calitatea vietii inseamna sa aiba autostrazi, un mediu curat si abia apoi salariu. Degeaba ai salariu mai mare daca te duci in spital si mori, degeaba ai pensie mai mare cand iesi din spital cu o cruce in fata".

In opinia mea, "Pactul" doamnei Dancila ascunde insa si o mare smecherie. Domnia sa stie precis ca partida este pierduta. Dupa rezultatul devastator de la europarlamentare, nu poate urma un mare succes la alegerile locale si cele generale. Dar, inainte de asta, cu toata naivitatea ei, doamna Viorica prevede dezastrul care o asteapta peste nici doua luni, in noiembrie: cu toata fanfaronada trambitata non-stop de partid, nu are sanse sa intre in turul doi.

Si, chiar daca ar intra, s-ar expune la o umilinta de neinchipuit, candidand impotriva domnului Iohannis, cel mai bine creditat de romani pentru prezidentiale. Asta va insemna nu numai sfarsitul carierei domniei sale, ci si prabusirea totala a partidului.

Prevede si dansa ca este destinata sa desavarseasca prabusirea PSD, demarata cu atata succes de Liviu Dragnea.

Tot ce-i ramane de facut este sa se pregateasca de opozitie, creand inca de pe acuma zile grele viitoarei guvernari, ceea ce face nascocind Pactul pentru bunastarea romanilor, adica un fel de Aurora Economica Romana, fara Catavencu, fara Farfuridi si Branzovenescu, dar cu Dancila, cu Fifor, cu Orlando si altii.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PSD pact bunastarea romanilor, #Viorica Dancila pact , #PSD