Noul derapaj al Olgutei Vasilescu legat de Iohannis si nazisti i-a adus plangeri la CNCD. Data trecuta, a capatat doar un avertisment

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:03
9193 citiri
Noul derapaj al Olgutei Vasilescu legat de Iohannis si nazisti i-a adus plangeri la CNCD. Data trecuta, a capatat doar un avertisment
Foto: Remus Badea/Mediafax/Hepta.ro

Deputatul USR Cristina Iurisniti a sesizat luni Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in legatura cu declaratiile facute de Lia Olguta Vasilescu, sefa de campanie a Vioricai Dancila, care i-a comparat pe social-democrati cu evreii persecutati de nazisti, spunand ca presedintele Klaus Iohannis "se si vede sef de lagar".

"Am adus la cunostinta CNCD faptul ca, in data de 16 noiembrie, in cadrul unei emisiuni televizate pe postul Antena 3, deputata social-democrata Olguta Vasilescu a facut declaratii publice injurioase, xenofobe, discriminatorii, instigatoare la ura si agresive cu privire la seful statului. Aceasta afirmatie a venit in contextul vizitei presedintelui Klaus Iohannis la Bistrita.

Este incalificabil modul in care PSD intelege sa isi construiasca discursul public. Extremismul, grobianismul, agresivitatea si lipsa de decenta caracterizeaza de prea mult timp mesajele politice ale PSD, iar acest fapt trebuie sanctionat aspru de autoritatile competente", afirma Cristina Iurisniti, intr-un comunicat al USR.

Conform sursei citate, afirmatiile facute de Lia Olguta Vasilescu au caracter "penal si contraventional", contravenind atat Codului Penal, care incrimineaza incitarea la ura, cat si OUG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

"Am solicitat CNCD sa dispuna constatarea faptelor de natura contraventionala, a vinovatiei doamnei Olguta Vasilescu, precum si sanctionarea acesteia. Totodata, am solicitat obligarea doamnei Olguta Vasilescu sa transmita scuze publice atat presedintelui Romaniei, cat si comunitatilor etnice care au fost profund lezate de afirmatiile iresponsabile ale doamnei Olguta Vasilescu.

Imi doresc ca prin hotararile CNCD, precum si prin intoleranta societatii cu privire la derapajele din discursul public al politicienilor sa descurajam astfel de manifestari publice, sanctionand cu fermitate orice forma de discurs public rasist, denigrator si xenofob, care aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului", subliniaza Iurisniti.

De asemenea, organizatia ActiveWatch a anuntat ca sesizeaza CNCD si CNA, considerand ca trivializarea unor momente din istoria neagra a umanitatii nu se justifica in niciun context social sau politic.

Si PNL, partidul din partea caruia Iohannis candideaza pentru inca un mandat la Cotroceni, a anuntat ca va sesiza CNCD. Un anunt similar a venit si de la PNL Dolj, care a spus luni ca va depune plangere la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar va cere si Biroului Electoral Central "sanctionarea PSD si a echipei de propaganda a candidatei Viorica Dancila in concordanta cu legislatia electorala".

Avertisment pentru declaratia "Ca neamt, sa vorbesti de gazare, trebuie sa ai mult curaj"

Nu este prima astfel de afirmatie grava facuta de Olguta Vasilescu. Anul trecut, dupa actiunea brutala a Jandarmeriei din 10 august, cand Iohannis a acuzat PSD ca a gazat romanii la proteste, Vasilescu i-a comentat afirmatia.

"Ca neamt, sa vorbesti de gazare, trebuie sa ai mult curaj", a spus atunci Vasilescu, la acea data fiind si ministru al Muncii.

Pentru aceasta afirmatie ea a fost reclamata la Consiliul National al Discriminarii. Decizia a fost ca ea sa fie sanctionata cu un avertisment.

Acest antecedent va conta insa in cazul de acum. Presedintele CNCD Csaba Aszlatos a declarat, pentru Ziare.com, ca, "daca se va ajunge la concluzia ca a depasit limitele libertatii de exprimare, se va lua in considerare" faptul ca a recidivat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Olguta Vasilescu Iohannis lagar plangeri CNCD, #Olguta Vasilescu neamt gazare avertisment CNCD , #PSD