PSD+ALDE sau caprele raioase si cu coada sus

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 11:28
9415 citiri
PSD+ALDE sau caprele raioase si cu coada sus

Joi dupa amiaza, principalele partide antiPSD au semnat la Cotroceni "Acordul politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei", propus de presedintele Klaus Iohannis.

Lipseste UDMR, al carei lider este plecat din tara, dar a spus ca va semna separat saptamana viitoare, si lipsesc PSD si ALDE, confirmand inca o data zicala conform careia capra raioasa tine coada sus.

Nu mi-as fi permis asemenea metafora acum o luna, cand oricine incerca sa-si afirme propriile idei sau programe era izolat din start de artimetica majoritatii. Dar acum, dupa scrutinul din 26 mai, insasi aritmetica se prefigureaza altfel.

Perceptia incepe sa fie aceea de izolare a majoritarilor, nu de singularizare a bietei minoritati.

De aceea, refuzul celor doua partide ale coalitiei de a se alatura documentului privind consolidarea parcursului european al Romaniei, desi amandoua se pretind europene, nu pare a fi o piedica in calea acordului, ci mai curand nemultumirea unui Gica-Contra, ramas singur si inghesuit la colt.

Hotarata pe urmele lui Dragnea

Nu m-as apleca prea mult asupra cazului ALDE. Incapabil sa conteste acordul, ALDE contesta rolul asumat de presedinte in parcursul european al tarii.

Nu pot interpreta gestul altfel decat ca pe inca o picatura la badarania liderului formatiunii, incapabil sa inteleaga la Cotroceni, conform protocolului, cand e momentul sa stea pe scaun si cand in picioare.

Dar cazul PSD merita comentat. Noua sefa interimara, care se vrea campionul consensului si al intelegerii, a gasit tocmai acum momentul de galceava. Sa conditionezi cu amendamente un pact consensual mi se pare cel putin o impolitete. Dar sa refuzi a priori participarea la o sedinta, unde iti puteai pune in discutie amendamentele, este un gest care nu demonstreaza nimic altceva decat ca doamna Vasilica-Viorica este perseverenta in a calca pe urmele domnului Liviu-Nicolae, in prezent indisponibil.

De ce nu s-a prezentat PSD joi la Cotroceni? Mi se pare limpede: daca se prezenta, i-ar fi venit foarte greu sa explice refuzul de a semna acordul. Nu afla intreaga Europa ca PSD are probleme in ce priveste consolidarea parcursului european al Romaniei?

Nu ramanea siderata quasi intreaga populatie din tara, patrunsa de puternice simtiri pro-europene? Nu turna gaz peste focul din diaspora? N-ar fi dat apa la moara Opozitiei, cu un argument in plus la sustinerea motiunii de cenzura? N-ar fi confirmat de facto ca noua conducere a partidului nu se dezice de fostul lider, insfacat intre timp de oamenii legii?

PSD si ALDE se autoizoleaza

Decat sa fie acuzata de toate acestea, doamna Vasilica-Viorica a preferat o formula de tipul "semnez acordul vostru, daca si voi acceptati conditiile mele - daca nu, nu", dovedind ca n-a inteles nimic din mesajul electoratului, reflectat in acord, nu in amendamente.

Gandesc ca liderul interimar al PSD avea si alte motive pentru care nu a vrut sa fie implicat in acord, tocmai in zilele premergatoare congresului PSD. Acuma partidul isi va alege noul sef, acuma e bataia pestelui si acuma pandesc de dupa colt contracandidatii, gata sa prinda vreo eventuala gafa sinucigasa a doamnei Dancila.

Iar gafa mai mare decat aceea de a pactiza cu presedintele, principalul rival al unui eventual candidat la presedintie al PSD, nici nu se poate. Decat o asemenea greseala de tact, pe care fara indoiala ar specula-o la sange orice contracandidat la sefia partidului, este de preferat sa stai cu coada sus si sa formulezi amendamente.

De altfel, gandesc ca poate nici nu era prea necesara semnatura celor de la PSD si ALDE. Ce sa caute semnatura lor pe un document pragmatic, care promite o noua viziune a clasei politice, cu dimensiuni mai aproapiate de nazuintele electoratului decat de niste interese personale sau de grup?

Oricum, chiar si fara semnatura liderilor coalitiei, acordul reflecta vointa majoritatii reale a romanilor, exprimata la urne in 26 mai.

Majoritatea aritmetica, sanctionata deja aspru de electorat, n-ar afecta incarcatura politica sau credibilitatea documentului, in cazul cand nu semneaza.

Autoritatea pactului nu se clatina cu nimic prin lipsa celor doua semnaturi, dar partidele respective se izoleaza si mai mult de adevarata clasa politica, majoritara in fapt, nu aritmetic.

De aceea, tactica lor de a se personaliza nesemnand la un loc cu ceilalti le este chiar lor daunatoare. Partenerii nostri europeni vor lua act atat de pact, cat si de semnatarii lui. Orice obsevator, roman sau strain, are posibilitatea sa observe cum mesajul electoratului este luat in seama de catre o parte a clasei politice prin acest document si este neglijat de cealalta parte.

Ma gandesc si la cele cateva milioane de romani, aflati la munca in strainatate, care isi incaseaza salariul in euro, trimitand si ceva bani acasa, si carora orice politica antieuropeana din tara le-ar afecta interesul. N-ar deveni ei si mai antiPSD decat sunt in prezent?

Istoria nu se repeta

Dupa toate aparentele, PSD+ALDE se pregatesc sa trateze rezultatul referendumului din mai 2019 in stilul cum a tratat si rezultatul celui din 2009, pentru reducerea numarului de parlamentari la 300 si pentru un Parlament unicameral.

Electoratul a zis DA, iar clasa politica a zis BA, judecand ca valoarea referendumului este una consultativa.

Multi comentatori se intreaba daca este in stare majoritatea de astazi sa repete istoria. Ma indoiesc, intrucat conditiile istorice sunt altele, iar presedintele tocmai coagulaza fortele sustinatoare ale referendumului impotriva oricaror incercari de a nu-l pune in aplicare.

In 2009, presedintele de atunci Traian Basescu s-a zbatut de unul singur, a luptat bine castigand la referendum, dar a ramas tot singur. Interesele majoritarilor de atunci, instalati pe aproape 500 locuri din cele doua camere, au dovedit absurdul, aratand ca poporul suveran este totusi mai putin suveran decat reprezentantii alesi de el.

Pactul semnat joi la Cotroceni dovedeste ca presedintele Iohannis face tot posibilul sa nu fie singur, inconjurandu-se de fortele care au sprijinit referendumul si care reprezinta o majoritate de facto, greu de neglijat.

Pe de alta parte, coalitia da semne numai de slabire, in niciun caz de revigoare. ALDE a iesit practic din ecuatie. N-a obtinut nici macar atatea procente cate neveste avusese la activ liderul sau.

PSD incearca sa-si stranga randurile sub steagul unui personaj care tocmai isi recunoaste trecutul recent de marioneta, papusata in schimbul sustinerii politice.

Niciodata in istoria sa seculara, tara noastra n-a avut in frunte persoana papusata de un altul, dar renascuta peste noapte, ca ucenicul vrajitor din legenda. Calitatea unui conducator este innascuta, invatata, dar niciodata revelata in mod miraculos.

Asemenea realitate nu este un secret si o intuieste orice pesedist. Fara nicio indoiala, el simte cum se apropie sfarsitul mandatului, isi face in gand numaratoarea inversa si se intreaba: oare ce i-ar aduce viitorul daca, de exemplu, ar semna marti motiunea de cenzura a Opozitiei?

Deocamdata, doamna Dancila nu se dezminte ca urmasa a lui Dragnea si i-a amenintat pe dezertori cu excluderea. Asta fara indoiala pe unii ii sperie, dar altora poate le da ceva nadejde, pentru ca Victor Ponta abia ii asteapta, cu bratele deschise si cu urarea: wellcome.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Acord semnat Cotroceni, #semnatari Acord Cotroceni, #amendamente PSD, #amendamente Viorica Dancila, #Viorica Dancla alegeri PSD , #PSD