Institutiile UE, fata in fata cu Guvernul PSD. Cum au esuat micile urzeli ale Vioricai Dancila

Joi, 26 Septembrie 2019, ora 15:43
19225 citiri
Institutiile UE, fata in fata cu Guvernul PSD. Cum au esuat micile urzeli ale Vioricai Dancila
Foto: Hepta.ro

Prim-ministrul roman a fost avertizat ca Rovana Plumb nu va fi acceptata in functia de comisar european si i s-a dat sansa de a face alta nominalizare, care sa nu ridice probleme incompatibile cu integritatea. Dar Viorica Dancila a vazut posibilitatea unor mici urzeli, care sa-i dea chiar ei un bilet de salvare.

Presedintele propus al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a solicitat direct Vioricai Dancila o alta propunere, in locul Rovanei Plumb. Europarlamentari romani i-au transmis si ei premierului de la Bucuresti ca Plumb nu va trece testul audierilor din PE, iar Romania va face proba unei tari mici, incapabila sa trimita in Comisia Europeana macar o persoana integra si fara vulnerabilitati in fata legii.

Au fost discutii directe cu Viorica Dancila, au fost suficiente dezbateri pe agenda publica, au fost informatii publicate de presa europeana, care sesizau vulnerabilitatea Romaniei, in chestiunea trimiterii unui comisar european care sa intruneasca macar conditiile de baza ale functiei.

Dar guvernul roman nu a dat un pas inapoi in fata cerintelor UE, cu toata schimbarea la fata de care Viorica Dancila vrea sa ne convinga, dupa ce instanta a scapat-o de povara parghiilor manevrate de Liviu Dragnea. Pe furis, adica total netransparent si fara sa recunoasca macar, Dancila a trimis la Bruxelles propunerea Rovanei Plumb pentru portofoliul de comisar alocat Romaniei.

Ziare.com a facut cateva solicitari Guvernului, pentru a afla oficial nominalizarea pe care Romania o va face, dar institutia statului roman in mandatul PSD a ramas opaca. Toate informatiile s-au scurs in vechea traditie comunista, pe surse tematoare, neasumate si care cereau promisiuni ca nu le vei divulga, desi nominalizarea unui comisar european este un proces transparent si, in cele din urma, banal.

Nu e nicio informatie clasificata in joc si nici una cu potential politic, care sa rastoarne guverne sau sa creeze revolte sociale.

De ce nu a tinut Viorica Dancila cont de solicitarea Ursulei von der Leyen?

In primul rand, oricat de autonoma ar vrea sa se prezinte, Viorica Dancila este premierul Partidului. Rovana Plumb primise asigurari de la Dragnea ca va fi nominalizata, isi asigurase, financiar, si partidul, prin clasicele donatii, iar acum venise momentul recompensei politice.

Fie si formal, Dancila trebuia sa demonstreze partidului ca nu lasa in urma oamenii de baza. Vulnerabila sau nu, Plumb trebuia sa isi primeasca recompensa de la Partid.

In al doilea rand, Viorica Dancila a intrezarit un plan de salvare, deloc subtil, arata surse politice. Cum e un loc comun ca va pierde alegerile prezidentiale si, fireste, si functia din Partid, o iesire din decorul romanesc in cel european nu ar fi prins-o rau deloc!

Mai mult, pentru ca noul presedinte ales al Comisiei Europene vrea sa isi inceapa cat mai repede mandatul, o a doua propunere din parte Romaniei ar trece mai simplu, daca nominalizatul are macar CV-ul curat, in ceea ce priveste respectarea legii si a criteriilor de integritate.

Si daca ideea de a se autopropune e, totusi, ridicola, macar ramane pe masa o functie pe care sa o poata juca.

Sunt calcule mici, dar asa s-a luat decizia ca Romania, prin Guvernul Dancila, sa sfideze inca o data Uniunea Euopeana si sa propune drept comisar un europarlamentar cu probleme de integritate si care a reusit sa irite, la audierea extraordinara de joi, Comisia JURI, cu o atitudine in raspar, relateaza surse europene.

Rovana Plumb a refuzat sa explice chestiuni legate de declaratia de avere si, mai ales, chestiunea unui imprumut de 800.000 de lei pe care l-ar fi primit de la o persoana fizica, pentru a dona mai apoi acesti bani partidului. E o suma care nu trece derizorie in niciun stat UE, totusi, mai ales cand banii iau un traseu politic.

Cine e in carti

Ideea de a se autopropune pentru portofoliul de comisar, daca avea o sansa minora saptamanile trecute, mizand pe o mare indulgenta si pe alte negocieri intre grupurile politice din PE, e complet ridicola si imposibila astazi, cand Viorica Dancila devine din ce in ce mai ridicola, ca un jucator de carti care, pierzand toate jocurile, nu se mai poate opri.

Turneul american are toate ingredientele grotescului, de la incercarile disperate de a intra in cateva fotografii pana la anuntul pe surse al anularii unei intrevederi cu M. Pence, niciodata negociata. Sigur, nu e exclusa o fotografie in vreun colt de camera, la vreun eveniment, dar nici macar pentru albumul de casa nu ar mai folosi.

In PSD se vorbeste despre Dan Nica, dar surse institutionale si europene arata ca pe masa mai sunt doua variante: Ramona Manescu, ministrul de Externe care o insoteste pe Dancila in vizita din SUA, si Luminita Odobescu, ambasadorul roman la UE, cea care ar fi votat, potrivit indicatiilor lui Klaus Iohannis, in COREPER-ul care a decis desemnarea Laurei Codruta Kovesi drept candidat pentru sefia Parchetului European.

Ambele variante ar putea fi cautionate si de presedintele Klaus Iohannis, care nu a avut niciun cuvant de spus in privinta nominalizarii Rovanei Plumb.

Totusi, Luminita Odobescu are putine sanse sa treaca de filtrul PSD, unde nucleul dur tine la discursul antiKovesi. In ceea ce o priveste pe Ramona Manescu, informatia - furnizata de Dacian Ciolos - ca a avansat ipoteza sustinerii lui Kovesi, din partea Guvernului Dancila, e greu de digerat in PSD.

E de asteptat ca PSD sa construiasca pe scheletul vechiului discurs al dublului standard, dar UE nu mai considera de mult timp Guvernul PSD un partener de dialog. Acesta este, insa, Klaus Iohannis, aflat si el in SUA, la Adunarea Generala a ONU, dar asta nu inseamna ca functia prezidentiala a intrat in vacanta.

Vreme de doi ani, institutiile europene au aratat ca fac diferenta intre Romania si Guvernul PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dancila comisar Plumb Iohannis Comisia Europeana , #PSD