PSD, la un pas de seppuku. Ce face Iohannis?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 08:31
9686 citiri
PSD, la un pas de seppuku. Ce face Iohannis?

Partidul Social Democrat si-a schimbat al doilea premier in nici macar un an de zile.

Liviu Dragnea a reusit performanta de a face adevarate cele mai crunte glume si mistouri care au urmat dupa ce partidul si-a dat prima oara jos propriul Guvern si l-a pus pe fostul premier Mihai Tudose. L-a inlocuit din nou dupa nici sase luni.

Nici cei mai fanatici dintre critici nu ar fi visat la asa pleasca.

Dar asta nu se numeste guvernare, iar ce face Liviu Dragnea schimbandu-si premierii si ministrii ca hainele este cel mai rau lucru pe care il poate face liderul unui partid, mai ales in conditiile in care se afla la putere si guverneaza o tara cu o crestere economica record si constanta.

Si, totusi, imposibilul s-a intamplat. Si, cum se spune, moartea regelui, bucuria nebunilor.

Razboiul dintre Dragnea si Tudose i-a facut pe unii sa creada ca sfarsitul politic al sefului PSD e iminent. Propagandistii si cei care preiau de-a gata subiecte si clisee chiar se intreceau in constatarea decesului politic al lui Liviu Dragnea.

Dupa ce Liviu Dragnea a obtinut demisia lui Tudose si a reusit sa-si impuna ca premier desemnat unul dintre oamenii cei mai apropiati din partid, in persoana europarlamentarului Viorica Vasilica Dancila, basca faptul ca din cate se pare si departe de orice legatura cu vreun serviciu de informatii, toti cei care il dadeau mort si ingropat pe liderul PSD isi reevalueaza strategiile si opiniile.

Dar victoria pe care Liviu Dragnea a obtinut-o prin debarcarea lui Tudose si desemnarea europarlamentarului Viorica Vasilica Dancila este departe de ceea ce s-ar putea numi un succes politic sau redobandirea puterii pe care a avut-o candva, nu foarte departe in trecut, asupra intregului partid.

Liviu Dragnea a supravietuit celui mai tensionat moment pe care l-a avut de cand e la conducerea PSD, este adevarat, dar asta nu inseamna ca o parte dintre problemele care au condus la aceasta ultima criza au disparut si ele odata cu plecarea lui Mihai Tudose din Guvern.

Chiar daca desemnarea Vioricai Dancila pentru functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei va fi acceptata de presedintele Klaus Iohannis si chiar daca aceasta se va dovedi cel mai mare adversar al "sistemului" si "statului paralel", principalii dusmani nevazuti ai social democratilor, rezultatele de pana acum ale guvernarii girate de Liviu Dragnea sunt vecine cu dezastrul.

Ar trebui ca viitorul Guvern Dancila sa ramana in functie macar pana la prezidentialele de anul viitor si fara erori de guvernare prea mari, pentru ca PSD sa pastreze o sansa rezonabila in viitoarele alegeri.

Si ar mai trebui ca viitorul Guvern Dancila sa corecteze mare parte din erorile si aberatiile pe care cele doua Guverne PSD le-au executat pana acum, cum ar fi in primul rand revolutia fiscala cu transferul contributiilor sau legea salarizarii unitare incompleta si aberanta in esenta, pentru ca viitorul candidat PSD la prezidentialele din 2019 sa aiba cat de cat o sansa reala sa castige.

Dar pentru ca toate acestea sa se intample, ar mai trebui sa se apara ceva dincolo de acceptarea nominalizarii de catre Iohannis. E obligatoriu ca viitoarea echipa care va forma Guvernul Dancila sa invinga "sistemul" si "statul paralel", dusmanii cei mai aprigi ai pesedistilor, care e de presupus ca vor incerca in continuare sa puna bete in roate social-democratilor.

Prin desemnarea Vioricai Dancila ca viitor prim-ministru al Romaniei, Liviu Dragnea declara razboi deschis institutiilor care pana acum se obisnuisera sa isi imparta puterea cu clasa politica, indiferent de partide si nume. Ar putea inseamna inceputul sfarsitului pentru PSD si, in acelasi timp, primul pas spre seppuku politic al lui Liviu Dragnea.

Ar fi nevoie de un noroc "chior" ca planul lui Liviu Dragnea sa aiba succes si sa castige marea miza de anul viitor. Printre altele, ar fi nevoie si ca Iohannis sa asiste neutru si apatic la desfasurarea pesedista de forte.

Iata ce spunea Iohannis acum 3 luni despre desemnarea unui al treilea premier PSD

Cu Iohannis s-ar putea ca Dragnea sa aiba noroc. E insa mai putin probabil ca va trece la fel de usor si prin reformarea "sistemului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iohannis desemnare premier PSD, #Dancila premier PSD, #Dragnea PSD , #PSD